Stefan Stenudd
Stefan Stenudd
Om mig


BONG
Väldigt hemlig krogrecensent

Hela historien

Krogrecensioner

Högst och lägst

Samtliga

Boken om Bong


Mina fackböcker
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.


Mina romaner
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.Kycklingköket

April 1999
Krogrecension av Bong i Sydsvenskan


Lunch:
Kycklingköket
Storgatan 22, Malmö
BETYG: 1
PRISVÄRDE: -
MAT: NER
DRYCK: -
SERVICE: -
MILJÖ: NER
TOALETTER: -


Snabbmat har de senaste decennierna fått sin egen flora, långt mer vittfamnande än den svenska traditionens varmkorv ur plåtkantin. Man undrar om varje matkultur låter sig förpackas enligt detta minutkoncept, snart kanske till och med något ur det franska köket?

     Hos nyöppnade Kycklingköket röjer redan restaurangens namn vad för tema som råder — men det är en ganska ringa skärv av detta tema som köket omfamnar, alltför ringa. Vi begriper inte varför en restaurang specialiserad på detta fjäderfä varken erbjuder kycklingklubba eller dito filé — två bitar som varje gom kan förtjusas av. Nå, egentligen begriper vi skälet: snöd vinning. Det blir förstås billigare att bara erbjuda hackade småbitar av fågeln, utblandade med diverse billiga råvaror som nudlar, bröd och grönt. Trist.

     Maten är förstås billig, men priset är inte lägre än vad det som serveras kräver. Dagens kycklingwok kostar 44 eller 49 inklusive måltidsdryck, en het Thai lemon chicken wrap eller Tandoori chicken wrap med mangodressing går på 39, två varianter på sallad fås för 42, varm eller kall panini i tre varianter för 34 — däribland den uddalydande Tex Mex med kaktuskött och jalapeno. Quick Chik för 34 eller 39 inklusive dryck är antingen vårrullar, som finns med kyckling och med enbart grönt, eller chicken nuggets — i båda fallen kompletterat med stekta nudlar och valfri sås. Vårrullarna kan också fås styckevis à 8 kronor, nuggets à 5 kronor. Läsk kostar 12 eller 15, beroende på formatet, kaffe 12, samt tre sorters kakor för enhetspriset 15.

     Inredningen är kal och stel med gult kakel på väggarna och stengolv med stora, enkla geometriska mönster i två gråtoner — en äggform inuti en kvadrat. Temat äggform mot rätvinkligt fält går igen i de gråtonade sprutmålningar som som finns på långväggen. Trevligaste vyn är med råge den generösa fönsterväggen ut mot gatan. Taket är kritvitt och de lustiga lamporna som hänger ner från det är förstås äggformade. Borden saknar duk men har trevliga träytor, stolarna saknar stoppning, vilket däremot finns på de svarta väggsofforna.

     Här råder förstås självbetjäning, vid två diskar där den ena ämnats för avhämtning och den andra rubriceras restaurang — men det är nog inte så noga med den gränsdragningen.

     När vi väl konstaterat att kyckling inte går att få i några stora bitar får vi hålla tillgodo med dagens kycklingwrap, som visar sig vara en stekt röra på österländska nudlar, blandat grönt såsom broccoli och tre sorters paprika, samt förstås ett i och för sig rikligt inslag av småskurna bitar av kycklingkött. Anrättningen har en sojabaserad smaksättning och serveras i den sorts kubiska pappersbox som är standard för amerikanska krogars take-away, och till bestick erbjuds engångspinnar. Det må vara en kul erfarenhet att göra, i all anspråkslöshet, men denna österlandsinfluerade pytt är ingen upplyftande smakupplevelse, mest som foder för den desperat hungrande — man blir säkert mätt, men inte ett dugg mer.

     I priset ingår en ytterst enkel, slätstruken sallad utan dressing, samt smör och rejäla brödskivor.

     Vi prövar också kycklingvårrullen, som innehåller lite grönt i småbitar samt rent ut sagt minimala inslag av finhackad kyckling — så gott som helt utan smak om det inte vore för barbequesåsen att doppa rullen i.

     Bäst vid vårt besök är banankakan för 15 kronor som vi tar till kaffet — inte för att den heller är något större glädjeämne, men i alla fall ganska smaskig med sin milda banansötma. För övrigt är den fotocellstyrda kranen inne på den enda — men rymliga — toaletten rätt kul.

     Det hävdas av gourmeter att en kyckling knappast kan tillredas så att den når de kulinariska höjderna, men varför därför helt ge upp och hålla sig på smakrikets botten? Kycklingköket behandlar sin fågel som föga mer än fyllnadsmaterial.

Bong© Stefan Stenudd

Berättelsen om Bong
Ny bok:

Homo rudis och världens uppkomst, av Stefan Stenudd.

Homo rudis och världens uppkomst

Arkaiska tankemönster i skapelsemyterna
Efter 30 år är jag äntligen klar med min bok om skapelsemyter. Det har varit en så fascinerande resa att omvägarna blev många. Men här är den. Klicka på bilden för att se den på AdLibris nätbokhandel.

Nu även som Kindle ebok på Amazon.


Boken om Bong

Bong — tolv år som hemlig krogrecensent, av Stefan Stenudd.
Bong — Tolv år som hemlig krogrecensent

Här är boken om mina tolv år som den hemliga krogrecensenten Bong i Sydsvenskan. Kom med bakom kulisserna på ett arbete som inte är så skilt från spioners. Ta reda på vad som rörde sig i den här recensentens huvud — för att inte tala om de många heta reaktionerna. Klicka på omslagsbilden för att se boken på Adlibris nätbokhandel.