Stefan Stenudd
Stefan Stenudd
Om mig


BONG
Väldigt hemlig krogrecensent

Hela historien

Krogrecensioner

Högst och lägst

Samtliga

Boken om Bong


Mina fackböcker
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.


Mina romaner
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.Tempo

Juni 2006
Krogrecension av Bong i Sydsvenskan


Middag:
Tempo
Södra Skolgatan 30, Malmö
BETYG: 5
PRISVÄRDE: UPP
MAT: UPP
DRYCK: -
SERVICE: -
Rökning på utomhusserveringen
Här serveras enbart middag


Tempo är en Malmöklassiker som spelar helt i sin egen liga, och hur än åren går vallfärdar gästerna hit med samma ogrusade förtjusning. Efter sin nyliga ombyggnad är lokalen lite elegantare rakt igenom och skillnaden mellan bar och matsal inte längre särskilt stor. Dessutom är det numera fri passage mellan dem. Hela menyn är tillgänglig var i lokalen man än sitter. Också till utomhusborden serveras mat.

     Fast det är gott om stolar såväl inne som ute har Tempo sällan särskilt många platser lediga. Krogen är omåttligt populär, med en övervikt av unga och ytterst talföra kulturpersonligheter bland besökarna. Man får tidvis ha en myndig stämma för att göra sig hörd i sorlet, och skarpa öron för att höra sitt eget bordssällskap. Men det är ofta minst lika intressant att lyssna till grannarnas konversationer.

     Kyparna har en alldeles egen stil här, som hör till kärnan i Tempos karaktär. De är raljerande, på gränsen till nonchalanta i tonen och ändå hur trevliga som helst. Man har som gäst ingen chans att sätta sig själv på piedestal, vilket förstås är nyttigt för själen att erfara. Servicen rullar på ändå, så det finns inget att klaga på.

     Menyns modernt fyndiga rätter är uppdelade i kött, fisk och vegetariskt. Det finns inga förrätter alls, men priserna på varmrätterna är inte högre än andra krogar på samma nivå tar för sina förrätter. Biligast är en vattenmelonsallad för 55, och dyrare än 110 kronor för entrecote med äggula, kapris och pepparrot blir det inte. Priserna är så snälla att man som gäst nästan skäms. Rimmad torsk med avocado kostar 80, lammgryta med potatiskompott 85, musselsoppa 75. Desserterna kostar mellan 50 och 65.

     De kallar sina portioner för mellanrätter — mitt emellan förrätt och huvudrätt — men vi tycker att de är alldeles lagom. Har man mer plats i buken kan man fylla på med potatis för 20 kronor eller stekt polenta för 35.

     Vinlistan är lika bussig i pris. Det genomtänkta urvalet av buteljer kostar mellan 195 och 310. Här finns förstås inga majestäter. Också av öl finns flera intressanta alternativ, såsom den belgiska Leffe i flera varianter, och Newcastle Brown Ale på fat. Avecer har Tempo också ett anständigt sortiment av, däribland en handfull olika grappa och några fina sorters rom.

     Vi prövar oliv- och chilibakad filé av havsabborre med fänkålsgratinerad potatispuré för 90. Havsabborre är en läcker fisk, utmärkt hanterad här. Rätten har fått ordentligt med chilikrut, vilket märkligt nog ändå inte gömmer fiskens diskreta smak. Purén har både behag och karaktär, ett välfunnet komplement till både chilistinget och den mjälla fisken.

     Den knapriga svinryggen med söt rosmarinchili och haricots verts kostar 85 kronor. Det är vackra skivor fläskkött med lagom knaprig svål på en bädd av robusta och vitaminstinna grönsaker. Skyn med rosmarinchili är ganska diskret i tonen, alldeles lagom för att pigga upp måltiden utan att skymma dess ingredienser. Vi får fin kokt nypotatis därtill i egen skål — utan att behöva betala extra.

     Desserten melon i folielag med vaniljpannacotta för 65 är en rejäl portion, där ståtliga tärningar av melon är hur läskande som helst i sin lätt syrliga lag och pannacottan de skyler under sig är ovanligt gräddig och len. Pannacotta är annars inte mycket att yvas över, men här har den en särdeles skön smak som möter frukten utmärkt.

     Krogens creme brulée för 50 serveras i stället rent spartanskt, utan något som helst tillbehör. Blott den prydliga bruléen i sin lilla bytta, med en distinkt och knaprig karamelliserad yta. Den klarar sig utmärkt i detta renläriga skick.

     Tempo förmår förstås espresso i olika varianter, med den äran. En enkel kostar snälla 17, dubbel 22 och andra varianter några kronor till. Man kan också få ett glas O'boy för 22, om man är på det humöret.

     Man kan knappast vara annat än förtjust efter ett besök på Tempo — maten smakar, dryckerna likaså, servicen är skojig, klientelet lätt att bli nyfiken på, miljön och stämningen skön. Och ändå kommer man riktigt billigt undan.

Bong© Stefan Stenudd

Berättelsen om Bong
Ny bok:

Homo rudis och världens uppkomst, av Stefan Stenudd.

Homo rudis och världens uppkomst

Arkaiska tankemönster i skapelsemyterna
Efter 30 år är jag äntligen klar med min bok om skapelsemyter. Det har varit en så fascinerande resa att omvägarna blev många. Men här är den. Klicka på bilden för att se den på AdLibris nätbokhandel.

Boken om Bong

Bong — tolv år som hemlig krogrecensent, av Stefan Stenudd.
Bong — Tolv år som hemlig krogrecensent

Här är boken om mina tolv år som den hemliga krogrecensenten Bong i Sydsvenskan. Kom med bakom kulisserna på ett arbete som inte är så skilt från spioners. Ta reda på vad som rörde sig i den här recensentens huvud — för att inte tala om de många heta reaktionerna. Klicka på omslagsbilden för att se boken på Adlibris nätbokhandel.