Stefan Stenudd
Stefan Stenudd
Om mig


BONG
Väldigt hemlig krogrecensent

Hela historien

Krogrecensioner

Högst och lägst

Samtliga

Boken om Bong


Mina fackböcker
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.


Mina romaner
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.McDonald's

Januari 1998
Krogrecension av Bong i Sydsvenskan


Lunch:
McDonald's
Triangeln, Malmö
BETYG: en stjärna


Fastän av understruket amerikanskt ursprung har McDonald's blivit något av en svensk helgedom, på sätt och vis jämförbar med Astrid Lindgren eller Systembolaget. Vi bygger oss märkliga kyrkor numera.

     McDonalds arkitektur är alltid sådan att den på något sätt gör gäster dubbelt rastlösa — ivriga att komma in, lika ivriga att äta upp och gå sin väg. Det kan bero på den gyttriga inredningen, som inte ger ögat mycken vila, eller helt enkelt på det starka ljuset — som i ett öppnat kylskåp. Servicen är nedskuren till det minimala och aldrig är det tid för löst prat med ungdomarna vid disken, de har inte ens mycket tålamod att svara på frågor eller stå till tjänst med något utöver det allra mest självklara på menyn. Å andra sidan behöver man därmed sällan vänta en enda minut för länge på sin tur ens när det verkar som om en substantiell andel av Malmös hela befolkning står och trängs vid beställningsdisken.

     Vi bör idag vara inne på sådär andra — snuddande nära den tredje — generationen av ett liv med dessa snabbmatsmåltider med fingrarna. Föräldrar trakterar sina barn med sin egen barndoms milkshake och snart även sina barnbarn.

     Den restaurang som ligger i Triangelns köpcentrum är ofta så flitigt besökt att man nästintill måste slåss om sittplatserna, fast det är så gott om dem. Så ligger det också till när vi gör vårt besök, en av alla dessa köpglada mellandagar. Detta stim och denna ständiga flod av gäster gör med så osvensk trängsel varje dag till något av en fest.

     Kanske är det också denna folklighet och air av gemenskap som är McDonald's främsta lockelse — förutom all reklamen, förstås. Det är också något oemotståndligt i en miljö — och meny — som verkar lika oföränderlig som berg och hav. Alla kan känna sig hemma, det är inte ens särskilt mycket att för den sakens skull lägga på minnet.

     Menyn är ju enkel nog, om än enstaka nyheter då och då kommer och ekar i etermedia såsom vore de kungliga födslar. En sådan nyhet är den vegetariska hamburgaren McGarden för 22 kronor. Den kan, precis som tre andra varianter på burgare, fås med pommes frites och måltidsdryck för 39. Det är nog ytterst få som funnit plats för McGarden i sina hjärtan, eftersom den verkar tillverkas endast direkt på beställning.

     Det är i så fall synd, för denna variant är en positiv överraskning. Man kunde tro att det skulle vara något slags vegetarisk pasta, som gjorde allt för att efterlikna köttets utseende och konsistens, men McGarden är en frityromsluten kompott, i det närmaste, av diverse grönsaker i småbitar. Såväl deras färger som konsistenser har i viss mån bevarats. Där skymtar morot i minimala tärningar, ärtor, paprika. Smaken är ganska distinkt och ligger närmast den japanska frityrrätten tempura.

     I paketet med pommes och dryck för 39 kronor, som vitsigt kallas & Co., är tilldelningen inte snål med varken dessa smala och tuggvänliga pommes eller CocaCola, som i och för sig i vanlig ordning trängs med alltför mycket is i muggen — också en evig tradition på McDonalds.

     Kaffet, som går att dricka, kostar 7 kronor, men för bara tre kronor till får man också en paj, som annars kostar 8. Äppelpajen är svår att äta upp, den har en ogästvänlig bismak som om den friterats på undermålig olja, och fruktinnanmätet är stendött.

     Det enda som bromsar vid utgången är den skräpsortering som numera anmodas av gästerna. Man ska fördela sina rester i tre olika sopluckor — ganska mosträviga luckor dessutom — och där någonstans borde väl ändå även en fördragsam svensks tålamod tryta?

Bong


På MUGGEN
BETYG: en rulle


Till de två toaletterna blir det lätt köbildning. De är robust inredda och varken mer eller mindre propra än vad som kunde förväntas av deras flitiga användning.


© Stefan Stenudd

Berättelsen om Bong
Ny bok:

Homo rudis och världens uppkomst, av Stefan Stenudd.

Homo rudis och världens uppkomst

Arkaiska tankemönster i skapelsemyterna
Efter 30 år är jag äntligen klar med min bok om skapelsemyter. Det har varit en så fascinerande resa att omvägarna blev många. Men här är den. Klicka på bilden för att se den på AdLibris nätbokhandel.

Nu även som Kindle ebok på Amazon.


Boken om Bong

Bong — tolv år som hemlig krogrecensent, av Stefan Stenudd.
Bong — Tolv år som hemlig krogrecensent

Här är boken om mina tolv år som den hemliga krogrecensenten Bong i Sydsvenskan. Kom med bakom kulisserna på ett arbete som inte är så skilt från spioners. Ta reda på vad som rörde sig i den här recensentens huvud — för att inte tala om de många heta reaktionerna. Klicka på omslagsbilden för att se boken på Adlibris nätbokhandel.