Stefan Stenudd
Stefan Stenudd
Om mig


BONG
Väldigt hemlig krogrecensent

Hela historien

Krogrecensioner

Högst och lägst

Samtliga

Boken om Bong


Mina fackböcker
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.


Mina romaner
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.Kulturen

Juni 2003
Krogrecension av Bong i Sydsvenskan


Middag:
Kulturens restaurang
Kulturen, Lund
BETYG: 1
PRISVÄRDE: NER
MAT: NER
DRYCK: NER
SERVICE: -
Rökfri avdelning
Här serveras lunch och middag


Vi tycker illa om välstekt. Nötkött som får ligga i pannan för länge blir torrt, segt och smakar papper. Därför gläds vi åt att svenska gommar i allt högre grad vill ha sitt kött blodigt. Det är en stor poäng med det svenska kökets internationalisering.

     Men Kulturens restaurang i Lund går uppenbarligen en annan väg. Den ryggbiff de serverar är enligt menyn välhängd — men det går inte att ana av den sega sula som kommer på tallriken. Den är så genomstekt att vi undrar om den inte blott haft en långsittning i pannan, utan rentav två. Så smakar det — som om biffen stekts för länge en gång, sedan väntat någonstans, för att stekas lika för mycket en gång till innan den serverades.

     Det är faktiskt den mest hopplösa köttbit vi kan minnas oss ha stött på — å andra sidan är dylikt inte något man gärna lägger på minnet.

     Biffen är endast saftig i priset, 168 kronor, och serveras med sauce Foyot och pommes Anna. Dessa tillbehör är trevliga, ska sägas. De ugnsbakade potatisskivorna är behagligt gyllene, foyotsåsens blandning av bearnaise och köttbuljong ger en must som blir trivsam till en köttbit — och därför skulle fungera ännu bättre om de nästan råa bitarna av rotfrukter hade utelämnats.

     Något bättre lyckas restaurangen med ugnsstekt smörfisk, vitvins- och sparrissås, samt rostade rotprimörer för 162. Själva fisken är riktigt trevlig, men sedan dalar det. Såsen känns som pulverdito. Vi ser inte skymten av sparris, däremot råa bitar selleri, morötter och paprika — inte kul alls. Och så en riktigt trist kokt vinterpotatis.

     Förrätten tonfiskcarpaccio med ananas och jalapenoglace för 54 är inte heller något glädjeämne. Det är en trist vattnig och grå tonfisk med en olustig bismak, föga upplyftande hackad grönsallad, samt en sås som trots jalapenoinslaget är blek och likgiltig.

     Varmrökt fläskfilé på fruktsalsa samt vitlöksdoftande örtolja låter som en rolig förrätt, men köttbitarna är varken välvalda eller särskilt markant rökta, tillbehören inte ett dugg spännande — och priset på 85 kronor irriterande tilltaget.

     Desserterna skänker viss tröst. Mintparfait med färska frukter för 52 har två stora och skönt lena skivor parfait, som blott är aningen hårda. Trion vaniljglass, svartvinbärssorbet och mangosorbet för 58 är i alla sina delar angenäm — i synnerhet mangosorbeten har en elegant smak som man inte kan tröttna på, och svartvinbärsdito är lyxigt proppad med bär.

     Espresson är bedrövlig, och vinlistan så kort att det verkar som ett skämt. Flaskorna är i alla fall inte dyra — samtliga under 200 — men ändå ej värda pengarna. Av öl finns dock ett bredare urval. Vattenglasen vi får in har en besynnerlig fällning och mineralvattnet kommer ur sprutmoj men kostar ändå 17 kronor för ett glas.

     Det är svårt att ta denna krog på allvar. Kanske att den siktar in sig på en omfattande försäljning av öl, till törstiga gäster i sommarvärmen, runt trädgårdens många utomhusbord. Här är trevligt att sitta, fast bordens vaxdukar är mer än lovligt slitna på sina ställen. Utsikt över runstenar och Kulturens stilfulla fasad. Det torde befrämja belevade samtal. Och den extra bardisken i trädgården gör det hur lätt som helst att ordna med påfyllning i glasen. Äter gör man klokast på vägen hit.

     Inomhus finns också ordentligt med platser — dels i den större matsalen med enkla bänkar, där det är helt legitimt att ägna sig åt enbart flytande föda, och dels i den rökfria mindre matsalen, som möblerats och dukats lite snofsigare. Miljön är fin — det är bra synd att den missbrukas av ett så undermåligt kök.

     Vi imponeras mest av servitriserna, som är trevliga och kämpar på för att ändå ge gästerna en angenäm kväll.

Bong© Stefan Stenudd

Berättelsen om Bong
Ny bok:

Homo rudis och världens uppkomst, av Stefan Stenudd.

Homo rudis och världens uppkomst

Arkaiska tankemönster i skapelsemyterna
Efter 30 år är jag äntligen klar med min bok om skapelsemyter. Det har varit en så fascinerande resa att omvägarna blev många. Men här är den. Klicka på bilden för att se den på AdLibris nätbokhandel.

Nu även som Kindle ebok på Amazon.


Boken om Bong

Bong — tolv år som hemlig krogrecensent, av Stefan Stenudd.
Bong — Tolv år som hemlig krogrecensent

Här är boken om mina tolv år som den hemliga krogrecensenten Bong i Sydsvenskan. Kom med bakom kulisserna på ett arbete som inte är så skilt från spioners. Ta reda på vad som rörde sig i den här recensentens huvud — för att inte tala om de många heta reaktionerna. Klicka på omslagsbilden för att se boken på Adlibris nätbokhandel.