Stefan Stenudd![]() Om mig
MYTOLOGIOm skapelsemyter m.m.
Skapelsemyterna och Homo rudis
När ordet var kött
Varde big bang
Samisk skapelse
Romersk kosmogoni
Kunskapens träd
Kaos
Fem Jesus
Socialdarwinism
All vår början
Idé
Blixt Gordon
Myth in English
Mina fackböckerKlicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.
Mina romanerKlicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.
|
Hemlig samisk skapelsemyt 7Samernas skapelseberättelse dold i 2000 år![]() 7 Litteratur om samisk mytologiKronologiskt ordnad med referat och kommentarer avseende i huvudsak kosmogoniska fragmentår 98 Tacitus, Cornelius: Germania. Tolkad av Alf Önnerfors, 3:e upplagan, Stockholm 1969. Tacitus (c:a 55-120), romersk historiker.
Tacitus behandlar i delen De enskilda stammarna, kapitlet 46 "Gränsfolk i nordost, pekviner och fenner". Dessa "fenni" håller såväl översättaren (s.152) som arkeologen Evert Baudou för att gälla samerna [Bäckman/Hultkrantz 1985, s.30]. "Finnarna äro häpnadsväckande vilda och vederstyggligt fattiga", hävdar Tacitus och beskriver ett primtivt nomadiserande jägarfolks liv i korta ordalag, där han också menar att "Jakten är ett näringsfång som kvinnor dela lika med männen" (s.101) — ett avsnitt som dock även kan tolkas så att "kvinnorna fordra sin del av bytet" — en truism som översättaren inte vill tro Tacitus om. Möjligen är det något slags forntida kåtor han kan ha i tanken när han talar om deras enda husrum som "något slags flätat skydd av grenar" (s.101). Men Tacitus prisar deras lycka mitt i eländet, som han plägar göra även med andra naturfolk: "Dock anse de denna lott härligare än att sucka över arbete med jorden, möda sig med husbygge och under hopp och fruktan ha sina tankar kretsande kring egna och andras ägodelar." (s.101) Tacitus menar dem vara alldeles tillfreds: "de känna icke ens behov av att önska sig något" (102). Något om samernas mytologi nämner han ej, förutom att de är "obekymrade i sitt förhållande till både människor och gudar" (s.101).
500-tal
Goes riktar sin skrift direkt till påven och ber om dennes agerande, så att lapparna inte blott ska bli kristnade, utan detta under den romerska kyrkans beskydd — fast han vet och påpekar att såväl kung Gostaf som "åtskilliga stormän" är "afskilda från den romerska kyrkan" (s.87). Den svenska överhetens girighet är skälet till att lapparna ännu inte välsignats sålunda, och skyldiga till denna girighet anser han såväl kyrkans som adelns representanter vara. "Så sätta de denna smutsiga och gudlösa vinning öfver tron och den kristna religionen och akta för intet så många själars frälsning" (s.80f). Den tillhörande beskrivningen över Lappland är på blott några sidor och innehåller inget specifikt mytologiskt gods, förutom två enkla upplysningar: "Detta folks gudsdyrkan består däruti, att de tillbedja elden samt stoder af sten som gudar. Efter den lefvande varelse, eho det vara månde, som möter dem på morgonen, sluta de till och förutspå hela dagens öde" (s.97). Den sistnämnda föreställningen nämns också av Olaus Magnus. Goes yttrar sig även om samernas färdigheter inom magin: "De känna så mäktiga besvärjelser, att de, många andra underliga ting att förtiga, kunna bringa fartyg att stanna midt i deras lopp" (ibid.), vilket syns vara en invertering av det på andra ställen omtalade vindmakandet genom knutar på en rem. Beskrivningen avslutas med den dramatiska uppmaningen: "Läs Saxo Grammaticus, och du skall finna underliga ting om nordiska trollkarlar och besvärjelser." (ibid.)
Det nordliga Sveriges invånare har en självklar plats i boken, så att vad helst som avhandlas ges också uttryck för vad det innebär för lapparna och deras region. I tredje boken, Om vidskepelse och afgudadyrkan hos de nordiska folken, presenteras "polartraktens folk" i andra kapitlet. Där har bilden av samisk religion en primitiv hedniskhet över sig, som ej är utan charm: "Bland några nordiska stammar är det bruket gängse, att ett lefvande väsen, som i första daggryningen ter sig på himlen, på jorden eller i vattnet, dyrkas såsom en gudom hela den dagen." (s.133) Några mer detaljerade kunskaper om samernas mytologi syns Olaus Magnus inte äga, och annat förbryllar: "Så t.ex. tillbedja de med ifriga böner och särskilda ceremonier ett rödt tygstycke, som uppfästats på en stång eller lans, emedan de tro, att i detsamma innebor någon gudomlig kraft på grund af den röda färgen, som liknar djurblod" (s.132). Det enda bekanta i detta är färgen, ity trolltrummorna och andra rituella föremål dekorerades med albarkssaftens blodröda färg. Däremot visar sextonde kapitlet, "Om häxmästare och trollkarlar hos finnarna" (det var brukligt att jämställa samer och finnar), visar han bekantskap med nåjdtraditionen, utan att namnge den. Han uttrycker en respekt för deras förmåga, som var gängse i norden, när han slår fast att de: "under hedendomens tid voro så bevandrade i trollkonster, som om de haft själfve den persiske Zoroaster till läromästare i denna fördömda lära" (s.159). Han berättar om hur de plägade sälja vind till sjömännen, i form av en rem med tre knutar — för varje knut man löste upp tilltog vind och väder (s.159). Denna uppgift finns också hos andra författare. Vidare berättas om nåjdernas extatiska spådomstranser och vad vi nu skulle kalla astralresor, kanske är det även trolltrumman han något missvisande beskriver i dessa riter, när han om trollkarlens metod för att hamna i extas förtäljer: "där bearbetar han med sin hammare på städet med vissa föreskrifna slag en padda eller orm av koppar" (s.161). Hans bild av dessa riter är annars märkligt samstämmig med vad senare författare, med betydligt närmare erfarenhet av samerna seder, har beskrivit. Olaus Magnus menar dock att trollerierna har upphört: "Emellertid har detta nordiska folk efter kristendomens antagande aldrig beträdts med att öppet utöfva denna konst, tack vare lagens förbud. Ej heller har någon — hvilket också skulle varit förenadt med lifsfara — meddelat kunskap i denna lära" (s.160). Senare meddelar han att straffet för dylikt är bålet (s.164). 1600-talet |