Stefan Stenudd
Stefan Stenudd
Om mig


BONG
Väldigt hemlig krogrecensent

Hela historien

Krogrecensioner

Högst och lägst

Samtliga

Boken om Bong


Mina fackböcker
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.


Mina romaner
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.Thai

Mars 1995
Krogrecension av Bong i Sydsvenskan


Middag:
Restaurang Thai
Drottninggatan 2 D, Malmö
BETYG: en stjärna


Av österländska kök är det thailändska än så länge i skymundan bland kineser och japaner, men det kan ändra på sig med Thailands ihållande popularitet som turistmål för nöjeslystna svenskar.

     Restaurang Thai ger en anspråkslös bild av denna kultur. Inredningen har några dekorationer som pekar åt rätt håll, till exempel flaggan och porträttet på kungafamiljen, men den lilla krogen är annars enkel och neutral. De exotiska attiraljerna ger mest intryck av att vara just souvenirer från en semesterresa.

     Den tillmötesgående kyparen är helsvensk, en anomali som återigen gör det thailändska nästan transparent. Maten är dock ingen kompromiss.

     Paradnumret på restaurangen är buffén med sju olika rätter. Detta är också ett mycket thailändskt sätt att äta på — en rad av smårätter om vartannat. Inklusive en stor stark kostar den blott 119 kronor.

     På menyn finns många alternativ, såsom tiotalet förrätter för 69 kronor, lika många soppor att ta i hel- eller halvportion för runt 40 respektive 90 kronor, samt varianter på kött- och kyckling, de flesta till ett pris strax under hundralappen. Bara skaldjursrätterna kliver så högt upp i pris som 129 kronor.

     Det finns en vinlista, men till dessa rätter är annat än öl knappast att tänka på. En stor stark kostar 28 kronor, och det låga priset är tacknämligt, eftersom man knappast klarar sig med en enda öl.

     Thailändsk mat är känd för sin heta kryddning. Vi prövar dels buffén med sju olika rätter och dels en soppa och varmrätt från menyn. I båda fallen är soppan en stjärnsmäll, som stundtals nästan förlamar. Det är den lilla lömska färska chilin som slår till.

     Ändå följer fler smakupplevelser. Bufféns soppa, Tom yum moo, innehåller fläskkött, selleri och champignoner, men dessa ingredienser bidrar inte nämnvärt till smakupplevelsen. Det gör däremot övrig kryddning i soppspadet, örter med en intrikat eftersmak som varar till och med längre än chocken från chilin.

     Också soppan från menyn, Tom yum goong för 49 kronor, har andra smaker än chilins. Framför allt märks en frisk surhet, som åstadkommits av citrongräs. Jätteräkorna i soppan rimmar väl i både konsistens och smak med denna karaktär.

     Förvånande nog är varmrätterna därefter nästan bleka i smaken, även om det delvis kan bero på chockade smaklökar. Bufféns olika rätter — fläskstrimlor i purjo, stekta kycklingbitar och fläskkött i sötsur sås — är alla ganska milda i jämförelse, som skönt bolster att vila sig på. Purjofläsket är mest framträdande med en rund och rik eftersmak. Kycklingbitarna har fått behålla sina ben men ändå blivit en smula torra.

     Även menyns kötträtt, Käng kio wan nuea för 99 kronor, är mild och nyanserad. Såsen på kokosmjölk och grön curry lindar in köttet på det behagligaste vis. Det kan behövas, eftersom själva köttbitarna varken här eller i någon annan av rätterna är särskilt mycket att hurra för i sig själva.

     Riktigt glädjande är de spröda och smäckra vårrullarna på buffébordet, med den stillsamma chilisåsen till. De är av helt annan karaktär än kinesiska vårrullar, och betydligt läckrare.

     Den sorgligaste bristen på menyn är desserterna, där inget särskilt thailändskt står att finna. I stället finns glass med olika tillbehör för 34 till 41 kronor, eller märkligt nog på denna restaurang friterad camembert.

     Det thailändska köket har större upplevelser att erbjuda, men här görs inga sådana anspråk. Faktiskt är denna vardagliga behärskning en kvalitet i stället för svaghet, eftersom också priserna är återhållna. I synnerhet buffén ger en prisvärd måltid.

Bong


På MUGGEN
BETYG: en rulle


Den enda toaletten är handikappanpassad med all nödvändig utrustning, men inte alldeles fräsch och inte betryggande ljudisolerad. I ena hörnet står en förbryllande matsalsstol.


© Stefan Stenudd

Berättelsen om Bong
Ny bok:

Homo rudis och världens uppkomst, av Stefan Stenudd.

Homo rudis och världens uppkomst

Arkaiska tankemönster i skapelsemyterna
Efter 30 år är jag äntligen klar med min bok om skapelsemyter. Det har varit en så fascinerande resa att omvägarna blev många. Men här är den. Klicka på bilden för att se den på AdLibris nätbokhandel.

Nu även som Kindle ebok på Amazon.


Boken om Bong

Bong — tolv år som hemlig krogrecensent, av Stefan Stenudd.
Bong — Tolv år som hemlig krogrecensent

Här är boken om mina tolv år som den hemliga krogrecensenten Bong i Sydsvenskan. Kom med bakom kulisserna på ett arbete som inte är så skilt från spioners. Ta reda på vad som rörde sig i den här recensentens huvud — för att inte tala om de många heta reaktionerna. Klicka på omslagsbilden för att se boken på Adlibris nätbokhandel.