Stefan Stenudd
Stefan Stenudd
Om mig


BONG
Väldigt hemlig krogrecensent

Hela historien

Krogrecensioner

Högst och lägst

Samtliga

Boken om Bong


Mina fackböcker
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.


Mina romaner
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.ToMaten

November 2001
Krogrecension av Bong i Sydsvenskan


Lunch:
ToMaten
Caroli City, Östergatan 12, Malmö
BETYG: 1
PRISVÄRDE: -
MAT: NER
DRYCK: -
SERVICE: NER
MILJÖ: NER
TOALETTER: NER


Mitt i köpcentret Caroli City ligger ToMaten, som närmast kan beskrivas som en salladsbar, fast en del övrigt också serveras. Själva bardisken befinner sig i en butikslokal, men matsalsborden är placerade i köpcentrets gångstråk, inringade av ett staket tillräckligt solitt för att stå emot även den värsta julrusch. Till själva restaurangen tvivlar vi dock på att det någon tid på året blir så mycket rusning.

     Det är ett enkelt koncept att göra restaurang på, och därför flitigt praktiserat nu för tiden: en salladsbuffé, lite pajer, bakade potatisar och smörgåsar. Med det mesta kallskuret och graden av tillagning i samtliga fall tämligen enkel, liknar det väl närmast de kända snabbmatskedjornas koncept — fast med en aspiration på nyttighet, som vi tillåter oss att tveka inför. Kan mat, hur sprängfylld den än är av vitaminer, vara riktigt nyttig om den inte är god, inte inmundigas med förtjusning?

     Inredningen har inte heller några särskilda poänger. I lokalen med bardisken ryms för övrigt inte mycket mer än några matplatser på höga barstolar. Disken innehåller grönsaksbuffén och annat att plocka för sig av, och dess sida är täckt med mosaik i olika gråtoner, samt restaurangnamnet i en festlig layout.

     Borden ute på köpcentergolvet är kvadratiska med nakna träskivor och ingen annan dekoration än små glas med värmeljus på bäddar av kaffebönor. Stolarna i plast har samma orange signalfärg som brukar användas av vägarbetare. Det ser smått kul ut, men inte så väldigt inbjudande — det blir lite naket och kalt på marmorgolvet i det luftiga gångstråket.

     Servicen är tillmötesgående, men inte särskilt snabb — förmodligen på grund av underbemanning. Vid vårt besök tjänstgör endast en person, som uppenbarligen inte hinner med alla sina uppgifter i rimlig takt — betjäning, diskplockning, att fylla på i kantinerna och så vidare.

     Menyn är lättöverskådlig. Här finns fyra pajer — lax och potatis, skaldjur, kyckling med fetaost, samt vegetarisk, för 49 kronor. Bakad potatis med några olika sorters fyllning kostar 47, baguetter och snittar från 27, samt dagens soppa 49. Pannkakor med sylt och grädde kostar 25. I samtliga rätter ingår vanligt bryggkaffe, vilket är lite synd, eftersom flera andra roligare kaffesorter finns i sortimentet. Det hade därför varit lämpligare att sänka priset på rätterna något, och i stället ge gästerna chans att välja kaffesort fritt.

     Salladsbuffén prissätts per vikt — 9 kronor hektot. Det är uppemot 20-talet olika ingredienser tätt uppradade i bardisken — de allra flesta synnerligen bekanta grönsaker, för att inte säga uttjatade, mestadels helt naturella. Man blir inte särskilt sugen eller nyfiken. Undantag är dels de kanelkryddade äppelbitarna, som är en lustig egenhet här, samt de pyttesmå köttbullarna — inte mycket större än russin — som dock inte har någon vidare smak. Fyra dressingar finns att välja på, dessutom fin olja och balsamicovinäger på flaska.

     Smör och bröd av två sorter ingår också i maten.

     Av drycker erbjuds, förutom alla varianter på kaffe för ganska måttliga pengar, blott alkoholfritt — lättöl och läsk kostar 12 kronor.

     Vi prövar dagens soppa, bacon och lök, väntande i en stor soppgryta på ett särskilt litet bord i lokalen. Grytans värme är avstängd, vilket må vara ett misstag, men det är lite väl ouppmärksamt att låta detta råda så länge att soppan är näst intill kall när vi tar för oss av den. Det är riktigt trist — som om grytan lämnats vind för våg för länge sedan. Särskilt aptitretande är det förstås inte.

     Annars verkar soppan vara riktigt hyfsad, tjockt redd och med rikt inslag av lök och småbitar av bacon. En trevlig komposition för en soppa. Det är synd att den är kall.

     Grönsakerna från salladsbuffén gör inget särskilt intryck, ej heller den dressing vi provar. Slentrian och idélöshet. Inte kul. Nyttig mat måste också vara rolig, färska råvaror är förstås hedervärt, men det räcker inte — en restaurang måste också visa omsorg om maten och bjuda til för att göra den mer inbjudande.

Bong


© Stefan Stenudd

Berättelsen om Bong
Ny bok:

Homo rudis och världens uppkomst, av Stefan Stenudd.

Homo rudis och världens uppkomst

Arkaiska tankemönster i skapelsemyterna
Efter 30 år är jag äntligen klar med min bok om skapelsemyter. Det har varit en så fascinerande resa att omvägarna blev många. Men här är den. Klicka på bilden för att se den på AdLibris nätbokhandel.

Nu även som Kindle ebok på Amazon.


Boken om Bong

Bong — tolv år som hemlig krogrecensent, av Stefan Stenudd.
Bong — Tolv år som hemlig krogrecensent

Här är boken om mina tolv år som den hemliga krogrecensenten Bong i Sydsvenskan. Kom med bakom kulisserna på ett arbete som inte är så skilt från spioners. Ta reda på vad som rörde sig i den här recensentens huvud — för att inte tala om de många heta reaktionerna. Klicka på omslagsbilden för att se boken på Adlibris nätbokhandel.