Stefan Stenudd
Stefan Stenudd
Om mig


BONG
Väldigt hemlig krogrecensent

Hela historien

Krogrecensioner

Högst och lägst

Samtliga

Boken om Bong


Mina fackböcker
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.


Mina romaner
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.Kulturen

Oktober 1997
Krogrecension av Bong i Sydsvenskan


Lunch:
Kulturens restaurang
Kulturen, Lund
BETYG: tre stjärnor


Det här hänt en del på Kulturens restaurang sedan vi skrev om den sist — alltihop till det bättre. Framför allt tycks ambitionerna och jämnheten i kvalitet vara högre. Därmed är det en ren fröjd att förtära sin lunch här.

     Man blir bortskämd på många sätt — redan med miljön, där det lyckade annexet till Kulturens huvudbyggnad har ett smakfullt utseende som inte kommer på skam inomhus. Särskilt icke-rökarnas avdelning, som har hur många vinklar som helst, rödvitblommiga dukar på borden och härligt ockraflammigt målade väggar. För rökarna är miljön rustikare men inte ogästvänlig för det.

     Kyparna är kvicka och vänliga, utan krusiduller, dessutom är det en festlig visuell finess att de går klädda i färger som matchar väggarna. Musiken som spelar i högtalarna är välljudande klassiska stycken på alldeles lagom volym.

     Det är valfritt hur djupt man har lust att gräva i sin plånbok för en lunch här. Det finns en à la carte med några för-, varm- och efterrätter till märkbara krogpriser, där denna gång kalvfilén är dyrast med sina 169 kronor, men annars finns här några varianter på dagens rätt för blott 59 kronor — inklusive alla tillbehör. Man kan då få en kasslergratäng på Josephines vis, en champagnepasta med räkor, musslor och även färska ostron minsann, eller det vegetariska alternativet "påvlig" aubergine med basilikatomatsås och ris. Veckan för vårt besök bjuds det också på dessert, en björnbärspaj som inte går att förneka sig.

     Salladsbordet som ingår lunchen är värt ett besök bara det, med purfärska grönsaker inte alls av blott de självklara sorterna, dessutom fyra sorters dressing — däribland en som med smakfullhet baserats på apelsin. Så här års är det också en fröjd att hitta skivade rödbetor — med all den smak och mildhet i behåll, som går förlorad vid konservering. Här finns också den lika enkla som värdefulla finessen med ugnsrostade brödtärningar, att strö ovanpå det berg av sallad man bara inte kan motstå att duka upp åt sig.

     Vi väljer kasslergratängen. Den imponerar såväl med sina lagom styva potatisskivor, som sin lätta och väl avvägda örtkryddning och det friska tomatinslaget. Tallriken har dekorerats med ett par brysselkål och rädisor — i båda fallen märkbart fina råvaror. Om man måste resa någon invändning kunde det möjligen göras mot kasslerskivorna, som är så pass tunna att de inte förmått behålla all sin saftighet, men då ska genast tilläggas att det inte gått så långt att maträtten förlorat sin tjusningskraft.

     Vid andra besök har vi fått oss till livs maträtter som inte varit fullt ut lika glädjande, men alltid visar köket prov på välfunna mål, som håller en nivå en bra bit ovan det alldagliga. Till det försumbara priset om 59 kronor serveras sådana aptitligheter — och i så angenäm miljö — att en tredje stjärna motiverar sig.

Bong


På MUGGEN
BETYG: två rullar


Toaletterna i varmgrått kakel är välskötta och funktionella på ett tämligen rättframt vis.


© Stefan Stenudd

Berättelsen om Bong
Ny bok:

Homo rudis och världens uppkomst, av Stefan Stenudd.

Homo rudis och världens uppkomst

Arkaiska tankemönster i skapelsemyterna
Efter 30 år är jag äntligen klar med min bok om skapelsemyter. Det har varit en så fascinerande resa att omvägarna blev många. Men här är den. Klicka på bilden för att se den på AdLibris nätbokhandel.

Nu även som Kindle ebok på Amazon.


Boken om Bong

Bong — tolv år som hemlig krogrecensent, av Stefan Stenudd.
Bong — Tolv år som hemlig krogrecensent

Här är boken om mina tolv år som den hemliga krogrecensenten Bong i Sydsvenskan. Kom med bakom kulisserna på ett arbete som inte är så skilt från spioners. Ta reda på vad som rörde sig i den här recensentens huvud — för att inte tala om de många heta reaktionerna. Klicka på omslagsbilden för att se boken på Adlibris nätbokhandel.