Stefan Stenudd
Stefan Stenudd
Om mig


BONG
Väldigt hemlig krogrecensent

Hela historien

Krogrecensioner

Högst och lägst

Samtliga

Boken om Bong


Mina fackböcker
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.










Mina romaner
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.















Tabemono

Juli 1997
Krogrecension av Bong i Sydsvenskan


Middag:
Tabemono
Vårfrugatan 8 A, Lund
BETYG: tre stjärnor


Den är inte alldeles lätt att hitta till, Lunds lilla japanska krog med det anspråkslösa namnet "saker att äta", där den ligger inne på gården i ett hus vid Botulfsplatsens tämliga kakofoni av bussar, bilar och passerande folkliv. Men den som ändå lyckas hamna här ska nog se det lite som en guldfyndighet.

     Läget har en närmast idyllisk charm på den avskilda gården, där det också finns flera utomhusbord — en välkommen resurs när vädret vill, eftersom krogen inomhus inte har alltför många platser. Den är inte stort mer än ett krypin, eller en studentlya, med köket så gott som mitt i lokalen och ett smärre antal höga bord med långbenta pallar som sittplatser. Det är förstås inte så fasligt bekvämt men det skänker i alla fall en lättsamhet och spänst åt middagen.

     Borden är rödaktiga till färgen och väggarna mestadels vita, annars är det en djupblå färg som bildar tema åt inredningen — samma färgton och samma dominanta användande av den, som hos konstnären Yves Klein. Det ger en märklig rymd åt den trånga lokalen. Både inne och ute spelas välvald musik — inte så lite blues — på trivsam volym.

     Menyn är inte så gruvligt omfattande som ofta hos restauranger med österländsk mat. Här finns tio smårätter — närmast tilltugg — för enhetspriset 33 kronor, men man kan välja sex av dem för jämnt 150, vilket är ett utpräglat japanskt sätt att äta på. Varmrätterna är en dryg handfull, däribland yakisoba för 95 och yakiniku för 115. Sushi finns i tre storlekar, för 85, 119 respektive 155 kronor. Dyrast på menyn är den andra rätten med rå fisk, sashimi moriawaze, för 175. Desserterna är blott två — dels japansk glass för 38 och dels den glada anomalin med en amerikansk cheesecake för 52. Till synes allt på menyn finns också för avhämtning.

     Här finns förstås såväl öl som vin, av förstnämnda också ett par japanska sorter, som i och för sig inte är de billigaste alternativen. En flaska Sapporo kostar 43 kronor — men det är också en stilig flaska. Vill man vara riktigt traditionellt japansk, vilket inte längre lär vara fallet ens med japanerna själva, bör man dricka det gröna teet ocha till maten, vilket här kostar 18 kronor.

     Hos personalen råder en munter för att inte säga lycklig stämning, där de ledigt hjälps åt och skojar med såväl varandra som — ändå respektfullt — gästerna. De ger verkligen intryck av att ta allt på lek, även när det brådskar och gästerna blir många.

     Maten är en upplevelse som överträffar de många andra poängerna. Köket gör sig stort besvär med råvarorna och presentationen, precis som i god japansk tradition. Porslinet är noga valt, alla de många olika varianterna som finns, anrättningarna är små konstverk — och ändå blir man inte ett dugg besviken när man tar för sig av dem.

     Bland småtugget för 33 kronor styck har den japanska omeletten en form som påminner om medeltida befästningsverk och en smak med skönt rundad sötma, bläckfisken är osedvanligt mör och saftig, den inlagda laxen skapar av denna välbekanta fisk en ny angenäm upplevelse. Det är inte en genuint och exklusivt japansk smak som varit gällande i komponerandet av dessa små delikatesser — här har också ett svenskt sinne tillförts, i en kulturkrock med utmärkta följdverkningar. Man frestas allvarligt att beställa alla tio varianter.

     Tabemonos sushi är inte lika överväldigande men inte alls någon besvikelse. Fiskbitarna är vackra, om än inte allihop i bästa tänkbara dager, och riset som de draperar har uppenbart ägnats en viss kärleksfull omsorg. Mellanportionen för 119 kronor har sex bitar av den sort som draperas med fisk — eller i ett fall omeletten — och fyra bitar rullade i sjögräs. Det är god valuta för pengarna.

     Shake teriyaki, den grillade laxen för 105 kronor, är samma sorts höjdpunkt som smårätterna — en stor och livfull bit lax med fin färg, överströdd med sesamfrö. Tre sorters grönt serveras till — den starka koreanska blandningen kimchi, en röd inlagd ingefära, samt inlagd gurka i lövtunna skivor. Riset till är fylligt och generöst portionerat.

     Japanska krogar är kända för att vara dyrbara men här får man glufsa i sig en hel del för att passera 500 kronor. På andra ställen blir summan lätt den dubbla. Ändå är förtäringen klart angenämare — för både öga och gom — än hos många av konkurrenterna, dessutom är stämningen inte mindre angenäm. Sådant ger förstås stjärnor i boken.

Bong


På MUGGEN
BETYG: en rulle


Den enda toaletten i hyfsat skick är handikappanpassad, med japansk karta på ena väggen och dess flaggas röda sol målad på den andra.


© Stefan Stenudd

Berättelsen om Bong




Ny bok:

Homo rudis och världens uppkomst, av Stefan Stenudd.

Homo rudis och världens uppkomst

Arkaiska tankemönster i skapelsemyterna
Efter 30 år är jag äntligen klar med min bok om skapelsemyter. Det har varit en så fascinerande resa att omvägarna blev många. Men här är den. Klicka på bilden för att se den på AdLibris nätbokhandel.

Boken om Bong

Bong — tolv år som hemlig krogrecensent, av Stefan Stenudd.
Bong — Tolv år som hemlig krogrecensent

Här är boken om mina tolv år som den hemliga krogrecensenten Bong i Sydsvenskan. Kom med bakom kulisserna på ett arbete som inte är så skilt från spioners. Ta reda på vad som rörde sig i den här recensentens huvud — för att inte tala om de många heta reaktionerna. Klicka på omslagsbilden för att se boken på Adlibris nätbokhandel.