Stefan Stenudd
Stefan Stenudd
Om mig


BONG
Väldigt hemlig krogrecensent

Hela historien

Krogrecensioner

Högst och lägst

Samtliga

Boken om Bong


Mina fackböcker
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.


Mina romaner
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.Malmöfestivalen

Augusti 1996


Malmöfestivalen:

Wotong, Södergatan
    BETYG: en stjärna
Hot house, Södra Förstadsgatan
    BETYG: en stjärna
Texasburger, Södra Förstadsgatan
    BETYG: två stjärnor
Indiskt och bengaliskt, Gustav Adolfs Torg
    BETYG: två stjärnor
Philippine, Gustav Adolf Torg
    BETYG: två stjärnor
Nr 5, Gustav Adolf Torg
    BETYG: tre stjärnor


Utbudet av matstånd är också på årets festival förvisso imponerande, men ändå verkar det betydligt glesare än fordom. Man märker dock att de som denna gång medverkar håller en högre klass. Stjärnorna tog ju nästan slut i lagret, efter provturen. Likaså märks att tyngdpunkten mer än någonsin ligger på Gustav Adolfs Torg.

     På Södergatan säljs en finurlig liten kinesisk specialitet vid namn Wotong — vilket också tycks vara namnet på ståndet. Detta betyder "äta moln" och vem kan motstå det? Molnen i fråga är små friterade pastaknyten med kött- eller räkINNEHÅLL. Man får fem sådana, samt lite råkostsallad med frisk och lagom skarp klar dressing, för 20 kronor. Exotisk fruktjuice på burk kostar 10 kronor till, men den har en tjockhet som inte känns naturlig.

     De smäckra små knytena är vackra att beskåda, som tillknycklade fjärilar — om det går att föreställa sig — och smaken inte dum, på ett tämligen diskret sätt. Man kan välja "hott" eller vanlig sötsur sås till, men den förra är inte någon större utmaning och den senare nästan omärklig.

     Mera krut har förstås de kreolska rätterna på Hot house, precis vid Södra Förstadsgatans början, där också jazzmusik serveras. En Jambalaya Creole kostar 40 kronor, detsamma för Creolsk köttgryta. Dessutom kan man få en fatöl för 25.

     Jambalayan, med räkor, skinka och diverse grönsaker, är inte diskret i smaken. Ändå lyckas den myckna sellerin däri bestämma tonen. I köttgrytan, med köttfärs och diverse grönt, är kryddan något mer markerad. För den våghalsige finns dessutom röd jalapeno i en glasburk vid disken.

     Riktigt hett går det till på Texasburger, längre ner på Södra Förstadsgatan. Med muntra kommentarer fräses där i rasande fart Hot Texasburger för 30 kronor, väldiga hamburgare med eldröd färg. Dressingen är ännu rödare, dessutom innehåller deras hamburgare rå lök, pepperoni av det kraftfullare slaget, samt en liten skiva fetaost. Detta är, som läsaren lätt inser, mat för plåtmagar. Men det är härligt gott.

     Indiskt och bengaliskt bjuds i ett av stånden på Gustav Adolfs Torg, där betjäningen ler så ödmjukt och helhjärtat att bara den riktigt förhärdade han gå dem förbi. De säljer bland annat samucha, ett slags pirog i en köttvariant och en vegetarisk, båda för 20 kronor. Då ingår en smula grönsallad med yoghurtdressing.

     Köttpirogen är frasig med mycket välsmakande deg. Den vegetariska varianten är ännu läckrare, vilket måste vara en sällsynt välsignelse för vegetarianer, som annars brukar få hålla tillgodo med sekunda anrättningar. Detta lilla friterade nystan av diverse legymer är välsmakande på ett uppiggande sätt, och påminner en hel del om den japanska rätten tempura.

     På Philippine serveras Flaming red ribs barbeque för 35, samt en del andra lustiga anrättningar. Här råder osviklig feststämning i ståndet, med högljudd glädje och sköna damer i vackra kläder. Revbenen är rödskimrande, nästan glödgat hotfulla, just som deras namn antyder. De är svåra att motstå om man känner den minsta äventyrslusta.

     Det är inte konstigt att de smakar så gott och så mycket, med tanke på att de marinerats i bland annat honung, risvin, röda soyabönor och plommonsås. Marinaden har gjort revbenen särdeles saftiga och aromatiska — så pass att det övriga på tallriken inte har en chans att hävda sig. Man kan alltså skjuta det åt sidan och bara glufsa i sig revbenen, varvid magen kan ha plats för ytterligare en portion.

     Minst lika läckra är de rimmade honungsglacerade revbenen i lundakrogen Nr 5:s stånd, som de haft modet att tränga in med i Malmös allra heligaste. För blygsamma 38 kronor bjuder de på denna ljuva anrättning och lyckas vara lika dugliga med tilltugget, bestående av potatissallad, rödkål och en mysig äppelkompott. Inget på den digra tallriken kan man förmå sig till att hoppa över.

     De serverar också till samma pris en Wallenbergare på hjort, med enbärsgräddsås, rårörda lingon och gnocchisallad med rotfrukter. Denna rätt är tillredd med samma stora skicklighet och full av fina smaker, men lyckas inte riktigt bräcka revbenen. Risken finns att Nr 5 blir obligatorisk för den matglade, festivalens alla dagar.

Bong


På MUGGEN
BETYG: en rulle


Baja-Majorna är ju som de är. Visserligen är somliga gråmålade, bland de vanliga gröna och bruna, men kunde de inte på något sätt ha gjorts lite festligare?


© Stefan Stenudd

Berättelsen om Bong
Ny bok:

Homo rudis och världens uppkomst, av Stefan Stenudd.

Homo rudis och världens uppkomst

Arkaiska tankemönster i skapelsemyterna
Efter 30 år är jag äntligen klar med min bok om skapelsemyter. Det har varit en så fascinerande resa att omvägarna blev många. Men här är den. Klicka på bilden för att se den på AdLibris nätbokhandel.

Boken om Bong

Bong — tolv år som hemlig krogrecensent, av Stefan Stenudd.
Bong — Tolv år som hemlig krogrecensent

Här är boken om mina tolv år som den hemliga krogrecensenten Bong i Sydsvenskan. Kom med bakom kulisserna på ett arbete som inte är så skilt från spioners. Ta reda på vad som rörde sig i den här recensentens huvud — för att inte tala om de många heta reaktionerna. Klicka på omslagsbilden för att se boken på Adlibris nätbokhandel.