Stefan Stenudd
Stefan Stenudd
Om mig


BONG
Väldigt hemlig krogrecensent

Hela historien

Krogrecensioner

Högst och lägst

Samtliga

Boken om Bong


Mina fackböcker
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.


Mina romaner
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.Röda Kran

Januari 2004
Krogrecension av Bong i Sydsvenskan


Middag:
Röda Kran
Lilla Torg 2, Malmö
BETYG: 4
PRISVÄRDE: UPP
MAT: UPP
DRYCK: UPP
SERVICE: -
Rökfri avdelning
Här serveras endast middag


Krogens namn kan verka som fylleskoj, men syftar på Kockumskranen. I sin nuvarande skepnad — på andra sidan jordklotet — är den röd som en jultomte. Även om man förstår detta syns namnet peka mer mot flytande än fast föda. Detsamma gäller inredningen — särskilt i gatuplanet, som är en bar med enklare möblemang, dekorerad med foton på nämnda kran hemma och i österled. Den som kikar in kan omöjligt gissa att här finns ett kök med finess — även om det står "Kockmums" i stället för "Kockums" på kranen i krogens logotyp.

     Matsalen gömmer sig på övervåningen, dit en smal spiraltrappa leder. Där är möblerna svarta, golvet vacker plank, väggar och tak vita. Inget särskilt rött — den färgen har endast använts på toaletterna. Också de många ålderstigna träbjälkar som bär upp det gamla huset har vitmålats. All denna målarfärg må ha skapat en känsla av rymd på de begränsade ytorna, men den har nog också dämpat lokalens patina, vilket är beklagligt.

     Till höger om trappan är det ett nättare möblemang, närmast som en bar, där rökning tillåts — men vid matborden till vänster råder rökförbud. Det är en snygg och funktionell ordning. Dekorationerna är få men behovet av dem minimalt, då fönstren bjuder ett bildskönt perspektiv på Lilla Torg, dess gamla husfasader och ständiga folkliv.

     Vid vårt besök befinner sig krogen mellan matsedlar och erbjuder därför endast ett fåtal rätter, som kombineras till antingen en tvårättersmeny för 215 eller en trerätters för 265. Till förrätt kan man välja palsternackasoppa eller kroppkaka fylld med svamp och ost, varmrätten är vilttallrik eller bohuslänsk fisksoppa, desserten creme caramel.

     Vi hoppas faktiskt att de fortsätter med en dylik stramt begränsad meny, för den är sympatisk och syns oss passa utmärkt in i krogens ganska intima profil.

     Trots att maträtterna är få, visar sig vinlistan förvånande rik. Den omfattar ett antal sidor med kunnigt valda flaskor i behärskade prisklasser. Dyrast är ett australiskt rödvin för 485 kronor, som är utmärkt trots sin måttliga ålder. Även av dessertviner är urvalet större än på mången annan krog. Av avecer är det än så länge inte lika ymnigt, men det kommer nog med tiden.

     Vi prövar soppan på palsternacka, som kryddats försiktigt med spansk peppar och serveras rikt dekorerad med spenatblad och dillkvistar. Denna ymniga grönska utgör en särskild poäng, som definitivt förhöjer upplevelsen, medan vi är mer tveksamma till pepparinslaget i soppan. Trots att det tillförts med försiktighet tar det udden av palsternackans finare smaktoner. Det är ändå en både trevlig och fyndig förrätt, dessutom i lagom mängd.

     Vilttallriken består av vildand, pärlhöna och en chorizo på hjort, serverat med stuvad persiljerot och potatispuré. De fina skivorna av vildand är en ren fröjd, stekta så försiktigt att de har all sin saftighet i behåll. Ett delikat kött, som ensamt skulle göra tallriken majestätisk. Bitarna av pärlhöna bildar en mjuk fortsättning på måltiden, något av ett naturligt steg från vildandens mustiga, blodstinna skivor, såsom när en storm bedarrar.

     Ett nytt yrväder kommer med den distinkta korven på hjort — smakrik med inte alls bullrig eller påflugen. Också detta inslag känns självklart i sammanhanget. Detsamma gäller den stuvade persiljeroten och potatispurén, som fungerar alldeles utmärkt till samtliga tre kött. En skicklig komposition, som väcker beundran för köket.

     Tyvärr kommer det lite på skam med desserten. Denna creme caramel är en ganska vattnig och trist sak, vilket är speciellt sorgligt eftersom den ledsagas så begåvat med mosade — eller snarare strimlade — äpplen, samt en klyfta lime. Kombinationen vittnar om större talang i köket än just själva cremen ger uttryck för. Här har något råkat gå snett.

     Det är trist när det sker vid måltidens avslutning, som därmed blir något av ett antiklimax — men då finns ett antal fina dessertviner till rimliga pengar, generöst serverade i glas om 10 centiliter, som förmår skänka god tröst. Ja, vinlistan bör utforskas av varje gäst — där finns flera charmerande fynd att göra.

Bong© Stefan Stenudd

Berättelsen om Bong
Ny bok:

Homo rudis och världens uppkomst, av Stefan Stenudd.

Homo rudis och världens uppkomst

Arkaiska tankemönster i skapelsemyterna
Efter 30 år är jag äntligen klar med min bok om skapelsemyter. Det har varit en så fascinerande resa att omvägarna blev många. Men här är den. Klicka på bilden för att se den på AdLibris nätbokhandel.

Nu även som Kindle ebok på Amazon.


Boken om Bong

Bong — tolv år som hemlig krogrecensent, av Stefan Stenudd.
Bong — Tolv år som hemlig krogrecensent

Här är boken om mina tolv år som den hemliga krogrecensenten Bong i Sydsvenskan. Kom med bakom kulisserna på ett arbete som inte är så skilt från spioners. Ta reda på vad som rörde sig i den här recensentens huvud — för att inte tala om de många heta reaktionerna. Klicka på omslagsbilden för att se boken på Adlibris nätbokhandel.