Stefan Stenudd
Stefan Stenudd
Om mig


BONG
Väldigt hemlig krogrecensent

Hela historien

Krogrecensioner

Högst och lägst

Samtliga

Boken om Bong


Mina fackböcker
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.


Mina romaner
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.Target

September 2002
Krogrecension av Bong i Sydsvenskan


Middag:
Target
Saluhallen, Malmö
BETYG: 4
PRISVÄRDE: UPP
MAT: UPP
DRYCK: -
SERVICE: UPP
MILJÖ: NER
TOALETTER: -


Malmö har fått sin första vietnamesiska restaurang, men den är inte lätt att upptäcka. Trots att detta är en ren pärla, såväl vad gäller den delikata maten på menyn som dess pyttesmå priser, lever den en undanskymd existens. Det måste vara därför så få gäster hittills hittat hit.

     Namnet på restaurangen har inte minsta gnutta vietnamesiskt över sig, inte heller inredningen. Väggarna är målade i en dunkel rödton som dominerar det visuella intrycket. Möblemanget är rejält och ganska intetsägande, dekorationerna få och inte heller de vietnamesiska. Den långa bardisken tjänar dagtid som buffé för lunchen, då ett antal rätter serveras per hekto — merdelen av dem så allom bekanta anrättningar som pizza, sallader, pasta och svensk husmanskost. Visst slinker det också på lunchen in ett och annat österländskt inslag, såsom wok eller tofu — men dagtid är detta helt enkelt inte en vietnamesisk krog.

     Det är enbart på kvällen som vietnamesiska rätter erbjuds, i en rik meny som bildar ett slags appendix till de vanliga schnitzlarna, lövbiffarna och räkfyllda spättorna. Det är 24 numrerade rätter, med pho bo, en soppa med risnudlar och biff för 59, först på listan, och ca phe sua da, kaffe med mjölk och is på vietnamesiskt vis för 25, allra sist. Priserna är ytterst låga, mer på den nivå man brukar se på luncher. De flesta varmrätterna fås för 59 kronor och ingen kostar mer än 69.

     Några färdigkomponerade middagar erbjuds också. För blott 99 kronor får man förrätt, två varmrätter man kan välja själv från menyn, samt friterad banan med glass till efterrätt. Är man fyra personer kan man ta någon av de mer sammansatta middagarna för 150 kronor per person — och då serveras ett omfattande spektrum av vietnamesisk kokkonst.

     Inte heller på drycker blir man ruinerad. Priserna på öl är behärskade, med 36 kronor för en halvlitersflaska, och vinet nästan skänks bort — 110 kronor för en flaska husets. Det verkar som om samtliga viner i listan serveras glasvis, inget dyrare än 39 för den enda rosén.

     Servicen är älskvärd och riktigt glad. Man kan inte känna sig annat än innerligt välkommen, och vi förstår av vår kypare att såväl han som köket gärna bjuder till för att vi ska trivas och bli nöjda.

     Det blir vi. Maten är både fascinerande och skickligt tillagad.

     Den vietnamesiska soppan pho bo för 59 kronor serveras med risnudlar, biff, basilika, koriander och hoisinsås. Den är ett aromatiskt konstverk, med imponerande fina skivor av biffkött, som inte fått koka ett ögonblick för länge, och en buljong som med den fräscha smaksättningen är näranog beroendeframkallande. De stora färska basilikabladen är en njutning i sig, och nudlarna är trevliga.

     Goi cuon för 69 är en märklig och sevärd anrättning — rullade rispapper fyllda med skivat kött, räkor, ris Vermicelli och sallad, samt en fyllig sötsur fisksås att doppa dem i. De ser besynnerliga ut, kanske inte precis aptitliga i västerländska ögon, när maten på detta vis lindats in i mjölkigt transparent rispapper — men det är gott. Ett festligt sätt att äta i och för sig tämligen alldagliga matvaror, som får en kulinarisk poäng av att doppas i den delikata såsen. De kan också fås med hoisinsås.

     Banh cuon för 59 är vietnamesisk pannkaka — ångkokta riskakor med en fyllning av antingen köttfärs eller kyckling, samt sötsur fisksås och sallad. De är perfekt krispiga i kanterna och fyllningen är delikat. Salladsbladen viras om riskakorna, vilket är ett både roligt och uppfriskande sätt att äta — dessutom välsmakande.

     Desserterna är tämligen udda. Några av dem består av kokosmjölk som i ett stort dricksglas blandats med is, olika bönor och jordnötter, för 25 eller 29 kronor. Bönorna gör sig bättre i detta söta sammanhang än man kunde ana, men det är en avslutning på middagen av betydligt mindre kulinariskt intresse än varmrätterna.

     Dessa varmrätter, dock, är så intressanta och så stimulerande för gommen, att vi varmt rekommenderar krogen att servera dem även dagtid — och att med såväl sitt namn som sin inredning ropa ut det.

Bong


© Stefan Stenudd

Berättelsen om Bong
Ny bok:

Homo rudis och världens uppkomst, av Stefan Stenudd.

Homo rudis och världens uppkomst

Arkaiska tankemönster i skapelsemyterna
Efter 30 år är jag äntligen klar med min bok om skapelsemyter. Det har varit en så fascinerande resa att omvägarna blev många. Men här är den. Klicka på bilden för att se den på AdLibris nätbokhandel.

Nu även som Kindle ebok på Amazon.


Boken om Bong

Bong — tolv år som hemlig krogrecensent, av Stefan Stenudd.
Bong — Tolv år som hemlig krogrecensent

Här är boken om mina tolv år som den hemliga krogrecensenten Bong i Sydsvenskan. Kom med bakom kulisserna på ett arbete som inte är så skilt från spioners. Ta reda på vad som rörde sig i den här recensentens huvud — för att inte tala om de många heta reaktionerna. Klicka på omslagsbilden för att se boken på Adlibris nätbokhandel.