Stefan Stenudd
Stefan Stenudd
Om mig


BONG
Väldigt hemlig krogrecensent

Hela historien

Krogrecensioner

Högst och lägst

Samtliga

Boken om Bong


Mina fackböcker
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.


Mina romaner
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.Spot i Lund

Juni 2001
Krogrecension av Bong i Sydsvenskan


Middag:
Spot
Klostergatan 14, Lund
BETYG: 5
PRISVÄRDE: UPP
MAT: UPP
DRYCK: UPP
SERVICE: UPP
MILJÖ: -
TOALETTER: -


Spot, den snitsigt sammanfogade restaurangen med det självklara namnet, har fläckat av sig på Lund. I Malmö har den funnits i flera år och framför allt erbjudit luncher och fräscha smårätter, med mycken men inte slavisk italiensk profil — i Lund är ambitionen större, och imponerande genomförd.

     Bottenvåningen med ett enklare barmöblemang och en dominerande disk som härbärgerar allehanda delikatesser, är ungefär detsamma som föregångaren i Malmö, men trappan upp finns en luftigt elegant matsal med snedställt tak och mycket fönster. Här serveras välkomponerade, avancerade rätter, vilka gör ett middagsbesök till en stor upplevelse — fast notan inte blir särskilt tilltagen.

     Menyn, med dryga handfullen av förrätter för runt de 60, varmrätter omkring 150 och desserter från sådär 45 till 95, är en mycket frestande läsning med smakfullt komponerade rätter som det ställer sig svårt att behöva välja mellan. Det får oss att tänka att de även borde erbjuda en provsmakningsmeny — i synnerhet som köket visar sig hantera matlagningen med den äran.

     Vinlistan må vara måttlig i omfånget men i stället nogsamt sammanställd, med flera intressanta flaskor för bara strax över 300 och även långt därunder. Det finns förstås också ett tillfredsställande urval av avecer — och de vispar ihop en skön dry martini för 95 kronor.

     Servicen är oklanderlig, dessutom överväldigande engagerad. Det är tydligt att personalen njuter av att kunna servera upplevelser av en större sort.

     Inredningen är ren och tydlig, med luft och ljus som en understruken poäng, och möblemanget rustikt utan att för den skull vara otympligt. Det är gott om plats såväl på borden som mellan dem, vilket är en lika värdefull som sällsynt lyx.

     Bland förrätterna erbjuds ostron för 22 kronor styck — antingen naturella eller i saffransbuljong med jalapeno och färsk koriander. Vi prövar nyfiket sistnämnda, som visar sig vara en suverän kombination. Präktiga, svulstiga ostron, som i det saffransdoftande badet får en liksom förgylld prägel, där de små bitarna av jalapeno sticker till och gör gommen riktigt vaken, medan koriandern skapar mognad och auktoritet åt smaken — dessutom den skönaste efterklang. En imponerande välfunnen sammansättning, där verkligen varje inslag förhöjer varje annat.

     Sushi finns också på menyn, både som för- och huvudrätt, med priset 65 kronor för förstnämnda. Det är ingen smal sak att göra en riktigt fin sushi, men här har man lyckats förträffligt — dessutom med en originalitet, som ändå inte förlorar rättens tjusande enkelhet. Den skivade ingefäran har marinerats med rödbeta, vilket gjort den läckrare än man trodde var möjligt, och wasabin, den japanska pepparroten, är dryg, nästan som sockerkakssmet. Riset är härligt krämigt.

     Kotletter och njure på lamm för 160 är också en upplevelse. Kotletterna må vara snäppet ifrån sin perfektion, ändå behagliga att tugga på, men det är runt njuren rätten har tillåtits cirkulera — och den kunde inte bli bättre. Njuren har en renhet och tydlighet, som gör att både öga och gom fröjdas, en konsistens som får det att kittla i tänderna, och en smak som är full av personlighet. Övriga ingredienser på tallriken förstår att buga och träda tillbaka för njuren, så att inget skymmer den det minsta.

     Öppen ravioli med anka och kalvbräss för 170 kronor toppas av strimlad och rostad rotfrukt, såsen är smaksatt med färsk basilika. Det är helt fantastiskt gott — raviolins stora pastaskivor är perfekt al dente, bräss är det gott om och ankan klarar sig utmärkt utan ett rosa innanmäte, som nog skulle ha gjort sig sämre mot den ljusa såsen.

     Grand dessert för 95 varieras dagligen och består vid vårt besök av bland annat en syrligt frisk och njutbar rabarberkompott, samt svenska jordgubbar i en lustfyllt lagom syltning. Det är en oblyg och kapabel avslutning på middagen, som vi alltså inte funnit någon enda betydande svaghet i — men många strålande förtjänster.

Bong© Stefan Stenudd

Berättelsen om Bong
Ny bok:

Homo rudis och världens uppkomst, av Stefan Stenudd.

Homo rudis och världens uppkomst

Arkaiska tankemönster i skapelsemyterna
Efter 30 år är jag äntligen klar med min bok om skapelsemyter. Det har varit en så fascinerande resa att omvägarna blev många. Men här är den. Klicka på bilden för att se den på AdLibris nätbokhandel.

Nu även som Kindle ebok på Amazon.


Boken om Bong

Bong — tolv år som hemlig krogrecensent, av Stefan Stenudd.
Bong — Tolv år som hemlig krogrecensent

Här är boken om mina tolv år som den hemliga krogrecensenten Bong i Sydsvenskan. Kom med bakom kulisserna på ett arbete som inte är så skilt från spioners. Ta reda på vad som rörde sig i den här recensentens huvud — för att inte tala om de många heta reaktionerna. Klicka på omslagsbilden för att se boken på Adlibris nätbokhandel.