Stefan Stenudd
Stefan Stenudd
Om mig


BONG
Väldigt hemlig krogrecensent

Hela historien

Krogrecensioner

Högst och lägst

Samtliga

Boken om Bong


Mina fackböcker
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.


Mina romaner
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.Nr. 5

Oktober 1998
Krogrecension av Bong i Sydsvenskan


Middag:
Nr 5
Botulfsgatan 5, Lund
BETYG: två stjärnor


Den veranda med vilken krogen Nr 5 vetter mot knutpunkten för busstrafik måste rimligen vara en charmigare vy än utsikten som den erbjuder sina gäster. Men det är märkligt med utsikter — estetiska omständigheter kommer till korta i jämförelse med folkliv, som busshållplatserna förstås erbjuder med råge. Vi människor är så ohjälpligt fascinerade av vår egen art, att vi fängslas även av att se den samlas vid och stiga ombord på kollektiva transportmedel.

     Detta nöje är på Nr 5 förbehållet de gäster som kan avhålla sig ifrån rökning. Verandan är med sin placering rökfri i så hög grad som kan begäras, i motsats till mången krog där de rökfria pliktborden inte på något sätt avskärmas från andra — knappast därför ej heller luften ovan dem.

     Nr 5 är tydligt tredelad — dels nämnda veranda, dels matsalen bredvid och dels baren i lokalens innersta. Inredningen kan väl diskuteras — möblemanget är rustikt, taket mörkgrått och väggarna delvis mörkblå. Inte heller märks någon särskild konstnärlig utsmyckning. Här har i stället koncentrerats på en faktor som andra krogar kan sköta hur illa som helst: belysningen. Med ett antal lampor på väggarna och hängande från taket har lokalen fått en angenäm belysning.

     I kortändan på den mittersta avdelningen av krogen finns en bardisk, bakom vilken kockarna sköter sin matlagning. Det är förstås en spännande syn, i synnerhet som vi anar att de inte är omedvetna om det publika i situationen. Matlagning innehåller ju en hel del ritualer och flinka handrörelser, som kan fascinera till och med mer än folksamlingen vid busshållplatserna. Serveringspersonalen är snitsig den också, med god överblick och rask service.

     Menyn är av rimligt omfång och sammansatt med balanserad fyndighet. Priserna är också mestadels rimliga. De fem förrätterna kostar från 62 för friterad cannelloni till 90 för gåsleverterrine med kålrabbiconfit. De lika många varmrätterna börjar på 95 för fläskfilé med — hör och häpna — vitlöksbearnaise och slutar vid urbenad rådjurssadel med mandelpotatiskompott och svampfylld parmesankorg för 190. Dessutom finns en intresseväckande vegetarisk bön- och linskaka för blygsamma 85, samt en bön- och auberginesallad med gratinerad getost och rostad parmaskinka för 90. Desserterna är också fem, om man därtill räknar tryffel för 15 kronor och ost som kostar lite tilltagna 35 kronor per bit.

     Vinlistan imponerar — den innehåller flera frestande flaskor också i förvånansvärt måttliga prisklasser. Här har gedigna kunskaper kommit till uttryck.

     Förrätten scampi- och svartrotspizza med hummervinaigrette för häftiga 95 kronor har en klädsamt liten diameter och i stället en tilltagen höjd. Svartrotsbitarna är kanske inte optimalt mjälla men scampin en delikatess med perfekt konsistens och smak. Friterad cannelloni med rostad pumpa, chévre och soltorkad tomatruccolapesto för 62 är en minst lika angenäm upplevelse, där de finurligt sammansatta och väl hanterade komponenterna ger en både imponerande och i formatet alldeles lagom förrätt.

     Varmrätten majsspäckat kycklingbröst med ört- och grönsakscouscous samt limesky för 130 kronor ger ett blandat intryck. Majsfyllningen har en konsistens liknande torr polentagröt, som tenderar att bedra den dugliga kycklingen på en del saftighet, samtidigt som det ändå är en festlig tillredning. Couscousen har inte den dallriga, nästan levande konsistens som är dess förnämsta tillstånd men limeskyn är synnerligen välsmakande.

     Den vegetariska rätten bön- och linskaka med tomatbuljong och sauterade grönsaker för blott 85 kronor har förstås byggts på höjden med flera lager av blekt violett bönkaka och vagt ockrafärgad linsdito. Det är den förstnämnda som har intressantast smak medan den senare blir oss lite dryg. Tomatbuljongen är kanske lite tam medan det trevliga urvalet rotfruktsbitar har fått behålla en spänst som är behövlig kontrast till kakans mjöligt porösa karaktär.

     Efterrätten vit och mörk chokladmoussetårta på mandelbotten med kaffecaramel för 55 är insiktsfullt måttlig i formatet men båda mousserna är tämligen bleka. Inte heller kaffesmaken är särskilt markerad. Hjortronpannacotta med kanderade nötter och lavendelsirap för samma pris är roligare. Den gräddiga puddingen är len, nötterna passande sturska — möjligen är hjortronen sådär lagom i sitt esse, men det är å andra sidan ingen lätt sak att åstadkomma.

     Våra små betänkligheter ändrar inte det faktum att vi lämnar krogen med en känsla av förtjusning och med lättare steg än mängden mat kunde låta ana.

Bong


På MUGGEN
BETYG: två rullar


Toaletterna är humoristiskt barockt pompösa med guldkranar och guldram på de stora speglarna.


© Stefan Stenudd

Berättelsen om Bong
Ny bok:

Homo rudis och världens uppkomst, av Stefan Stenudd.

Homo rudis och världens uppkomst

Arkaiska tankemönster i skapelsemyterna
Efter 30 år är jag äntligen klar med min bok om skapelsemyter. Det har varit en så fascinerande resa att omvägarna blev många. Men här är den. Klicka på bilden för att se den på AdLibris nätbokhandel.

Nu även som Kindle ebok på Amazon.


Boken om Bong

Bong — tolv år som hemlig krogrecensent, av Stefan Stenudd.
Bong — Tolv år som hemlig krogrecensent

Här är boken om mina tolv år som den hemliga krogrecensenten Bong i Sydsvenskan. Kom med bakom kulisserna på ett arbete som inte är så skilt från spioners. Ta reda på vad som rörde sig i den här recensentens huvud — för att inte tala om de många heta reaktionerna. Klicka på omslagsbilden för att se boken på Adlibris nätbokhandel.