Stefan Stenudd
Stefan Stenudd
Om mig


BONG
Väldigt hemlig krogrecensent

Hela historien

Krogrecensioner

Högst och lägst

Samtliga

Boken om Bong


Mina fackböcker
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.


Mina romaner
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.Kulturen

Juni 1995
Krogrecension av Bong i Sydsvenskan


Lunch:
Kulturens café och restaurang
Kulturen, Lund
BETYG: en stjärna


Lundamuseet Kulturen har en tilltagen restaurang i paviljongen på Tegnérsplatsen. Långt fler än museets besökare hittar vägen dit.

     Det är alltför vanligt att utskänkningsställen som håller till på platser med så att säga eget folkliv — museer, flygplatser, nöjesparker, och så vidare — blir ganska bortskämda av att få gäster som inte har något val. Priserna tenderar att skjuta i taket medan service och sortiment förtvinar.

     Måhända är Kulturen inte ett tillräckligt välbesökt museum för att leda till sådant förfall, ty denna restaurang håller låga priser. Med maten är det dock si och så.

     Den här dagen är det gott om folk såväl inomhus som bland de enkla borden i trädgården, så personalen har att göra. Å andra sidan är det inget som gästerna ska behöva lida för. Nu är tonen kort och servicen bristfällig. Då borde man förstås helt enkelt gå sin väg.

     Ändå lyckas servitriser och servitörer göra sitt jobb — mot alla odds — och hålla stilen, så det blir inte otrevligt.

     Dagens rätt för 48 kronor, inklusive ett omfattande salladsbord, smör och bröd, måltidsdryck samt kaffe, är raggmunk med stekt fläsk. Fläskskivorna är fina och saftiga, men raggmunken är lite väl bränd i kanterna och lingonsylten av enklare sort. Maten är inte heller riktigt varm när den kommer till bordet. Det går i alla fall ner utan obehag.

     För samma pris som dagens kan man också välja bakad potatis med tonfisk, lök och purjolök, spagetti med köttfärssås eller sallad med rökt kalkonbröst och melon. Känner man för att slösa lite extra kommer man inte längre än till pocherad lax med mangoris för 74 kronor. En stor stark kostar endast 25 och ett glas vin 32.

     Man får mycket för pengarna — det gäller också salladsbordet, som förutom alla grönsaker har flera sorters dressing, likaså kaffet på maten, som man själv häller upp in en rymlig mugg.

     Inredningen är enkel men charmig, med blommiga dukar på de rejäla borden och väggar målade i skimrande färgtoner. Även om stolarna inte är särskilt bekväma är miljön så avspänt behaglig att man lätt blir sittande. Mycket vore vunnet om maten varit något snäpp bättre, oavsett antalet gäster.

Bong


På MUGGEN
BETYG: en rulle


Toaletterna är klädda i grått kakel och ganska rena, men pappershanddukar finns bara i deras gemensamma förmak. Det är en störande slapphet.


© Stefan Stenudd

Berättelsen om Bong
Ny bok:

Homo rudis och världens uppkomst, av Stefan Stenudd.

Homo rudis och världens uppkomst

Arkaiska tankemönster i skapelsemyterna
Efter 30 år är jag äntligen klar med min bok om skapelsemyter. Det har varit en så fascinerande resa att omvägarna blev många. Men här är den. Klicka på bilden för att se den på AdLibris nätbokhandel.

Nu även som Kindle ebok på Amazon.


Boken om Bong

Bong — tolv år som hemlig krogrecensent, av Stefan Stenudd.
Bong — Tolv år som hemlig krogrecensent

Här är boken om mina tolv år som den hemliga krogrecensenten Bong i Sydsvenskan. Kom med bakom kulisserna på ett arbete som inte är så skilt från spioners. Ta reda på vad som rörde sig i den här recensentens huvud — för att inte tala om de många heta reaktionerna. Klicka på omslagsbilden för att se boken på Adlibris nätbokhandel.