Stefan Stenudd
Stefan Stenudd
Om mig


BONG
Väldigt hemlig krogrecensent

Hela historien

Krogrecensioner

Högst och lägst

Samtliga

Boken om Bong


Mina fackböcker
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.


Mina romaner
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.Min Bror's Krog

Juni 2000
Krogrecension av Bong i Sydsvenskan


Middag:
Min Bror's Krog
S:t Pauli kyrkogata 11, Malmö
BETYG: 5
PRISVÄRDE: UPP
MAT: UPP
DRYCK: UPP
SERVICE: UPP
MILJÖ: -
TOALETTER: UPP


Nyströms gav upp lokalen och flyttade in på hotell Kramer, vilket lär bero på att det var svårt att locka folk till detta något avsides läge. Det är beklagligt. En krog kan väl knappast ligga bättre än vid Kungsgatans parkliknande sträckning, med möjlighet till utomhusservering i gröngräset, och med den vackra kyrkan tornande precis utanför fönstren. Kanske behöver blott fler krögare våga flytta in i dessa kvarter, för att de ska visa sig minst lika lockande som något av stadens nöjescentra. Den befintliga kroglokalen har i alla fall tagits i drift ånyo, och detta med den äran.

     Namnet har vi svårt för, fast det har både humor och självdistans — varför måste det stavas med engelskans apostrof i genitivet? För övrigt har vi inte mycket att anmärka på.

     Inredningen är i stora delar kvar från Nyströms tid, men renskalad på diverse glittriga dekorationer. På väggarna finns nu en inramad fotoutställning, som inte gör oss lyriska, medan borden med sina naturlinnedukar finns kvar. Färgerna är behärskade, mest natur, och belysningen exklusivt renlärig. Här behövs något mer personligt, men fråga oss inte vad. Det kommer kanske med tiden. Toaletten är i alla fall riktigt vacker och exemplariskt utrustad.

     Menyn är ovanligt lättläst fast rätterna har ambition och kulinarisk touche. Vidare är priserna direkt låga med tanke på vad man får för pengarna. Förrätterna rör sig på tiorna över de femtio, varmrätterna från hundra upp till lite över 150, och desserterna inte långt ifrån femtio.

     Vinlistan är inte särskilt omfattande men imponerar med sitt genomtänkta urval där flera flaskor är riktiga pärlor, fast också här priserna är synnerligen överkomliga. Och kaffet för bara 15 kronor — var på en fin krog idag kommer man undan så billigt?

     För det är en fin krog, detta. Kyparen kan sin sak och ser noga till att vi skäms bort och mår väl, maten är vällagad, atmosfären behaglig och musiken på lagom volym. En promenad hit, gärna längs med Kungsgatans grönska och vackra husfasader, måste vara prima friskvård.

     Bland förrätterna prövar vi salladen på vårmorötter, sparrisknoppar och hasselnötsvinaigrette för 55 kronor, som kommer i en behärskat lagom portion, där dressingen har en vågad grad av besk vinäger, som håller aptiten uppe och gör tallrikens gröna till en närmast pikant upplevelse. Sparrisknopparna är ett mycket trevligt inslag.

     Kycklingleverparfait med charlottenlökstatin för 65 är mycket lyckad. Parfaiten är snarlik en pastej men med tyngre och mer påtaglig smak, tatinens lilla bakverk har mjuk lök och en krispig botten. En alltigenom utmärkt förrätt.

     Pannstekt torsk med sauterade grönsaker, smörad buljong och kokt nypotatis för 155, kallas "sweet spice" för sin kryddning av kummin och koriander. Fisken är alldeles som den ska, vit som snö rakt igenom och ändå fluffig, saftig, len som en smekning. Kryddningen är kanske för markant — men å andra sidan ger det personlighet åt rätten och skäl att filosofera över smaker och deras intrikata relationer. Grönsakerna — med bland annat lite väl bullrig paprika — kunde också möjligen ha dämpats en aning.

     Griljerat ankbröst med timjansrostade grönsaker och rösti på sötpotatis för 165 har en liten brist i smaken på köttet, fast det har den fina rosa färgen, likaså är grönsakerna inte alldeles perfekta, men smaken av timjan går fram och blandar sig väl med ankan. Röstin är skönt krispig, möjligen också något torr. Gott är det alldeles tveklöst ändå.

     Desserten Creme Brule med skogsbärscoulis för 55 kronor serveras i tre olika smaker, var och en i sin lilla skål. Runt dessa finns några bär och såsen. Det är en festlig variation på denna klassiska dessert, men det är tråkigt att den är kall — inte en lyckad temperatur för denna anrättning, hur den än har smaksatts. Vi är förvånade över denna tabbe, som köket i övrigt verkar stå långt över.

     Nå, den plumpen i protokollet förstör inte alls helhetsintrycket. Vi mår alldeles utmärkt efter vårt besök och kan gärna tänka oss ett återbesök, och ett till.

Bong© Stefan Stenudd

Berättelsen om Bong
Ny bok:

Homo rudis och världens uppkomst, av Stefan Stenudd.

Homo rudis och världens uppkomst

Arkaiska tankemönster i skapelsemyterna
Efter 30 år är jag äntligen klar med min bok om skapelsemyter. Det har varit en så fascinerande resa att omvägarna blev många. Men här är den. Klicka på bilden för att se den på AdLibris nätbokhandel.

Nu även som Kindle ebok på Amazon.


Boken om Bong

Bong — tolv år som hemlig krogrecensent, av Stefan Stenudd.
Bong — Tolv år som hemlig krogrecensent

Här är boken om mina tolv år som den hemliga krogrecensenten Bong i Sydsvenskan. Kom med bakom kulisserna på ett arbete som inte är så skilt från spioners. Ta reda på vad som rörde sig i den här recensentens huvud — för att inte tala om de många heta reaktionerna. Klicka på omslagsbilden för att se boken på Adlibris nätbokhandel.