Stefan Stenudd
Stefan Stenudd
Om mig


BONG
Väldigt hemlig krogrecensent

Hela historien

Krogrecensioner

Högst och lägst

Samtliga

Boken om Bong


Mina fackböcker
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.


Mina romaner
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.Malmöfestivalen

Augusti 2006
Krogrecension av Bong i Sydsvenskan


Festivalmat

Mycket av festivalmaten känns igen från år till år, somligt går även i repris här och där på samma festival. Sådant slinker man helst förbi. Roligare är att leta upp det udda och oväntade, vilket tyvärr blir allt svårare för varje festivalår. Ledningen för evenemanget behöver nog ta sig en allvarlig funderare.

     Här är ändå de matbitar som lockade oss mest i årets utbud — en del festligare än andra.

Chocolaterie Les Trois Roses
Gustav Adolfs Torg
Betyg: 5
Prisvärde: UPP
Mat: UPP

Paradnumret är Marias gryta "Lomito" för 55 kronor, en peruansk oxfilégryta med chokladkrydda. Det är härligt mört oxkött i fina bitar, med fräsch röd paprika och mycket lök. Chokladkryddan ger en must och ett djup åt smaken, som är alldeles utmärkt. För oss fick det gärna vara ännu mer choklad i, så att det blev mer udda profil. De föredömligt lagom friterade potatisklyftorna är också fina.

     Deras alkoholfria sangria för 30 kronor är inte alls lika imponerande. Muggen är i och för sig packad med små frukttärningar, men den blaskiga smaken får oss att längta efter riktig sangria — eller vanlig saft.

Ekko
Gustav Adolfs Torg
Betyg: 3
Prisvärde: UPP
Mat: -

Den ekologiskt inriktade serveringen har bland annat hemlagad veganburgare för 25 kronor, eller 55 som hel måltid med sallad. Burgaren är gjord på jordnöt, kikärta, morot, zucchini och kummin. Det är en fin burgare med tydliga bitar av ingredienserna. Den görs med två olika kryddningar, citron eller chili, varav vi prövar den förstnämnda. Det finns också två såser att spetsa med, båda ganska milda. Brödet till är ett fint fullkorn som också är tjockt med nyttigheter. Det bildar dock med burgaren en samklang, framför allt i konsistens men också i smak, som skulle behöva åtgärdas med mer radikal kryddning. Gott är det ändå.

     Här erbjuds bland dryckerna en färskressad juice på apelsin och hallon för 15 kronor, som är riktigt uppfriskande och glad i smaken.

Asian Street Wok
Gustav Adolfs Torg
Betyg: 3
Prisvärde: NER
Mat: -

Intressantast på menyn är en wok på grodlår med ingefära för 75 kronor. Det är ganska feta grodlår i en ymnig blandning av bambuskott, broccoli, morot, purjo med mera, samt ett trevligt vitt ris därtill. Grytan är muntert kryddad och inslaget av ingefära är uppfriskande. Dock är det i allt detta lite svårt för grodlåren att hävda sig. Man längtar efter en mer fransk hantering, om det gäller att göra dem rättvisa. En skojfrisk rätt är det ändå — men lite väl dyr.

Salgados
Gustav Adolfs Torg
Betyg: 4
Prisvärde: -
Mat: UPP

Här erbjuds några varianter på friterade bollar. Vi prövar quibe för 50 kronor, som är nötkött kryddat med koriander, nejlika och cayennepeppar, friterat med bulgurmjöl och format ungefär till en liten amerikansk fotboll. Man får en handfull av dem, några friska stänger av gurka och morot, samt antingen vitlöks- eller chilisås. Sistnämnda har en trevlig skärpa och bollarna är skoj att sätta tänderna i. De har en rik och aptitlig smak.

     Bland dryckerna finns några olika exotiska fruktjuicer på flaska för 20 kronor. De är också en ganska glad smakupplevelse.

Djurens rätt
Gustav Adolfs Torg
Betyg: 3
Prisvärde: -
Mat: -

Föreningens principer troget har deras kebab för 40 kronor strimlade soyabiffar i stället för kött. Det låter tokigt men fungerar riktigt bra. Smak och konsistens är mjukare än kött men inte på ett sådant sätt att man saknar fläsk eller nöt, i alla fall inte någon enstaka gång. Kryddningen är inte feg, varken i soyabiffarnas marinad eller vitlökssåsen. Brödet är inte sedvanlig pita, utan ett ganska fluffigt och färskt vitt. Portionen toppas med ett par stora pepperoni, långsträckta som ormar, vilka är överraskande milda — kanske lite väl veka och vattniga.

Lapponia samisafari
Gustav Adolfs Torg
Betyg: 4
Prisvärde: -
Mat: UPP

Detta sameläger med tält och två levande renar är en oas i festivalområdet, märkligt geomsyrad av norrländsk avspändhet. De serverar suovas, rökt renkött, för 60 kronor på en bädd av tunnbröd, med stekt klyftpotatis och lingonsylt. Renköttet är strimlat och stekt i jättepanna. Det är gott på ett okonstlat vis, bruksmat som man aldrig tröttnar på — fast det här är en generös portion. Potatisen är också fin. Även lingonsylten har klass.

2:a Sandbank
Södergatan
Betyg: 4
Prisvärde: -
Mat: UPP

Enda numret är en tapastallrik för 55 kronor, som innehåller ett aptitligt urval av delikatesser. De marinerade grönsakerna är friska, den soltorkade tomaten — också marinerad — är ståtlig, den italienska pajen stinn på diverse vegetariskt är präktig, fetaostcremen behaglig, de tunna skivorna av exklusiv salami är läckra, och de små vårrullarna med getostfyllning är frasiga och skojiga. Det är som på krogen — med det undantaget att här blott erbjuds läsk och mineralvatten att dricka till.

Vildsvinsgrillen
Södergatan
Betyg: 2
Prisvärde: NER
Mat: NER

Vildsvinskebab för 50 är det enda på menyn och kunde vara kul. Men köttet är svalt, det har väl fått vänta för länge på att serveras och därmed även blivit torrt och segt. Vitlökssåsen därtill är alltför feg i smaken och inte mitt i prick för detta kött. Pitabrödet som det hela serveras i är av standardtyp. Det som gommen har roligast med är därför den färska rödlöken. Inte mycket att glädjas åt för en femtiolapp.

Malmö Chokladfabrik
Södergatan
Betyg: 2
Prisvärde: -
Mat: -

Här serveras pannkaka med chokladsås för 20 kronor. Man kan välja mellan tre sorters choklad — en ljus, en med 65% kakao som ska ha fått pris som världens godaste choklad, samt en med 68% kakao. Vi prövar den prisade, som ligger i strängar över pannkakan. Visst är det en intressant chokladsås, med markant smak av rik kakao men också en något för tilltagen sötma. Pannkakan är lite stel och ordinär, vilket gör den till en ganska slö följeslagare åt chokladen. Crepes vore bättre, men allra bäst vore själva chokladen i fast form.

Speedy Lee
Stortorget
Betyg: 2
Prisvärde: NER
Mat: -

Den stora inhägnade serveringen har såväl starköl som vin i sortimentet, men vet också att ta betalt. En stor stark i plastmugg kostar 50 kronor. Paradnumret på menyn är sedan många år Pekingankan för 60 kronor. Denna prisade kinesiska anrättning är även i detta avskalade skick intressant. De ganska fina skivorna anka känns dock ej så fräscha och kunde ha grillats lite mer distinkt. Den strimlade råa purjon är lite väl motståndskraftig, medan de nästan genomskinliga tunnbröden och de stora räkchipsen är som de ska. Lite generösare med hoisinsås hade suttit bra.

Bong


© Stefan Stenudd

Berättelsen om Bong
Ny bok:

Homo rudis och världens uppkomst, av Stefan Stenudd.

Homo rudis och världens uppkomst

Arkaiska tankemönster i skapelsemyterna
Efter 30 år är jag äntligen klar med min bok om skapelsemyter. Det har varit en så fascinerande resa att omvägarna blev många. Men här är den. Klicka på bilden för att se den på AdLibris nätbokhandel.

Boken om Bong

Bong — tolv år som hemlig krogrecensent, av Stefan Stenudd.
Bong — Tolv år som hemlig krogrecensent

Här är boken om mina tolv år som den hemliga krogrecensenten Bong i Sydsvenskan. Kom med bakom kulisserna på ett arbete som inte är så skilt från spioners. Ta reda på vad som rörde sig i den här recensentens huvud — för att inte tala om de många heta reaktionerna. Klicka på omslagsbilden för att se boken på Adlibris nätbokhandel.