Stefan Stenudd
Stefan Stenudd
Om mig


BONG
Väldigt hemlig krogrecensent

Hela historien

Krogrecensioner

Högst och lägst

Samtliga

Boken om Bong


Mina fackböcker
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.


Mina romaner
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.Malou

Juli 2000
Krogrecension av Bong i Sydsvenskan


Lunch:
Malou
Kronprinsens köpcentrum, Malmö
BETYG: 3
PRISVÄRDE: UPP
MAT: -
DRYCK: -
SERVICE: UPP
MILJÖ: -
TOALETTER: -


När vi i januari 1997 satte lägsta betyget för Malou, var det många läsare som hörde av sig och protesterade — fler än vi erfarit med någon annan krog. Även långt efter att krogen recenserats fick vi kommentarer om hur fel vi haft i vår bedömning. Också när jag i juni detta år satt i Reporterjour gällde många samtal just Malou och vår orättvisa betygsättning — över tre år senare. Med så trogna gäster kan en restaurang inte vara utan förtjänster.

     Vad flera läsare särskilt påpekade som en av dessa förtjänster var fläskpannkakan — en av Malous huvudattraktioner, som vi hörde många inspirerade omdömen om. Jag undrade hur märkvärdig en fläskpannkaka egentligen kan vara, men min nyfikenhet var väckt. Därför besökte vi ånyo Malou, med just fläskpannkakan i sikte.

     Och nog fick vi så vi teg — både vad gäller kvantiteten och kvaliteten.

     Vi hade ställt in oss på den vanliga sorten — en tjockis gräddad i ugn, med små fläskbitar mer eller mindre tätt förekommande i det jämndryga skiktet. Vi rycks omedelbart ur vår villfarelse när kocken på vår beställning öser upp rikligt med tärnat fläsk på stekbordet — här ska det bli något helt annat.

     På Malou steks fläskpannkakan ungefär som en äggakaka eller omelett, på spisen och inte alls i ugnen. Det gör den frisk, härligt frasig och frestande, när den generösa portionen hamnar på tallriken, assisterad av lingonsylt, samt tämligen i onödan en skiva apelsin och en liten aning grönt. Det är en härlig måltid — sannerligen inget för viktväktare, men i gengäld ett festligt frosseri. Bättre fläskpannkaka får man leta efter. Trots att portionen är mycket tilltagen, är det svårt att sluta äta innan tallriken tömts.

     Något måste vi ju ändå anmärka på — om läsarna ursäktar — men det är blott att sådan pannkaka förtjänar bättre än den ordinära lingonsylten, varför inte rårörda lingon? Å andra sidan kan man inte begära vad som helst för de 58 kronor kalaset kostar — inklusive ett inte särskilt imponerande salladsbord med tonvikt på strimlat, samt bröd, smör och måltidsdryck.

     Den som trots allt har aptit för annat hittar på menyn en lång rad alternativ. Dagens rätt i tre varianter för 55 kronor är vid vårt besök panerad fläskkotlett med gurka, kycklingklubba med gräddsås och gelé, respektive kålpudding med lingon. Det är uppenbart att Malous inriktning är enkel mat till låga priser.

     Miljön är ombonad på ett sätt som ligger i ton med menyn — enkelt och vardagligt, med borden täckta av blåvitrutiga dukar och omgivna av spaljéer klädda med gröna plastväxter. Det är gott om plats och tydligt uppdelat mellan rökarplatser och rökfria dito.

     Ägarparets charm, som också understrukits av mången läsare, fick vi tydliga bevis på. Den vänlighet och omsorg som mötte oss var närmast familjär till karaktären — varmare än hövlighet, innerligare än blott affärsidkares påklistrade inställsamhet. Vi kan förstå varför så många besökare här är stammisar.

Bong


© Stefan Stenudd

Berättelsen om Bong
Ny bok:

Homo rudis och världens uppkomst, av Stefan Stenudd.

Homo rudis och världens uppkomst

Arkaiska tankemönster i skapelsemyterna
Efter 30 år är jag äntligen klar med min bok om skapelsemyter. Det har varit en så fascinerande resa att omvägarna blev många. Men här är den. Klicka på bilden för att se den på AdLibris nätbokhandel.

Boken om Bong

Bong — tolv år som hemlig krogrecensent, av Stefan Stenudd.
Bong — Tolv år som hemlig krogrecensent

Här är boken om mina tolv år som den hemliga krogrecensenten Bong i Sydsvenskan. Kom med bakom kulisserna på ett arbete som inte är så skilt från spioners. Ta reda på vad som rörde sig i den här recensentens huvud — för att inte tala om de många heta reaktionerna. Klicka på omslagsbilden för att se boken på Adlibris nätbokhandel.