Stefan Stenudd
Stefan Stenudd
Om mig


BONG
Väldigt hemlig krogrecensent

Hela historien

Krogrecensioner

Högst och lägst

Samtliga

Boken om Bong


Mina fackböcker
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.


Mina romaner
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.Tegnérs

Maj 1997
Krogrecension av Bong i Sydsvenskan


Lunch:
Tegnérs
Sandgatan 2, Lund
BETYG: två stjärnor


Inhyst i det pampiga AF-huset, intill Sandgatans ände mot Lundagård, ligger den lika pampiga restaurang Tegnér. Inget med den är blygsamt. Man gör entré genom den sällsynt vidsträckta altanen, där det denna tid på året börjar gå an att slå sig ner under ett parasoll för dryckers eller hela middagars inmundigande. Omedelbart innanför entrén finns den likaledes tilltagna baravdelningen, med en ståtlig disk och ett antal små bord som skapar ett ledigt, lockande krypin — något av ett förmak till själva matsalen, som är väldig på flera sätt.

     Formatet är tilltaget, antalet bord närmast oräkneligt, takhöjden så gott som kyrklig, och de många pelarna är majestätiska. Dessutom är takets dekorationer inte så lite palatsliknande. Ändå är detta i första hand — åtminstone dagtid — ett tillhåll för studenter, där en lunch kan fås till helt resonabla priser — till på köpet med sådär en femmas rabatt just för de studerande.

     Femman gör inte större skillnad på notan än att också andra med fördel kan söka sig hit. Det visar sig nämligen att maten inte går av för hackor den heller. Annars brukar ståtliga miljöer först avspegla sig i prisnivån, och bara därefter i kvalitet.

     Dagens husmanskost eller pasta, inklusive soppa, sallad, smör, bröd och kaffe, kostar inte mer än 57 kronor. Vill man bara ha soppan, eller en baguette — idag med kyckling och lax — blir det 35, medan veckans kött- respektive fiskrätt kostar 79. För dessa ytterligare kronor ger köket god utdelning, men inte heller med den billigare maten slarvas det. Salladsbordet är rikt och friskt, även soppan — den här dagen med kyckling och grönsaker, djärvt och aptitligt kryddad — har stora förtjänster.

     Denna gång är dagens husman en pannbiff med dragonsås, pastan är vegetarisk. Veckans kötträtt är fläskfiléfrikassé med dijonsås och fisken en laxfilé med vermouthsås. Miljön och den observanta personalen inger förtroende, så vi slår till med det något dyrare alternativet och prövar laxen. Det visar sig vara en stor och vacker bit, alldeles lagom tillredd, med en sås som i sin diskretion inte på något sätt stjäl intresset från laxen.

     Man har ingenting att klaga på, utom möjligen kaffet. Det hämtar man själv ur en stor kantin, som inte precis håller aromen prima bevarad. I stället för koppar erbjuds glas att hälla kaffet i — så det är väl meningen att denna dryck ska konsumeras kvantitativt, i stället för kvalitativt. Det bildar i så fall en klar kontrast till maten.

     Tegnérs har öppet även på kvällarna, med utökad meny, och man törs gissa att inte heller det blir någon besvikelse.

Bong


På MUGGEN
BETYG: en rulle


Toaletterna, som delas upp i "Intet okvinnligt" och "Intet omanligt", bör vara tillräckligt många, dessutom i hyfsat, robust skick.


© Stefan Stenudd

Berättelsen om Bong
Ny bok:

Homo rudis och världens uppkomst, av Stefan Stenudd.

Homo rudis och världens uppkomst

Arkaiska tankemönster i skapelsemyterna
Efter 30 år är jag äntligen klar med min bok om skapelsemyter. Det har varit en så fascinerande resa att omvägarna blev många. Men här är den. Klicka på bilden för att se den på AdLibris nätbokhandel.

Nu även som Kindle ebok på Amazon.


Boken om Bong

Bong — tolv år som hemlig krogrecensent, av Stefan Stenudd.
Bong — Tolv år som hemlig krogrecensent

Här är boken om mina tolv år som den hemliga krogrecensenten Bong i Sydsvenskan. Kom med bakom kulisserna på ett arbete som inte är så skilt från spioners. Ta reda på vad som rörde sig i den här recensentens huvud — för att inte tala om de många heta reaktionerna. Klicka på omslagsbilden för att se boken på Adlibris nätbokhandel.