Noveller och romaner

Författeri - noveller och romaner.

Mitt författeri


Skrivandet är ett sätt att tänka. Mina romaner kläcks ofta med en frågeställning - av sådan art att det krävs en hel bok för att formulera svaret. Jag brukar glömma ursprungsfrågan under arbetets gång, men när sista punkt har satts - då slår det mig: där är ju svaret, sådant det nu blev.

       Skrivandet är ett sätt att drömma. Det är underligt hur romanbygget tar gestalt så till den grad att man även känner dofterna, snubblar på dess gatstenar, svalkas av dess regn, smärtas av dess öden och uppslukas av dess förhöjda verklighet.

       Skrivandet är ett sätt att leva många liv. Jag är girig. Ett enda liv räcker inte för mig. När jag ser folk passera förbi mitt bord på en gatuservering, eller skådar upp mot höghusets alla upplysta fönster en afton, eller ser människor sammanstråla på en järnvägsperrong - då bränner denna girighet till i mig. Jag skulle vilja leva alla dessa liv.

Stefan StenuddHamlet: Att vara...

Saxen i Shakespeare

Hamlets monolog "Att vara..." är de mest kända och hyllade raderna i teaterhistorien - med all rätt. Ändå gör jag här ett hädiskt experiment i att stryka och ändra i texten för att se om det kan få dess innehåll att framträda klarare. En liten lektion i hur man arbetar som författare, om än sällan med texter på denna svindlande nivå.


Lättare sagt än gjort.

Lättare sagt än gjort

       - Hur gick det där till? Jenny pekar på pojkens högra öga, som pryds av ett präktigt blåmärke. Han tittar rakt mot hennes utsträckta pekfinger, vilket på detta nära avstånd gör honom vindögd. Munnen är något öppnad, dagsljuset som forsar in genom fönstret glittrar i det lilla tonårsfjun som växer precis i kant med överläppen. Solglasögonen, som hon just har fått honom att ta av sig, lägger han ovanpå den uppslagna biologiboken. Trodde Patrik verkligen att hon skulle låta honom behålla dem på?


Den tvehövdade ulven.

Den tvehövdade ulven

Jakob var fjorton när den tvehövdade ulven högg honom. Fjorton och ett halvt, så han hade klarat sig ganska länge. Visst hade han en och annan gång känt att ulven nafsat på honom, vilket sänt rysningar genom hela kroppen - närmast kväljningar - men nu högg den på riktigt, och de två käftarna satt där de satt. En i halsen och en i skrevet...


Revolver

Revolver

Som liten grabb i Hässelby Strand var jag ganska hyfsad på att rita revolvrar. Cowboytypen med lång pipa, räfflad kolv och det karakteristiska rullande magasinet. Det rök aldrig ur mina revolvrar, faktiskt. Ibland var det folk som höll i dem, på teckningarna, och ibland inte. Då och då satt de i typiska cowboyhölster. Men det rök aldrig ur dem. Varför inte?


Amerikat

Amerikat

När Walter Cronkites tideräkning var antalet dygn som amerikaner hölls fångna i Iran och Ronald Reagan började marschen till sitt livs roll, befann jag mig i USA - landet som vet "hur man gör elefanten större och mer användbar". Redan före avresan visste jag det mesta om den amerikanska nationens ytlighet, utom det allra viktigaste - dess medborgare vet också om den...


Söndagsskola

Söndagsskola

Jag gick i söndagsskola en enda gång, sedan blev jag relegerad. En sådan där rar gumma som i Elsa Beskows böcker flyttade runt små figurer på en filttavla och berättade den underbara historien om barnet från himlen. Där fanns får och herdar, en stjärna med gula strålar som pekade mot krubban i stallet och tre vise män med ståtliga gåvor. Ett märkligt barn, i sanning. Den utvalda. Jag sög i mig, och filttavlan med de färglagda figurerna blev cinemascope i mina ögon...


Tröst

Tröst - en hel roman

Ingen av dem anade det, men jag såg dem tydligt och hörde allt de sa. Där kom de till mig, en efter en av mina allra närmaste, och jag såg hur de sträckte ut sina själar mot mig, begrundade den del av vår historia som vi hade gemensam och undrade vad den egentligen kunde innebära – men jag förmådde inte komma dem tillmötes...
Tröst på hemsidan
Tröst som tryckt bok


Mina romaner

Här är samtliga mina hittills utgivna skönlitterära böcker presenterade, med smakprov ur dem. Romaner för ungdom och vuxna. Klicka på omslaget för mer information om boken.

Tao <CENTER>Erikssons sexliv. Roman av Stefan Stenudd. Tröst. Roman av Stefan Stenudd. Ikaros över Brandbergen. Roman av Stefan Stenudd. Den siste. Fantasy av Stefan Stenudd. Zenit och Nadir. Fantasy för ungdom av Stefan Stenudd. Mord. Tankebok av Stefan Stenudd. Om Om. Science fiction för ungdom av Stefan Stenudd. Alltings slut. Science fiction av Stefan Stenudd.Mina fackböcker

Här är mina fackböcker, med smakprov ur dem. Taoism, aikido, astrologi med mera. Klicka på omslaget för mer information om boken.

Tao te ching - taoismens källa. Tolkad och förklarad av Stefan Stenudd. Aikido - den fredliga kampkonsten, av Stefan Stenudd. Fem ringars bok, av Miyamoto Musashi. Tolkad och förklarad av Stefan Stenudd. Bong - tolv år som hemlig krogrecensent, av Stefan Stenudd. Qi - öva upp livskraften, av Stefan Stenudd. Ställ och tolka ditt horoskop, av Stefan Stenudd. Tävling, träning, tradition - svensk budo 50 år. Red: Stefan Stenudd och Lars Magnar Enoksen. Horoskop för nya millenniet, av Stefan Stenudd. Aikido handbok. Informationshäfte av Stefan Stenudd. Iaido. Informationshäfte av Stefan Stenudd.Mina böcker på engelska

De senaste åren har jag i huvudsak skrivit böcker på engelska. Här är allihop. En intressant utmaning. Klicka på bilden för mer information (på engelska) om boken på dess egen hemsida:

Fake Lao Tzu Quotes, by Stefan Stenudd. Ever Young, novel by Stefan Stenudd. Sunday Brunch with the World Maker, novel by Stefan Stenudd. Tao Te Ching, by Lao Tzu - translated and comented by Stefan Stenudd. Aikido Principles, by Stefan Stenudd. Cosmos of the Ancients, by Stefan Stenudd. Life Energy Encyclopedia, by Stefan Stenudd. Tao Quotes - translated and comented by Stefan Stenudd. All's End, by Stefan Stenudd. Occasionally I Contemplate Murder, by Stefan Stenudd. Tarot Unfolded - Imaginative Reading of the Divination Cards, by Stefan Stenudd. QI - increase your life energy, by Stefan Stenudd. Attacks in Aikido - book by Stefan Stenudd. Aikibatto, by Stefan Stenudd. Your Health in Your Horoscope, by Stefan Stenudd.


Litterära länkar

Författarcentrum
Sveriges Författarförbund
Projekt Runeberg: nordisk litteratur online
Project Gutenberg: världslitteratur online