Stefan Stenudd
Stefan Stenudd
Om mig


BONG
Väldigt hemlig krogrecensent

Hela historien

Krogrecensioner

Högst och lägst

Samtliga

Boken om Bong


Mina fackböcker
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.










Mina romaner
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.















New York slice pizza

December 2001
Krogrecension av Bong i Sydsvenskan


Lunch:
New York slice pizza
Hyregatan 3, Malmö
BETYG: 3
PRISVÄRDE: UPP
MAT: -
DRYCK: NER
SERVICE: -
MILJÖ: -
TOALETTER: NER


Vi är ett inrutat folk, som gör mycket ungefär samtidigt — så till den grad att vårt samhälle inrättat sig därefter. Det gäller exempelvis lunchen, som de allra flesta tar mellan 11 och 13 — och de som har annat schema upptäcker att utbudet av lunchmatsedlar på stan är ordentligt decimerat. Men nog har på sistone allt fler skaffat sig vanor utanför de gängse, också med sitt ätande.

     Då är det en välsignelse att några restauranger erbjuder rimligt prissatt mat under betydligt längre intervall. Särskilt gäller det enklare matställen — kinakrogar, pizzerior och dylikt. Det går väl an — men inte varje dag.

     Ändå är det en pizzeria vi besöker denna gång, utrustad med en piffig krydda som inte alls hamnar på tallriken: läget mitt på gamla Väster. New York slice pizza befinner sig på en av de charmiga smågatorna, stenkastet från Lilla Torg, där husen ser roliga ut och tiden tycks stå stilla. Öppettiderna är generösa — från 11 till 21. Även sön- och helgdagar hålls öppet, men märkligt nog inte lördagar, fast de borde ha sin beskärda del av flanörer i kvarteret — i synnerhet när de många gallerierna håller sina vernissager.

     Matsalen är minimal — tre bord utan duk, med sammanlagt tolv platser. Den är dekorerad med några stora affischer som visar Manhattans imponerande skyskrapegytter — också syns på en av affischerna World Trade Center, som nu är en så mycket mer tankeväckande symbol. Ovanför disken hänger ett antal registreringsskyltar från olika amerikanska delstater, och i fönstren står en mängd krukor med idel plastblommor. Frihetsgudinnan, mot en bakgrund av stjärnbaneret, ståtar också med sin närvaro.

     Menyn är enkel — uteslutande pizza, och detta inte alls i en lång rad namngivna varianter. Här finns i stället dryga tiotalet komponenter att själv kombinera, samt några sorter som köket satt samman av en hedrande begränsad mängd matvaror. Numera tenderar annars pizzor att belamras, vilket kan vara kul men inte alltid lika aptitligt. Large, för 2-3 personer, kostar 104 eller 120 kronor, beroende på antalet inrgedienser, medium 64 — 75 kronor, eller så kan man köpa per slice — rejäla pizzabitar för blott 12 kronor styck.

     Sistnämnda är ett härligt sätt att få sig pizza till livs — dels för att man smidigt anpassar mängden efter sin aptit, och dels för att man samtidigt kan pröva olika varianter. Ja, dessutom är det ett smidigt sätt att förtära pizza — utan bestick, som ej heller erbjuds.

     Drycker är det begränsat med — inget alkoholhaltigt, blott läsk, lättöl och mineralvatten, 10 kronor för små och 15 för stora. Det är synd att inget starkare finns att tillgå, ty få drycker lämpar sig bättre till pizza än rödvin.

     Vi prövar två olika slices — en med salami och champinjoner, en med kassler och ananas. Båda är alldeles förträffliga. De har tunn botten, vilket för varje pizza är det optimala, och de är frasiga — för att inte säga knapriga — i konsistensen. Det gör att pizzan känns fräschare och mindre dryg än annars.

     Kombinationerna är också rekommendabla. Salami och champinjoner bildar en lågmäld harmoni, speciellt som korven är mild. Kanske kunde det hela ha berikats med någon örtkrydda, men det är trevligt att ingredienserna är så få. Sammalunda med kassler och ananas — härligt att slippa den trista strimlade skinkan som på de flesta ställen är obligatorisk! Kassler med sin sälta och tydliga karaktär passar utmärkt på pizza. Ananasen har möjligen blivit något torr av att ha gräddats och sedan värmts upp en gång till före serverandet, men det gör också att dess syrliga skärpa mildrats, vilket denna munsbit vinner mycket på. Igen — en örtkrydda kunde förhöja, men det går bra ändå.

     För den härdade finns starka saker att addera — jalapenos och chili i ett par olika former. Det piggar upp men ska hanteras med försiktighet, eftersom det ligger en poäng i pizzornas försiktiga sammansättning.

     Något kaffe finns inte vid vårt besök, fast det står på menyn för 10 kronor. Ej heller finns här en toalett, så det kanske är lika så bra att varken kaffe eller rusdrycker serveras.

Bong



© Stefan Stenudd

Berättelsen om Bong




Ny bok:

Homo rudis och världens uppkomst, av Stefan Stenudd.

Homo rudis och världens uppkomst

Arkaiska tankemönster i skapelsemyterna
Efter 30 år är jag äntligen klar med min bok om skapelsemyter. Det har varit en så fascinerande resa att omvägarna blev många. Men här är den. Klicka på bilden för att se den på AdLibris nätbokhandel.

Boken om Bong

Bong — tolv år som hemlig krogrecensent, av Stefan Stenudd.
Bong — Tolv år som hemlig krogrecensent

Här är boken om mina tolv år som den hemliga krogrecensenten Bong i Sydsvenskan. Kom med bakom kulisserna på ett arbete som inte är så skilt från spioners. Ta reda på vad som rörde sig i den här recensentens huvud — för att inte tala om de många heta reaktionerna. Klicka på omslagsbilden för att se boken på Adlibris nätbokhandel.