Stefan Stenudd
Stefan Stenudd
Om mig


BONG
Väldigt hemlig krogrecensent

Hela historien

Krogrecensioner

Högst och lägst

Samtliga

Boken om Bong


Mina fackböcker
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.


Mina romaner
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.Pizza Hut

Mars 1995
Krogrecension av Bong i Sydsvenskan


Lunch:
Pizza Hut
Södra Förstadsgatan 23, Malmö
BETYG: en stjärna


Pizza Hut, efter amerikanskt koncept, skiljer sig från övriga högar av pizzerior främst genom sin "pan pizza", med tjock botten och tillredd i panna. Pizzan finns i ett otal varianter, som kan pusslas ihop efter behag.

     På lunchtid erbjuds en pizzabuffé för 59 kronor, där måltidsdryck och sallad ingår — men inte kaffe, som kostar 8 kronor extra. Buffén består av tre olika sorters pizza, av vilka man kan äta så mycket man orkar. För dagen är de tre varianterna skinka, vegetarisk samt räkor och tonfisk.

     Pizzorna är stora som LP-skivor och skurna i tårtbitar på amerikanskt vis — behändigt om man vill äta med fingrarna.

     I hög grad tack vare den tjocka bottnen är pizzorna frasiga och alldeles lagom saftiga att sätta tänderna i. Däremot är de ganska bleka i smaken. I stället finns ett helt batteri av kryddor vid salladsbordet, som matgästen själv kan ta till.

     Det är klart att pizza inte gör någon ingrediens full rättvisa, men med lite generösare tilldelning av garnityr skulle mycket vara vunnet. Dessutom är de tre alternativen ensidiga, vid närmare betraktande: skinkpizzan innehåller även paprika och champignoner, detsamma gör den vegetariska — plus lök, som det också är på räk- och tonfiskpizzan. Det är inte mycket till variation för en buffé.

     Smaskigast är restaurangens cole slaw, den söta salladen på vitkål, som är ett friskt komplement till pizzorna.

     Glaset med läsk eller lättöl som ingår i priset är generöst tilltaget, vilket inte är fallet på de flesta lunchrestauranger. Det finns också alkoholhaltiga drycker, såsom nio sorters flasköl för 36 kronor och mellanöl för 29. En stor stark kostar 33. Man kan också beställa en hink med sju flaskor för 159 kronor.

     Som alternativ till pizzan finns en ymnig och fräsch salladsbuffé för 56 kronor, dessutom baguetter från 21 för ost till 29 kronor för räkor. Desserterna är tjugo till antalet, däribland glassar för 25 till 35 kronor, amerikansk cheesecake för 25 och fruktpajer för 29 kronor.

     Pizza Hut serverar en kvick, enkel och generös lösning för lunchen, men den är inte heller särskilt minnesvärd. Och priset — 67 kronor inklusive kaffe — är en smula i överkant. Serveringspersonalen är ung och energisk, men inte särskilt personlig. De lyckas inte alltid hindra att man som gäst ibland får intryck av att bara vara i vägen.

Bong


På MUGGEN
BETYG: en rulle


Toaletterna är enkla och städade, med kakel på golv och väggar, speglar och varmluftstork. Toa, helt enkelt — inget att dröja sig kvar vid.


© Stefan Stenudd

Berättelsen om Bong
Ny bok:

Homo rudis och världens uppkomst, av Stefan Stenudd.

Homo rudis och världens uppkomst

Arkaiska tankemönster i skapelsemyterna
Efter 30 år är jag äntligen klar med min bok om skapelsemyter. Det har varit en så fascinerande resa att omvägarna blev många. Men här är den. Klicka på bilden för att se den på AdLibris nätbokhandel.

Boken om Bong

Bong — tolv år som hemlig krogrecensent, av Stefan Stenudd.
Bong — Tolv år som hemlig krogrecensent

Här är boken om mina tolv år som den hemliga krogrecensenten Bong i Sydsvenskan. Kom med bakom kulisserna på ett arbete som inte är så skilt från spioners. Ta reda på vad som rörde sig i den här recensentens huvud — för att inte tala om de många heta reaktionerna. Klicka på omslagsbilden för att se boken på Adlibris nätbokhandel.