Stefan Stenudd
Stefan Stenudd
Om mig


BONG
Väldigt hemlig krogrecensent

Hela historien

Krogrecensioner

Högst och lägst

Samtliga

Boken om Bong


Mina fackböcker
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.










Mina romaner
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.















Kulturen

Januari 2006
Krogrecension av Bong i Sydsvenskan


Lunch:
Kulturkrogen
Tegnérplatsen, Lund
BETYG: 4
PRISVÄRDE: -
MAT: UPP
DRYCK: -
SERVICE: UPP
Rökning utanför ingången
Här serveras lunch och middag


Efter några år av förfall till trist slentrianmässighet fick Kulturens krog ny regi förra året, som har inneburit ett glädjande lyft. Nu är både inspirationen och ambitionen uppenbara, och denna pittoreska paviljong med detta sköna läge hanteras efter förtjänst.

     Inredningen är lågmäld, så att lokalens arkitektur får tala för sig själv. Bordens nakna träytor känns rimliga, medan de inramade affischerna här och där inte är särskilt spännande. Blicken lockas hellre till Kulturens lilla park, eller snarare trädgård, utanför fönsterrutorna.

     Under den varmare delen av året har krogen en spatiös utomhusservering i denna trädgård, som i allra högsta grad gör den charmigare och mer inbjudande.

     Inomhus sitter man mysigast i det rundade rummet som utgör husets ena ände, men också i den långsmala stora matsalen är det numera sittvänligt möblerat. Den långa bardisken hjälper till för att ge salen rimliga proportioner. Det är vilsamt med den tystlåtna inredningen. Ändå undrar vi om inte någon ytterligare dekoration är på plats, om inte annat så för att ge krogen en egen profil.

     Mer talande än inredningen är personalens entusiastiska servicesinne och glada bemötande. De trivs uppenbarligen med sin krog och då är det lätt för oss gäster att känna detsamma.

     Krogen har generösa öppettider, från 11 till allra minst midnatt, endast söndagarna undantaget, då de stänger 17. Vi gör vårt besök en vardag på lunchen, som här är ordnad med en fast meny där varje dag har sin rätt, vecka efter vecka, för 69 kronor inklusive salladsbordet.

     Sålunda är det varje måndag fläskkarré med gremolata, ädelost och kumminbakad morot, varje tisdag fiskgryta på lax och makrill i citronbuljong med savoykål, och så vidare fram till fredagens köttfärslimpa med syltad svamp och rostad rotfruktspuré.

     Det kunde vara en lite väl bekväm ordning, om inte ansträngningen i stället lades på att göra varje dagens rätt extra finurlig och njutbar. Därmed finner vi en poäng i den fasta menyn — dessutom en ödmjukhet hos krögarna, eftersom det därmed blir uppenbart att ingen gäst förväntas ta vareviga lunch här.

     Också veckans special, kalventrecote med potatisterrin och rödvinssky för 98, samt det vegetariska alternativet örtpannkaka med rosmarinrökta champinjoner och grillad polenta för 69, är ständigt på menyn. Kanske borde de ändå kosta på sig att variera dessa två — åtminstone det vegetariska alternativet, så att gäster med denna preferens lockas till tätare återbesök.

     Salladsbuffén har den där rustika och näringsstinna karaktären som känns igen från exempelvis Smak på Malmö konsthall och Salt & Brygga. Här finns bland annat en syrlig sallad med rödkål, samt ett par blandningar med i huvudsak couscous och rotfrukter i ett spänstigt tillstånd. Bröd finns såväl mjukt som hårt av fin kvalitet.

     Vid vårt torsdagsbesök serveras kycklingfärsbiffar med lökchutney, chili och päron. Färsbiffar låter så lagom ambitiöst, men dessa är veritabla delikatesser med smeksamt fluffig konsistens, skönt finstämd smak och en frestande gyllenbrun yta.

     Anrättningens chutney har en påflugen syrlighet som egentligen är lite bullrig mot den fina färsbiffen, sammalunda med de ståtliga rostade potatisklyftorna, men de medverkar å andra sidan till att måltiden inte ett ögonblick blir enahanda.

     Det märks att köket både kan och vill.

     Däremot såg vi gärna lite mer crema och arom i deras espresso, som kostar 20 kronor för en enkel. För övrigt kan vi bara le förnöjt efter den behagliga lunchen i det som återigen har blivit en skön oas i Lund.

Bong



© Stefan Stenudd

Berättelsen om Bong




Ny bok:

Homo rudis och världens uppkomst, av Stefan Stenudd.

Homo rudis och världens uppkomst

Arkaiska tankemönster i skapelsemyterna
Efter 30 år är jag äntligen klar med min bok om skapelsemyter. Det har varit en så fascinerande resa att omvägarna blev många. Men här är den. Klicka på bilden för att se den på AdLibris nätbokhandel.

Boken om Bong

Bong — tolv år som hemlig krogrecensent, av Stefan Stenudd.
Bong — Tolv år som hemlig krogrecensent

Här är boken om mina tolv år som den hemliga krogrecensenten Bong i Sydsvenskan. Kom med bakom kulisserna på ett arbete som inte är så skilt från spioners. Ta reda på vad som rörde sig i den här recensentens huvud — för att inte tala om de många heta reaktionerna. Klicka på omslagsbilden för att se boken på Adlibris nätbokhandel.