Stefan Stenudd
Stefan Stenudd
Om mig


BONG
Väldigt hemlig krogrecensent

Hela historien

Krogrecensioner

Högst och lägst

Samtliga

Boken om Bong


Mina fackböcker
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.


Mina romaner
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.Tabemono

Juni 2005
Krogrecension av Bong i Sydsvenskan


Lunch:
Tabemono
Vårfrugatan 8, Lund
BETYG: 3
PRISVÄRDE: -
MAT: -
DRYCK: -
SERVICE: -
Rökning vid utomhusborden
Här serveras lunch och middag


Eftersom Tabemono ligger inne på gården råder ett lugn här, fast det är en brusande central del av staden. Det ser väldigt charmigt ut, när man klivit in från gatan och får syn på restaurangens vykortsmässiga lilla byggnad och de nätta utomhusborden — där även rökarna kan slå sig till ro med sin last.

     Även inomhus är det inbjudande inrett. Innanför entrén finns sushikockens disk och ett elegant barmöblemang som förvisso också går att äta vid. Därutöver finns en matsal med ett annat möblemang — minst lika elegant det. Här, och på några andra ställen, leks med den japanska flaggans färger. Mycket vitt, men också rött såväl på väggen som på stolarnas sittdynor. Förutom en del konstfärdig armatur söker sig ögonen också gärna till de tre vackra tavlorna på väggen, i sofistikerad japansk stil.

     Personalen är munter och betjäningen välvillig, om än inte så väldigt på hugget.

     Hit söker sig de som njuter av det japanska köket, eller bara av den vackra lokalen och utomhusborden i lä från stadsbullret. På lunchen letar sig också solen ner mellan husväggarna.

     Tabemono har en lunchmeny finurligt uppdelad i kalla och varma rätter. De sistnämnda har enhetspriset 75 kronor inklusive misosoppa och måltidsdryck. Vid vårt besök erbjuds halstrad regnbågslax, ingefärsmarinerat fläskkött med chilimajonnäs, scampi på spett med honungs- och chilidipp, samt yakisoba på kyckling, entrecote, fisk och skaldjur eller tofu.

     Den kalla menyn har diverse sushivarianter med olika prissättning, såsom futomaki, åtta bitar av dagens maki för 55 kronor, eller sushi moriawase bestående av fem nigiri och tre maki för 65, samt sashimi i kockens urval för 85.

     På kvällarna är menyn förstås betydligt mer omfattande med ett flertal olika sushi, samt diverse japanska för-, varm- och efterrätter. Priserna är även då måttliga — mest kostar bento, som också är en mix av godsaker på menyn, för 195. De övriga rätterna är betydligt blygsammare prissatta.

     Vinlistan är inte särskilt omfattande men ändå hygglig. Det är lite snopet att trots vinlistans text om hur bra sushi och Champagne fungerar ihop har den blott en sådan butelj. Å andra sidan har de japansk öl — och då inte blott Sapporo — men de vet att ta betalt för den. En halvlitersflaska kostar svindlande 72 kronor.

     Vår lunch inleds med en misosoppa, som inte gör något särskilt intryck på oss. Den är lite tunn i smaken, lite livlös, trots de tilltagna bitarna av purjolök. Tofun är skuren i lite för små tärningar för att komma till sin rätt, men det är tyvärr mer regel än undantag med miso.

     Sedan är det dags för vår beställda rätt, en mixad sallad med halstrad regnbågslax, samt kokos- och currysås för 75 kronor. Av den inställsamt rosa fisken är det ett par generösa filébitar, som halstrats med sådan försiktighet att de har det allra mesta av sin mjällhet i behåll. Det är förstås behagligt.

     Likaså uppskattar vi den inlagda rättikan, skuren i lustiga maskformiga längder. Det yviga salladsgröna på tallriken är inte heller fel. Inslaget av ruccola må kännas så lagom japanskt men dess något barska smak passar fint in. Såsen på kokos och curry är dock ingen höjdare. Dess platthet påminner om misosoppan. Mer kokostjocka hade varit kul, likaså en mer märkbar currykryddning. Riset i särskild skål bredvid är riktigt trevligt.

     Alltså är det egentligen bara den flytande födan vi känner oss tveksamma till — i övrigt är det en angenäm måltid, om än några kronor dyrare än vi tycker att den borde vara. Det får väl vara ersättningen för den behagliga miljön, i denna lilla oas mitt i staden. Vi har också intrycket att köket är förmöget riktigt charmiga rätter. Men det blir nog framför allt på kvällen, när det så att säga är mer allvar.

Bong© Stefan Stenudd

Berättelsen om Bong
Ny bok:

Homo rudis och världens uppkomst, av Stefan Stenudd.

Homo rudis och världens uppkomst

Arkaiska tankemönster i skapelsemyterna
Efter 30 år är jag äntligen klar med min bok om skapelsemyter. Det har varit en så fascinerande resa att omvägarna blev många. Men här är den. Klicka på bilden för att se den på AdLibris nätbokhandel.

Nu även som Kindle ebok på Amazon.


Boken om Bong

Bong — tolv år som hemlig krogrecensent, av Stefan Stenudd.
Bong — Tolv år som hemlig krogrecensent

Här är boken om mina tolv år som den hemliga krogrecensenten Bong i Sydsvenskan. Kom med bakom kulisserna på ett arbete som inte är så skilt från spioners. Ta reda på vad som rörde sig i den här recensentens huvud — för att inte tala om de många heta reaktionerna. Klicka på omslagsbilden för att se boken på Adlibris nätbokhandel.