Stefan Stenudd
Stefan Stenudd
Om mig


BONG
Väldigt hemlig krogrecensent

Hela historien

Krogrecensioner

Högst och lägst

Samtliga

Boken om Bong


Mina fackböcker
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.


Mina romaner
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.Sturehof

Juni 1996
Krogrecension av Bong i Sydsvenskan


Lunch:
Sturehof
Adelgatan 13, Malmö
BETYG: två stjärnor


Bredvid dagens rätt på lågprisnivå brukar mången restaurang med större ambitionsnivå erbjuda en affärslunch, i regel förrätt och varmrätt av högre klass till ett pris som oftast kommer mycket nära 200 kronor. Det är förvisso tänkt att locka alla dessa som inte behöver betala notan ur egen plånbok, men eftersom det ofta är fråga om särskilt kärleksfullt tillredda fat till priser långt under kvällsmenyernas, torde även vanliga dödliga ibland önska kosta på sig lyxen.

     Den sobert stilfulla lilla krogen Sturehof, en smula anonymt placerad ett kvarter från Stortorget, befinner sig på en sådan kvalitetsnivå att affärslunchen är närmast obligatorisk. Här kostar den 145 kronor, vilket i sammanhanget inte är dyrt alls. Till varmrätt kan man välja mellan fisk och kött. Dessutom finns förstås också en dagens rätt — den här gången torsk med senapssås för 58.

     Vinlistan är inte överväldigande men erbjuder flera av sina sorter också på glas, från 36 till 59 kronor, vilket på lunchen kanske är det mest sansade. Lättöl kostar 19 för litet glas och 25 för ett stort.

     Dagens affärslunch börjar med en liten sallad med ädelost och valnötter. Den är vacker att beskåda med sin grovt skurna blandning av grönt, delikat grönmögelost samt små bitar av valnöt. Gott är det också. Dressingen är diskret, precis bara tillräcklig för att få salladen att lämna det trista stadium som kallas råkost.

     Den grillade rödfisken med vårgrönsaker i örtolja har tillretts med delikat handlag, så att fisken fått karaktär och ett dramatiskt utseende av den lätta grillningen men inte berövats sin mjällhet. Potatisen har i sitt slutskede kokats med grönsakerna så att den fått en lustig grön färgton. Anrättningen är ytterst välsmakande.

     För den som därmed inte fått nog, visar sig chokladtryfflarna för 19 kronor vara delikata — i synnerhet, ovanligt nog, den vita chokladen, som annars ofta blott smakar socker. Kaffet kostar något tilltagna 20 kronor.

     Betjäningen är charmerande och angelägen. De små, små glömskorna som ändå förekommer, förlåter man gärna inför all vänligheten. Sturehofs inredning är tämlöigen konservativ, med träpaneler upp till manshöjd på väggarna, konst av namnkunniga svenska artister, dämpat grön heltäckningsmatta och vita dukar på borden. Taket har en intressant beläggning, som syns en smula klädsamt gulnad av ålder. På borden står små buketter med färska snittblommor. Det är svårt att inte må gott i sådan miljö.

Bong


På MUGGEN
BETYG: en rulle


En toa för vardera kön — välskött och korrekt utrustad, men utan några minnesvärda finesser.


© Stefan Stenudd

Berättelsen om Bong
Ny bok:

Homo rudis och världens uppkomst, av Stefan Stenudd.

Homo rudis och världens uppkomst

Arkaiska tankemönster i skapelsemyterna
Efter 30 år är jag äntligen klar med min bok om skapelsemyter. Det har varit en så fascinerande resa att omvägarna blev många. Men här är den. Klicka på bilden för att se den på AdLibris nätbokhandel.

Boken om Bong

Bong — tolv år som hemlig krogrecensent, av Stefan Stenudd.
Bong — Tolv år som hemlig krogrecensent

Här är boken om mina tolv år som den hemliga krogrecensenten Bong i Sydsvenskan. Kom med bakom kulisserna på ett arbete som inte är så skilt från spioners. Ta reda på vad som rörde sig i den här recensentens huvud — för att inte tala om de många heta reaktionerna. Klicka på omslagsbilden för att se boken på Adlibris nätbokhandel.