Stefan Stenudd
Stefan Stenudd
Om mig


BONG
Väldigt hemlig krogrecensent

Hela historien

Krogrecensioner

Högst och lägst

Samtliga

Boken om Bong


Mina fackböcker
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.


Mina romaner
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.Mandarin

Oktober 2001
Krogrecension av Bong i Sydsvenskan


Lunch:
Mandarin
Södra Tullgatan 4, Malmö
BETYG: 4
PRISVÄRDE: UPP
MAT: UPP
DRYCK: -
SERVICE: UPP
MILJÖ: NER
TOALETTER: -


Av asiatiskt kök finns en väldig spännvidd mellan högt och lågt. En del restauranger med till exempel kinesiskt eller thailändskt på menyn syns så gott som uteslutande tänka ekonomiskt, varför det blir lagom roligt på tallrikarna, medan andra går in för dessa avlägsna kokkonster med liv och lust — oavsett kökspersonalens egen etniska hemvist.

     Mandarin, som håller till invid kanalen, har en uppenbar ambitionsnivå, som också beledsagas av en inbjudande munterhet, fast i en ganska stel miljö.

     Maten har inslag av såväl Thailand som Japan och annat ostasiatiskt, medan inredningen är tydligt västerländsk — i den renskalade stil som numera tycks närmast ofrånkomlig och därför kvickt håller på att förlora sin estetiska charm.

     Krogen har en gatuvåningsbar med enkla pallar och servering av snacks, medan övervåningens stora matsal har inretts liksom lite hamburgarrestaurang, fast mera chic. Grått linoleumgolv, kala vitmålade väggar, dito tak, släta långbord med enfärgade perstorpsskivor, vadderade sittbänkar utan ryggstöd. Bänkarna är inte oangenäma, men någon längre sittning i bekvämlighet är inte att räkna med. Bordsskivornas färger rör sig i ett slags pastellspektrum — blekgrön, turkos, lime. De har inga dekorationer, men ställ med pappersservietter, engångsätpinnar, chilisås och soya.

     Lamporna är ett stort antal identiska vita veckade klot, musiken ur högtalarna modern och inte inställsam. I fönstren finns originella arrangemang med kärva gröna växter och svarta stearinljus som smält till lustiga former. Utsikten är mot kanalen och gångbron över den, en fascinerande vy fast här nu sker ett intensivt byggarbete.

     Matsalen har en liten bar i gult och träfanér. Den tjänar nog enbart som station åt den vänliga och hårt arbetande personalen — utrustad med små datorer för beställningarna, som sänder trådlöst till köket.

     På lunchtimmarna erbjuds två dagens för 50 kronor — vid vårt besök dels biff Chop Suey, dels kyckling med rostad chili, vitlök och kokosmjölk. Men det går också bra att ta för sig av vad som helst på stora menyn, med ett brett utbud av rätter.

     Här finns ett rikt sortiment av sushi till hyfsat låga priser — exempelvis 15 kronor styck för laxsushi, och 20 för vitfiskdito. De nio smårätterna är lagom att tjäna som förrätter, och kostar från 39 till 49 kronor. Här finns kycklingspett med jordnöts- eller teriyakisås, vårrullar och kinesiska eller japanska degknyten, med mera. Man kan också välja på ett par sallader, nudlar och soppor, samt 14 olika huvudrätter från runt 60 för olika österländska pyttar, till 125 för lammracks, anka och havsabborre.

     Drycker finns i alla alkoholklasser, ett hyfsat men inte överväldigande sortiment.

     Som förrätt prövar vi Tod Man Pla, stekta fiskplättar med koriandersallad och syltad gurka för 39. Salladen är markant och intressant smaksatt, medan fiskplättarna är roliga att pröva men inte lika aptitliga. Det blir lite trist med fisksmaken i denna förpackning, fast de har en vacker stekyta och lagom frasig konsistens. Nå, det är säkert en fråga om tycke och smak.

     Den stora varmrätten grillad havsabborre med asiatisk BBQ, grönsaker, sötbasilika, pickles och ris för 125 är en överväldigande kreation. Fisken är rejäl — den täcker så gott som hela tallriken — och har grillats tillräckligt tufft för att få en spretig, för att inte säga dramatisk yta. Den har snittats upp i lagom stora bitar för att man lätt ska komma åt köttet, också om man äter med pinnar — vilket nog ändå inte helt är att rekommendera annat än för de riktigt fingerfärdiga.

     När vi någorlunda kommit över den visuella prakten och tar för oss av fiskens kött, blir vi glatt överraskade — trots att den grillats så ordentligt är dess innanmäte mjällt och saftigt. Det är skickligt gjort. Det smakar också alldeles utmärkt, varför det inte är alldeles omöjligt att man även med måttlig aptit tar sig igenom det allra mesta av fisken. Grönsaksblandningen som havsabborren vilar ovanpå är passande till den, men kommer lika mycket för gommen som för ögonen i skuggan av fisken. En riktigt festlig måltid.

Bong© Stefan Stenudd

Berättelsen om Bong
Ny bok:

Homo rudis och världens uppkomst, av Stefan Stenudd.

Homo rudis och världens uppkomst

Arkaiska tankemönster i skapelsemyterna
Efter 30 år är jag äntligen klar med min bok om skapelsemyter. Det har varit en så fascinerande resa att omvägarna blev många. Men här är den. Klicka på bilden för att se den på AdLibris nätbokhandel.

Nu även som Kindle ebok på Amazon.


Boken om Bong

Bong — tolv år som hemlig krogrecensent, av Stefan Stenudd.
Bong — Tolv år som hemlig krogrecensent

Här är boken om mina tolv år som den hemliga krogrecensenten Bong i Sydsvenskan. Kom med bakom kulisserna på ett arbete som inte är så skilt från spioners. Ta reda på vad som rörde sig i den här recensentens huvud — för att inte tala om de många heta reaktionerna. Klicka på omslagsbilden för att se boken på Adlibris nätbokhandel.