Stefan Stenudd
Stefan Stenudd
Om mig


BONG
Väldigt hemlig krogrecensent

Hela historien

Krogrecensioner

Högst och lägst

Samtliga

Boken om Bong


Mina fackböcker
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.


Mina romaner
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.Skånska vägkrogar

Augusti 1995
Krogrecension av Bong i Sydsvenskan


Vägkrogar:
Rondellen, Sjöbo, Väg 11 BETYG: X (överkorsad stjärna)
Scandic Inn, Löddeköpinge, E6 BETYG: X (överkorsad stjärna)
Skåne-Rasta, Glumslöv, E6 BETYG: *
Ekerödsrasten, Hörby, E22 BETYG: *
Family, Gårdstånga, E22 BETYG: X (överkorsad stjärna)
Ingrids restaurang, Svedala, E65 BETYG: *
Fars Hatt, Skurup, E65 BETYG: **


Det är ingen lätt sak att finna vägkrogar längs med skånska allfartsvägar, och ännu svårare blir det om man ska hitta någon som blir en lustfylld upplevelse. Menyerna är trista och nära nog identiska på varje ställe, maten oftast sämre än vad man betalar för.

     Efter 40 mil på de större vägarna i Skåne, och besök på sju vägkrogar, blev inte många stjärnor fördelade. Men ett härligt undantag dök ändå upp, och det sparar vi till sist.

Väg 11 från Malmö till Simrishamn är måhända inte den mest trafikerade av skånska leder, men det är ändå märkligt att man får köra ända till rondellen vid Sjöbo innan man får syn på en vägkrog. Den heter föga överraskande Rondellen och är sammanlänkad med Volvocentret.

     Restaurangen ligger i en lustig åttkantig byggnad, som inretts så charmigt det går i moderna lokaler. Krukväxter, textilkonst på ena väggen, röda pappersdukar över borden. Det finns några utomhusbänkar också, men de är inte mer inbjudande än de sittplatser som brukar finnas vid sandlådorna i bostadsområden.

     Rondellen har öppet till klockan 18 varje dag. Menyns varmrätter är mer än lovligt konventionella, från wienerkorv för 49 kronor, över bland annat pytt i panna för 59 och kebabtallrik för 62, till pepparstek och oxfilé på planka för 110. Betydligt mer spännande är de fyra förrätterna, däribland gravad oxfilé med gräslöksdressing för 65 och sniglar med vitlökssmör för 50 kronor.

     Det finns lika många desserter i pris runt 40 kronor, och några sallader för mellan 50 och 60 kronor. Restaurangen har fullständiga rättigheter. Husets röda och vita vin kostar blott 99 kronor, en stor flaska starköl 35.

     Det är de udda förrätterna som lockar mest, så vi prövar den gravade oxfilén. Portionen är mycket generös, med grönsaker och rostbröd. Det hjälper föga, eftersom de tunna skivorna oxfilé kommer direkt från frysen, är iskalla och berövade varje kvalitet. Köket är nog mer på nivå med de slentrianmässiga varmrätterna.

E6 från Malmö mot Helsingborg är förstås bättre rustad med vägkrogar, men däremot inte vad gäller kvaliteten på dem. Scandic Inn, vid avfarten till Löddeköpinge, hör ihop med Shells bensinstation och håller öppet ända till midnatt. Redan restaurangens funktionella men fantasilösa inredning bör tjäna till varning. Här väntar inga glada överraskningar.

     Utbudet är brett. De normala vägkrogsrätterna finns, såsom bacon och ägg för 59 och pytt i panna för 65, samt grillrätterna entrecôte med kryddsmör för 89 och fläskfilé med bearnaise för en tia till. Dessutom erbjuds en sommarmeny med diverse rätter från 49 kronor för lätta rätten, som är bakad potatis, till 119 för oxfilé.

     Barnmenyn har fyra rätter som alla kostar 29 kronor. Det finns ett stort antal smörgåsar, som ser ut att vara smaskiga. Dyrast är räkmackan för 49 kronor.

     Starköl och vin serveras, en helflaska rött eller vitt kostar 129. Men lättölen för 15 kronor är den här gången slut! Den djärva bilisten vågar sig på en folköl för 19 kronor.

     En av sommarrätterna är lax på husets vis för 69 kronor, men då ingår bara en ganska eländig sallad. Med 8 kronor för smör och bröd, 19 för folkölen och 7 för kaffe på maten blir det 103 kronor — för en ytterst enkel måltid. Laxtallriken kommer med plastomslag direkt från kyldisken. Tunna skivor blek, smaklös lax och potatissallad. Jaha. Och kaffet från en maskin med tryckknapp är kärvt i smaken, utan arom.

Lite bättre får man det om man håller ut några mil till på E6:an, och bänkar sig på Skåne-rasta i Glumslöv, strax norr om Landskronas norra avfart. Denna restaurang ligger invid Q8 och har öppet dygnet runt. Här är spatiöst med stora bord, heltäckningsmatta, snygga och bekväma stolar. Utomhusplatserna är dock placerade vid infarten och motorvägen, så de lockar inte.

     Menyn är omfattande. Vägkrogsrätterna saknas inte — pytten kostar 62, samma för bacon och ägg. Dyrast är lövbiff, biff med lök och grillbiff för 99. Dagens rätt serveras ända till klockan 22, och kostar inklusive ett torftigt salladsbord och kaffe 49 kronor. Det finns tre varianter att välja på. Måltidsdryck kostar 6 kronor till. En starköl går på 41.

     Barnmenyn har fyra alternativ för 32 kronor, inklusive dryck och glass. Smörgåsarna i plastförpackning ser inte alltför frestande ut. Räkmackan kostar 39.

     En av dagens rätter är ugnsfalu med tomatsås. En ytterst enkel anrättning — blott ugnsuppvärmda falukorvsbitar med en mild, redd tomatsås, som den mest sparsamma skolmat. Man får välja kokt eller stekt potatis till. Det går ner, varken mer eller mindre.

     På andra sidan motorvägen, vid den södergående leden, finns en mindre Q8-station och hamburgarrestaurangen Clock. Vi kan hålla oss från ett besök.

Nu ger vi upp E6:an och sneddar över till E22 mellan Malmö och Kristianstad. Någon halvmil öster om avfarterna till Hörby ligger Ekerödsrasten i en lustig byggnad bredvid Texaco-macken. Huset är herrgårdsliknande med tjocka pelare, och matsalen är vackert möblerad i sober, påkostad stil. Utomhusborden står på altanen, som vetter mot vägen, men arkitekturen gör också dessa platser inbjudande.

     Restaurangen har gott om smörgåsar, till exempel tekaka med köttfärslimpa för 25 eller med bacon och leverpastej för 32. Räkmackan kostar 42. De fyra olika barntallrikarna kostar 35 kronor.

     Visst finns de vanliga rätterna — både pytten och bacon och ägg går på 56 kronor, dyrast är planksteken för 109. Men paradnumret är Ekerödsburgaren för 39 kronor, med kött från charolais, uppfödda i trakten.

     Hamburgaren är onekligen aptitlig, väl värd sitt pris, och köttet smakrikt. Men den hade behövt tillredas med mera snits och finess, för att i sig vara värd resan hit. Köttet är lite väl utbankat och torrt. Utmärkt färdkost är det ändå. Lättölen kostar 15 och kaffet 13, så det blir summa 67 kronor för detta mellanmål. Kaffet är ändå äkta vara med rik smak — inget för veklingar.

     Ekerödsrasten har öppet till 22 alla dagar.

Några mil närmare Malmö, strax innan motorvägen börjar, ligger Family vid rondellen i Gårdstånga, granne med en Shell-mack. Här är en magnifik utsikt över nejden, som restaurangens inglasade tillbyggnad ger fri sikt över.

     I övrigt är inredningen i stil med moderna varuhusrestauranger — luftig, effektiv och opersonlig. Menyn är slentrianmässig, med ytterst lite utöver standardrätterna. Pytten kostar 59, bräckt skinka med ägg också. Billigast är skinkomelett för 43 och dyrast biff med lök, lövbiff och grillbiff för 89 kronor. Dagens rätt, som serveras fram till klockan 14, kostar bara 36 kronor, men då blir det extra för allt utom ett ganska mediokert salladsbord. En räkmacka går på 46 kronor, barnmenyns sex rätter kostar 43.

     Tradarmacka låter som ett skrovmål och har onekligen kalorier så det räcker. Det är en tallrik med en stekt formbrödskiva, bostongurka, skinka, ägg och stekt potatis, för 45 kronor. Ganska flottigt, alltihop, men det hör kanske till. Ägget är klantigt stekt, gulan helt hårdnad och torr. Skinkan i några lövtunna skivor är ingen läckerhet. Det är i alla fall gott om stekt potatis på tallriken.

     Tillsammans med lättöl för 15 och ett lamt kaffe för 13, belöper sig denna trista måltid till 73 kronor. Bättre vore att sträcka på benen och beundra utsikten, utan att gå in på restaurangen. De måste frukta detta, för på parkeringen anger en skylt att den endast är till för restaurangens gäster, och då i högst två timmar — som om det vore någon risk att man skulle bli kvar längre.

Fast det inte är den mest tätt trafikerade vägsträckan i Skåne, i synnerhet inte efter Sturup, ger E65 bäst utdelning vad gäller vägkrogar. Inte i mängd, men i kvalitet. Vid avfarten till Svedala, samman med en Statoil-mack, ligger Ingrids restaurang. Här hålls öppet till 19 på vardagar, ut
    om fredagar då man stänger en timma tidigare. Helgerna är det helt stängt. Utanför Ingrids finns en stor anslagstavla med rubriken Turistinformation, men den är helt tom, vad nu det kan säga om Svedalas attraktioner.

     Restaurangen är inte precis något turistmål, i synnerhet inte den trista moderna byggnaden med sin inredning à la kommunala servicelokaler. Stolar och bord har stålram, väggarna är enfärgade med alltför små dekorationer, borden har perstorpsskivor. Däremot är färgtonerna i lokalen fina och varje bord har dekorerats med små arrangemang av tygblomster. Utomhusborden står invid den stora parkeringen, så där sätter man sig ogärna.

     Dagens två rätter serveras till klockan 15. De kostar 50 kronor inklusive dryck, smör och bröd, ett trevligt och generöst salladsbord samt kaffe. Även det vanliga finns på menyn — ägg och bacon för 51, pytt för 52, upp till biff med lök för endast 70 kronor. Dessutom finns ett antal smörgåsar för 27 till 44 kronor, som verkligen ser fina ut. Laxen är dyrast, räkmackan kostar 42.

     Lättölen går på 12 kronor, om man inte valt dagens rätt. Det finns starkare drycker också — en karaff rött eller vitt får man för 115 kronor och en starköl för 30.

     Den ena av dagens rätter är denna gång varm tomatsill med kokt potatis. Potatisen är ömsint kokt men saknar karaktär, däremot är sillrullarna i tomatsky riktigt fina och välsmakande. Från salladsbordet tar man också gärna ordentligt för sig, inget fel på kaffet heller. Femtio kronor räcker långt på Ingrids.

Från Svedala är det dryga två mil på E65 till den bästa vägkrogen vi hittade — Fars hatt, vid avfarten till Hylteberga, en halvmil öster om Skurup. Restaurangen är svår att missa, med den gigantiska svarta hatt som monterats på en stång vid vägen.

     Fars hatt är inte en förklädd bensinmack, utan ett charmigt hus på landet, med frodig växtlighet, en riktig trädgård, stengärdsgård — allt man kan begära. De två gemytliga matsalarna har ordentliga träbord, trädgårdens möblering är enklare men där prunkar alla blommor.

     Den dam som sköter serveringen har också svart hatt, dessutom ett härligt humör, som om hon var där blott för sitt höga nöjes skull. Man känner sig genast som hemma.

     Det självklara valet på menyn är den omfattande buffén för 89 kronor. Smör, bröd, sallad och kaffe ingår men inte måltidsdryck. En lättöl får man för 14 kronor. Den här dagen består buffén av några riktigt fina sallader, ättiksinlagd stekt sill, friterad spätta, samt schnitzel med champignonsås — svamparna är stora som golfbollar. Ett slags ratatouille, en varm grönsaksblandning, bjuds det också på.

     Alltihop är kompetent tillrett på präktiga råvaror och låter sig med behållning frossas på. Det här är ett skrovmål man gärna kör bil en god stund för att nå fram till.

     Skulle buffén inte fylla magen helt, kan man för 25 kronor ta en bit hemlagad äppelpaj med vaniljglass till kaffet. Om man av någon anledning inte tillåter sig buffén finns en handfull mer konventionella vägkrogsrätter, från hamburgare eller grillkorv för 45 till oxfilé för 99 kronor.

     Tyvärr har Fars hatt bara öppet till klockan 17. Gasen i botten, alla vägfarare.

Bong


På MUGGEN
Rondellen, Sjöbo, Väg 11 BETYG: en rulle
Scandic Inn, Löddeköpinge, E6 BETYG: en rulle
Skåne-Rasta, Glumslöv, E6 BETYG: överkorsad rulle
Ekerödsrasten, Hörby, E22 BETYG: två rullar
Family, Gårdstånga, E22 BETYG: en rulle
Ingrids restaurang, Svedala, E65 BETYG: överkorsad rulle
Fars Hatt, Skurup, E65 BETYG: två rullar


Rondellens enda toalett är handikapputrustad och välskött, med en oavsiktlig skrattspegel man inte får missa. Scandic Inns toaletter har klinisk design men är inte så välskötta, inte heller trivsamma. På Skåne-rasta är faciliteterna stora, till och med dusch finns, men renhållningen är skral. Tvärtom är det på Ekerödsrastens ståtliga, vackra och ytterst välskötta toaletter, där man gärna sitter kvar länge. Familys toaletter är välutrustade, men ingen estetisk upplevelse, inte heller riktigt välvårdade. Ingrids toaletter är propra och rymliga, men inte precis behagliga, och tvålen är slut i behållaren. På Fars hatt finns en toa för damer och en något mindre för herrar, båda ombonade, med plankgolv och trivsel.


© Stefan Stenudd

Berättelsen om Bong
Ny bok:

Homo rudis och världens uppkomst, av Stefan Stenudd.

Homo rudis och världens uppkomst

Arkaiska tankemönster i skapelsemyterna
Efter 30 år är jag äntligen klar med min bok om skapelsemyter. Det har varit en så fascinerande resa att omvägarna blev många. Men här är den. Klicka på bilden för att se den på AdLibris nätbokhandel.

Nu även som Kindle ebok på Amazon.


Boken om Bong

Bong — tolv år som hemlig krogrecensent, av Stefan Stenudd.
Bong — Tolv år som hemlig krogrecensent

Här är boken om mina tolv år som den hemliga krogrecensenten Bong i Sydsvenskan. Kom med bakom kulisserna på ett arbete som inte är så skilt från spioners. Ta reda på vad som rörde sig i den här recensentens huvud — för att inte tala om de många heta reaktionerna. Klicka på omslagsbilden för att se boken på Adlibris nätbokhandel.