Stefan Stenudd
Stefan Stenudd
Om mig


BONG
Väldigt hemlig krogrecensent

Hela historien

Krogrecensioner

Högst och lägst

Samtliga

Boken om Bong


Mina fackböcker
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.


Mina romaner
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.Retro

Augusti 1995
Krogrecension av Bong i Sydsvenskan


Middag:
Retro
Ängelholmsgatan 14, Malmö
BETYG: en stjärna


Det är nog bara Lilla Torg som kan mäta sig med det folkliv som Möllevångstorget visar upp, men de skiljer sig tydligt åt. Det senare visar betydligt större variation såväl etniskt, som vad gäller åldersgrupper och smakriktningar. Restaurangen Retro, alldeles invid själva Möllevångstorget, skulle kunna beskrivas som ett trendigt ställe för dem som principiellt tar avstånd från trender.

     Inredningen är rejäl, lite ruffig och munter, trångt mellan borden och måttligt med luft i lokalen. Den experimentella kan ta plats vid ett bord där stolarna är cykelsadlar på påkar.

     Sommartid är ändå uteplatserna att föredra, trots att de utgörs av enkla trädgårdsmöbler av plast. Stolarna har åtminstone dynor. Man får akta på stegen, för den kedja som nattetid ska hålla möblerna på plats ligger kvar på marken även under öppettid, och är lätt att fastna med foten i.

     Något privatliv kan gästerna inte räkna med, vid dessa bord trängs man om de få lediga platserna. Det är förstås en del av charmen. Däremot blir det efterhand allt svårare att charmeras av serveringspersonalens dröjsmål. De är definitivt underbemannade och någon av dem tycks från början ytterst likgiltig, för att inte säga motvillig.

     De tätt handskrivna små menyerna är svårlästa, men har en hel del att erbjuda. Den dryga handfullen förrätter kostar runt 50 kronor, desserterna är ungefär desamma till antal och pris. De fem fiskrätterna kostar mellan 45 respektive 75 kronor för fisksoppa i halv eller hel portion, till 100 kronor för pocherad hälleflundra med pepparrot. Av de nio kötträtterna är den sotade oxfilén för 115 kronor dyrast. Dessutom finns diverse smårätter, såsom hamburgare för 50 och revben för 70 kronor.

     Vinlistan är hyfsat sammansatt, de allra flesta flaskorna kostar under 200 kronor och ingen mer än 250. Till de dyraste hör en Rioja från 1987, som är väl värd pengarna. En stor stark kostar 32, men det finns också en del flasköl att välja på. Kaffet kostar blygsamma 15 kronor.

     Som en "starter" bjuder restaurangen på vitlöksbröd — i all enkelhet en trevlig gest. Annars har detta tilltugg blivit ett tröttande obligatorium på restaurangerna, liksom vitlök över huvud taget.

     Bland förrätterna prövar vi friterade jalapenos för 35, som visar sig vara en smaskig anrättning med både spetsig kryddighet och arom, tillika en skönt mumsig konsistens i den generösa frityren. Sallad med mozzarella för 55 kronor är dock ganska alldaglig. De friska grönsakerna piggar upp i sommarvärmen, men osten är alldeles menlös i smaken — trots att den kryddats.

     Fläskfilén med curry- och jordnötssås är en läckerhet. Köttet är så saftigt man kan begära, kryddningen härlig utan att behöva vara het. Även potatisen som serveras till är läckert kryddad. Priset 90 kronor är det inget att säga om.

     Den mozzarellagratinerade entrecôten med cajunsås kostar en tia till, men det skulle man kunna diskutera. Köttbiten är inte pjåkig, men överdrivet stekt. Såsen är lite väl tam i smaken för att kallas cajun och mozzarellan — återigen — intetsägande. Anrättningen är i och för sig smaklig, men man väntade sig något mer.

     Desserterna är också kluvna upplevelser. Den vita chokladmoussen för 30 kronor serveras i ett rart litet krus och är inte så förfärligt söt som annars vit choklad brukar vara. Dess lena smak hinner man inte tröttna på innan kruset är barskrapat. Jonathans frestelse, som kostar 45 kronor, sägs innehålla massor av jordgubbar. Det är en vaniljglass i coupe, med pernodspetsad grädde och inte särskilt många jordgubbar alls. Dessutom passar Pernod inte så lysande ihop med de övriga ingredienserna.

     Det finns en lekfullhet över Retros anrättningar och man glufsar dem gärna i sig, men såväl betjäning som möblemang gör besöket en smula obekvämt. Å andra sidan — det hör till stilen, och har en förmåga att göra stämningen ledig.

Bong


© Stefan Stenudd

Berättelsen om Bong
Ny bok:

Homo rudis och världens uppkomst, av Stefan Stenudd.

Homo rudis och världens uppkomst

Arkaiska tankemönster i skapelsemyterna
Efter 30 år är jag äntligen klar med min bok om skapelsemyter. Det har varit en så fascinerande resa att omvägarna blev många. Men här är den. Klicka på bilden för att se den på AdLibris nätbokhandel.

Nu även som Kindle ebok på Amazon.


Boken om Bong

Bong — tolv år som hemlig krogrecensent, av Stefan Stenudd.
Bong — Tolv år som hemlig krogrecensent

Här är boken om mina tolv år som den hemliga krogrecensenten Bong i Sydsvenskan. Kom med bakom kulisserna på ett arbete som inte är så skilt från spioners. Ta reda på vad som rörde sig i den här recensentens huvud — för att inte tala om de många heta reaktionerna. Klicka på omslagsbilden för att se boken på Adlibris nätbokhandel.