Stefan Stenudd
Stefan Stenudd
Om mig


BONG
Väldigt hemlig krogrecensent

Hela historien

Krogrecensioner

Högst och lägst

Samtliga

Boken om Bong


Mina fackböcker
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.


Mina romaner
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.Petri Pumpa, Lund

Mars 1999
Krogrecension av Bong i Sydsvenskan


Middag:
Petri Pumpas bakficka
S:t Petri kyrkogata 7, Lund
BETYG: 4
PRISVÄRDE: -
MAT: UPP
DRYCK: UPP
SERVICE: NER
MILJÖ: NER
TOALETTER: -


Bakficka kallar Petri Pumpa sin anspråkslösare avdelning innanför entrén, men något i inredning och atmosfär minner snarare om foajé eller väntrum. Nå, det är en generös ordning hos mången guldkrog med en dylik budgetvariant, så att även den som måste hålla hårt i slantarna kan få en doft av den fina världen.

     Maten i Petris bakficka är naturligtvis kompetent tillredd och flera trappsteg över det ordinära, samtidigt som priserna inte stiger för långt över det vardagliga. Den minimala menyn har två förrätter — hjortterrine för 35, eller 65 för en större portion, samt fisksoppa för 40 respektive 75 kronor. Varmrätterna är fyra, från surkål med tillbehör för 98 till grillad boeuf för 189. Rödfisk med en komplex risotto för 140 kan fås vegetarisk för 95, vilket inte låter som en seriös satsning på dagens många vegetarianer. Desserterna är dels ostar för 75, dels nougatparfait för 60 — men i en elegant rund kyl vid baren finns också några olika eleganta bakverk för 25 kronor.

     Vinlistan är densamma för hela krogen — ett imponerande antal stora franska viner med mycket mera, samt därtill ofrånkomliga priser. Bakfickan har annars ett husvin av icke ringa kvalitet för 172, samt flera ölsorter för lite väl många kronor per flaska eller glas.

     Miljön är som sagt väntrumsartad, trots det stöddiga möblemanget med svarta skinnsoffor i serpentinformering, en prunkande bardisk, ett fotbollsspel som måste ha sett det allra mesta av vårt snart ändade sekel, samt diverse konst av högst varierad blickfångsförmåga. Bristen kan ligga i att lokalen inte känns som en sluten, självständig enhet.

     Den allra största bristen finner vi dock vid vårt besök hos betjäningen. Vår kypare är irriterande arrogant och försumlig, tidvis så att vi måste undra om han alls lyssnar på oss. Det hinner bli en del besynnerligheter under kvällen, som kröns av att han otåligt hänger kvar vid bordet när vi fått notan — lutar sig praktiskt taget över vår öppnade börs.

     Maten har ändå sina många poänger, samtidigt som Petris delvis svårtillgängliga kokkonst märks även här. Förrätten fisksoppa med persilja för rena reapriset 40 kronor serveras på en stor tallrik med provokativt liten fördjupning att ge plats för själva soppan. Vi tycker att det är riktigt kul, dessutom en lagom portion att inleda måltiden med. Den livligt gröna soppan har en markant beska i smaken och innehåller ett fint litet stycke av stenbitskött, samt en djärv bit palsternacka. Det både förvirrar och fascinerar gommen.

     Bland varmrätterna blir vi roade av menyns surkål med tillbehör — onekligen ett mindre insmickrande sätt att sälja en maträtt — men slår till på tuppblanquette med dragon och bakad pumpa för 125. Köttet är inte överdrivet mört, i stället har det en trivsam spänst och något kompakt över sig. De bakade skivorna pumpa har krispig yta och passar förträffligt till tuppen. Kryddningen med dragon är försiktig.

     Paradrätten syns vara grillad boeuf med citrusglacerade rotfrukter för 189, femtiolappen dyrare än något annat på menyn. Det är en väldig mängd kött på tallriken, två stora och tjocka bitar, på sätt och vis en busig provokation det också. Det prunkande nötköttet har en vacker grillyta och markant smak, så man kan leva med att det också bereder ett betydande tuggmotstånd. Rotfrukterna med sin försiktiga smaksättning bildar ett för Petri förvånansvärt diskret ramverk åt köttet.

     Desserten nougatparfait med marinerade aprikoser för 60 kronor har ett format som kan mäta sig med bifftallrikens — två väldiga, triangelformade bitar parfait, den ena skojigt lutad mot den andra. Parfaiten är tämligen hård och torr men det fungerar utmärkt tillsammans med de syltade persikorna, dock är smaken en aning platt.

     Passionsfrukttarte för 25 är en av kakorna i bardiskens lilla kyl och serveras anspråkslöst med en klick creme fraiche som sett sina bästa dagar. Tarten är dessutom kylskåpskall, vilket begränsar dess smakregister betänkligt. Kaffet kostar så mycket som 24 kronor.

     Ändå landar notan i sin helhet på en nivå som vi inte finner obefogad, och då har vi fått oss till livs en angenäm måltid med fler förtjänster än svagheter. Därför kan varken kyparens arrogans eller den måttligt trivsamma miljön hindra att vi vid vår sorti är belåtna.

Bong© Stefan Stenudd

Berättelsen om Bong
Ny bok:

Homo rudis och världens uppkomst, av Stefan Stenudd.

Homo rudis och världens uppkomst

Arkaiska tankemönster i skapelsemyterna
Efter 30 år är jag äntligen klar med min bok om skapelsemyter. Det har varit en så fascinerande resa att omvägarna blev många. Men här är den. Klicka på bilden för att se den på AdLibris nätbokhandel.

Boken om Bong

Bong — tolv år som hemlig krogrecensent, av Stefan Stenudd.
Bong — Tolv år som hemlig krogrecensent

Här är boken om mina tolv år som den hemliga krogrecensenten Bong i Sydsvenskan. Kom med bakom kulisserna på ett arbete som inte är så skilt från spioners. Ta reda på vad som rörde sig i den här recensentens huvud — för att inte tala om de många heta reaktionerna. Klicka på omslagsbilden för att se boken på Adlibris nätbokhandel.