Stefan Stenudd
Stefan Stenudd
Om mig


BONG
Väldigt hemlig krogrecensent

Hela historien

Krogrecensioner

Högst och lägst

Samtliga

Boken om Bong


Mina fackböcker
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.


Mina romaner
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.La Couronne

December 2004
Krogrecension av Bong i Sydsvenskan


Middag:
Bistro La Couronne
Södra Förstadsgatan 36, Malmö
BETYG: 3
PRISVÄRDE: -
MAT: -
DRYCK: UPP
SERVICE: -
Rökfri avdelning
Här serveras endast middag


La Couronne har mästerligt fångat den franska känslan av bistro — i inredning, atmosfär, meny och dekorationer. De många bordens rödvitrutiga dukar, den flärdfria stilen, den raska betjäningen, menyns många välbekanta franska rätter till rimliga priser. Här kan man avspänt slå sig ner för att prata konsten och livet med varandra, samtidigt som man fyller buken — med maträtter som tyvärr inte gör det allra största intrycket på oss. Där skulle en något större ansträngning hos krogen vara på sin plats.

     Vad gäller konsten, har den en festligt påträngande närvaro i form av de myller av tavlor som hänger på väggarna — en samlingsutställning av ett så gott som oräkneligt antal lokala konstnärer. Kanske är det inte precis så en konstnär vill presentera sig, men för oss kroggäster är det fascinerande med själva brokigheten.

     Servicen här är kvick och skicklig. Inte precis hjärtlig, men ändå så att personlighet här och där framträder.

     Vinlistan är varken kortfattad eller särskilt diger, ett snitsigt urval franska buteljer med glädjande behärskning på priserna. Dessutom har krogen alltid några extra flaskor som skiftar varje månad.

     Menyn har ett stort antal rätter som håller en bussig prisnivå. Alltihop är franskt, vilket också understryks av matsedelns tvåspråkighet, och i de flesta fallen avspänt vardagliga anrättningar som är i god linje med bistrostilen. Man hittar lätt en förrätt för runt femtiolappen och ingen över 95 för grodlåren. Varmrätterna håller sig mestadels strax över de hundra, dessserterna kostar som förrätterna.

     Grodlår hittar man inte på många krogar, fast det kan vara en både munter och välsmakande förrätt. Kanske ser det lite besynnerligt ut för otränade ögon med de spretande benparen på en tallrik? Här kostar de 95 kronor och serveras med krossad tomat och en örtsky, där vitlök ska dominera men ändå gör ett ganska vagt intryck. Vi hade gärna haft mer eftertryck i smakerna. Likaså är vi tveksamma till den i och för sig måttliga paneringen som grodlåren fått. Tidigare serverades de med bland annat citron, vilket föll oss betydligt mer i smaken.

     Det hårdkokta ägget med majonnäs för 30 är i själva verket flera ägg, vilket gör det lite mastigt för en förrätt. Å andra sidan är äggen perfekt kokta med en krämig gula, så det hela gör större intryck än man kunde vänta sig av något så enkelt.

     Huvudrätten boeuf bourguignon kostar inte mer än 125, fast det är en generös portion i djup tallrik, med mängder av fina köttbitar som blivit rent gränslöst möra i tillredningen. Fin kokt potatis serveras bredvid. Simmar i den myckna skyn gör även syltlök, som tyvärr hunnit förlora en hel del av sin friska syrlighet, samt champinjoner. Förutom kniv och gaffel får man en sked, för att vara säker på att inte gå miste om något av den mörka, fylliga skyn.

     Till den grillade filébiffsteken för 175, dyrast på menyn, kan man välja mellan bearnaisesås eller vitlökssmör. Bamsiga pommes frites serveras till — dem vi får har ännu inte nått den ideala gyllenbruna färgen, och känns därför nästan lite degiga.

     Den vidsträckta biffskivan täcker diverse grönt, men täcks sedan tyvärr i sin tur av bearnaise. Vi kan sällan förlika oss med att sås hälls över köttbiten, som därmed förlorar mycket av grillytans spänst och charm, vilket i hög grad skett här. Dessutom är denna bearnaise förbryllande mesig och blek. Inslaget av dragon är i underkant, likaså såsens tjockhet. Det smakar mest bara kaffegrädde. Köttet är just så blodigt som det borde vara, dessutom av fin kvalitet. Ändå finner vi anrättningen föga festlig, och kan inte alls förstå varför den ska vara dyrast på menyn.

     Creme caramel kostar 45 och serveras utan några som helst krusiduller. Dess konsistens är ganska fast, dessutom något mörk i sin färgton och så att säga grovkornig, som om det vore en fullkornsvariant. Dock förlorar den därmed en hel del sensualitet. Med maten tillåter sig nog La Couronne en lite för slapp ambitionsnivå. Det är synd, eftersom krogen annars är en härlig plats att vistas på — igen och igen.

Bong© Stefan Stenudd

Berättelsen om Bong
Ny bok:

Homo rudis och världens uppkomst, av Stefan Stenudd.

Homo rudis och världens uppkomst

Arkaiska tankemönster i skapelsemyterna
Efter 30 år är jag äntligen klar med min bok om skapelsemyter. Det har varit en så fascinerande resa att omvägarna blev många. Men här är den. Klicka på bilden för att se den på AdLibris nätbokhandel.

Boken om Bong

Bong — tolv år som hemlig krogrecensent, av Stefan Stenudd.
Bong — Tolv år som hemlig krogrecensent

Här är boken om mina tolv år som den hemliga krogrecensenten Bong i Sydsvenskan. Kom med bakom kulisserna på ett arbete som inte är så skilt från spioners. Ta reda på vad som rörde sig i den här recensentens huvud — för att inte tala om de många heta reaktionerna. Klicka på omslagsbilden för att se boken på Adlibris nätbokhandel.