Stefan Stenudd
Stefan Stenudd
Om mig


BONG
Väldigt hemlig krogrecensent

Hela historien

Krogrecensioner

Högst och lägst

Samtliga

Boken om Bong


Mina fackböcker
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.


Mina romaner
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.Café UB

Oktober 2001
Krogrecension av Bong i Sydsvenskan


Lunch:
Café UB
Universitetsbiblioteket, Lund
BETYG: 3
PRISVÄRDE: UPP
MAT: -
DRYCK: -
SERVICE: UPP
MILJÖ: -
TOALETTER: -


Förvisso är det studenter som utgör den överväldigande majoriteten av besökare på Universitetsbiblioteket, men det betyder inte alls att allmänheten skulle var förbjuden. Och med ett sådant ymnighetshorn av andlig spis — vem kan i längden hålla sig borta?

     Att läsa och lära sig tar naturligtvis ut sin tull, så ett näringsintag kan bli akut — och då finns bot nära tillhands. På källarplanet, dit en trång stentrappa leder, finns ett enkelt café som också serverar okomplicerade varma maträtter. Det håller inte öppet lika sent som själva biblioteket, men under merdelen av dagen.

     Man måste inte ens äta för att få slå sig ner här — små skyltar på borden meddelar att man gärna får sitta här och läsa, blott ej under lunchtimmarna.

     Lokalen är avlång med många bord, tillika avlånga, som har plats för ett stort antal besökare. De dekoreras inte med annat än papperstabletter som underlägg för blomkrukor och kryddkar. På varje bord finns också en rulle hushållspapper i stället för servietter — så billigt att det är komiskt. Stolarna har vit stålram och saknar stoppning, men är ganska bekväma ändå — dock inte tillräckligt för att läsa digrare luntor sittande i dem.

     De vita väggarna pryds av små tavlor med gammaldags kolorerade illustrationer ur böcker, men de slår inte den trevliga utsikten genom fönstren, där träd sträcker upp sig, gräsmattorna har blomsterrabatter och en mängd cyklar väntar på sina ägare. Folkliv är det också.

     Vid den inre änden av matsalen, där serveringsdisken befinner sig, gömmer sig också ett litet rum som fordom ensamt tillät rökning. Det kunde då vara ganska livat. Nu är det slut med den saken — rökförbud råder i hela lokalen, varför detta lilla rum förlorat sin mening såväl som sina besökare. Nå, även om här är öde numera, så är luften klart bättre.

     Till toaletter tjänar bibliotekets, trappan upp, vilka duger men inte är några visuella upplevelser. Där stannar man knappast och läser.

     Maten säljs över disk, men det hindrar inte att personalen är hur trevlig och hjälpsam som helst — klart snällare och välvilligare än de små pengar man betalar skulle kunna kräva av dem.

     Menyn innehåller en dagens rätt inklusive sallad och vatten att dricka, för 40 kronor. Vid vårt besök erbjuds en moussaka på potatis, men andra dagar kan det bli mer genomfört — såsom en sejfilé Cordon Bleu eller helstekt fläskkarré med ört- och champinjonsås. Dessutom finns en lasagne, valfritt med köttfärs eller vegetarisk, för samma pris, likaså paj eller gratäng. Panini kostar 25, salladstallrik 45 och bakade potatisar 40. Smörgåsar löper från ost och skinka för 10 till krabba för 32.

     Dryckerna är enbart alkoholfria, från tian jämnt, samma pris för lättölen, medan kaffe i pappmugg kostar 7 och påtår 5, varm choklad 10. Också kakor finns det ett sortiment av, från 8 kronor. Priserna är alltså överlag ömsinta mot studenters normala ekonomi.

     Salladen som ingår i maträtterna är en finskuren blandning av de allra vanligaste grönsakerna, med Rhode Island som enda dressing. Inget lyx men helt acceptabelt. Smör och bröd ingår ej.

     Vi prövar dagens rätt, moussaka på potatis, som är en synnerligen anspråkslös måltid men inte utan viss charm — bland annat just för sin enkelhet. Ett distinkt men ej burdust inslag av vitlök finns i den lättuggade röran av potatisbitar, köttfärs och äggplanta i skivor.

     Sannerligen ingen märkvärdig måltid, men inget plågsamt sätt att väldigt billigt fylla magen. Ändå dyker tanken upp att detta palats för kultur och mänsklig visdom kanske borde erbjuda något mer genomtänkt även för gommen. Det är å andra sidan inte alls säkert att studenterna, som utgör bibliotekets och caféets huvudsakliga kundkrets, skulle uppskatta de priser som då nödvändigtvis blev följden.

Bong© Stefan Stenudd

Berättelsen om Bong
Ny bok:

Homo rudis och världens uppkomst, av Stefan Stenudd.

Homo rudis och världens uppkomst

Arkaiska tankemönster i skapelsemyterna
Efter 30 år är jag äntligen klar med min bok om skapelsemyter. Det har varit en så fascinerande resa att omvägarna blev många. Men här är den. Klicka på bilden för att se den på AdLibris nätbokhandel.

Boken om Bong

Bong — tolv år som hemlig krogrecensent, av Stefan Stenudd.
Bong — Tolv år som hemlig krogrecensent

Här är boken om mina tolv år som den hemliga krogrecensenten Bong i Sydsvenskan. Kom med bakom kulisserna på ett arbete som inte är så skilt från spioners. Ta reda på vad som rörde sig i den här recensentens huvud — för att inte tala om de många heta reaktionerna. Klicka på omslagsbilden för att se boken på Adlibris nätbokhandel.