Stefan Stenudd
Stefan Stenudd
Om mig


BONG
Väldigt hemlig krogrecensent

Hela historien

Krogrecensioner

Högst och lägst

Samtliga

Boken om Bong


Mina fackböcker
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.


Mina romaner
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.Värnhemsskolan

Oktober 1996
Krogrecension av Bong i Sydsvenskan


Lunch:
Värnhemsskolans restaurang
Kungsgatan 44, Malmö
BETYG: tre stjärnor


På mången skola är det tveklöst inte särskilt kul att vara elev, när det kommer till bespisningen. Kommunala besparingar drabbar skolmaten i dråpslag efter dråpslag, så att det på sina ställen snart inte är långt kvar till vatten och bröd.

     Hur går det då när eleverna själva får stå för matlagningen? Ja, om de får vederbörlig utbildning, som på Värnhemsskolans restauranglinje, blir resultatet alldeles lysande. Turligt nog är allmänheten välkommen att förvissa sig om saken, i den restaurang som för utbildningssyfte drivs av skolan och håller öppet mellan 11.30 och 13.30 varje vardag. Här bjuds, till skrattretande låga priser, luncher som är lika ståtliga som mången krogs aftonmål.

     Naturligtvis är det inte rent spel att som krogtestare granska en restaurangskolas elevarbeten med samma stränga öga som de professionella krögarna utsätts för, men eftersom jämförelsen inte alls skämmer skolan tillåter vi oss detta pressetiska övertramp.

     Redan miljön är ytterst sympatisk, med enkelt men sobert möblemang i en ljus lokal. Borden är rymliga, stolarna bekväma, eleverna stilenligt uppklädda i sina roller som servitriser och kypare. Man har till och med garderobiär.

     Menyn skiftar varje dag och är överraskande komplett, med ett litet urval av såväl för- som varm- och efterrätter. Den otålige kan kasta sig över "Kvicken", en ymnig buffé för blott 40 kronor, den här dagen bestående av ärtsoppa och diverse varianter på fläskkött. Men det vore ändå en sorglig försummelse att inte ge sig bättre i kast med skolans resurser.

     Förrätterna och desserterna kostar runt 20 kronor, varmrätterna upp till cirka 60 — och man bör försöka orka pröva alla tre grupperna. Notan kan ju inte skrämma någon enda själ. Skolan har — förvånande i detta land av moralkakor — fullständiga rättigheter. En flaska starköl kostar 18, en flaska vin från hundralappen upp till 124 för Chablis (näppeligen Premier Cru, men ändå härligt skamligt billigt), ett glas vin får man för 20. Det finns också snaps och avec à 20 kronor för 3 centiliter.

     Vi prövar till förrätt den avredda champignonsoppan för 19 kronor, som visar sig vara härligt aromatisk och len för tungan, med spänstiga champignonskivor i stort antal. Varmrätten glacerad flundrafilé Bonne Femme för 61 kronor är alldeles utmärkt, med sinnligt gräddig sås och perfekt gyllenbruna potatismostoppar. Den färska fruktsalladen kostar blott 16 och är lika enkelt anrättad som den är frisk i smaken, med klickar av vispgrädde och utmärkt vaniljglass.

     Om man nödvändigtvis måste leta upp några brister, och det måste ju undertecknad, skulle det vara att rätterna är en smula konventionellt anrättade. De har inte givits den personliga touche som är den bästa kryddan i all matlagning, men det är också lätt att förstå, eftersom en skola först och främst måste lära ut grunderna — originaliteten får eleverna förhoppningsvis utveckla när de går ut i arbetslivet. Det vore ju på tok om utbildningen fastnade i dagens kortlivade krogtrender.

     Störst charm har besöket ändå inte i de utmärkta maträtterna, utan i åsynen av dessa ödmjukt angelägna elever som sköter serveringen, inte alltid med de säkraste händer men alltid med hoppfull välvilja. Det är väl att man får ge dricks, annars skulle denna deras hängivenhet ge varje gäst obotliga samvetskval.

     Det kan förstås vara svårt att få plats på Värnhemsskolans restaurang, så man bör försöka boka i förväg (telefon 34 31 46). Och man bör se till att komma med en glupande aptit.

Bong


På MUGGEN
BETYG: två rullar


Toaletterna i entrén är rymliga och synnerligen välskötta, men mycket till charm har de inte.


© Stefan Stenudd

Berättelsen om Bong
Ny bok:

Homo rudis och världens uppkomst, av Stefan Stenudd.

Homo rudis och världens uppkomst

Arkaiska tankemönster i skapelsemyterna
Efter 30 år är jag äntligen klar med min bok om skapelsemyter. Det har varit en så fascinerande resa att omvägarna blev många. Men här är den. Klicka på bilden för att se den på AdLibris nätbokhandel.

Nu även som Kindle ebok på Amazon.


Boken om Bong

Bong — tolv år som hemlig krogrecensent, av Stefan Stenudd.
Bong — Tolv år som hemlig krogrecensent

Här är boken om mina tolv år som den hemliga krogrecensenten Bong i Sydsvenskan. Kom med bakom kulisserna på ett arbete som inte är så skilt från spioners. Ta reda på vad som rörde sig i den här recensentens huvud — för att inte tala om de många heta reaktionerna. Klicka på omslagsbilden för att se boken på Adlibris nätbokhandel.