Stefan Stenudd
Stefan Stenudd
Om mig


FÖRFATTERI
Noveller och böcker

Saxen i Shakespeare

Lättare sagt än gjort

Den tvehövdade ulven

Revolver

Amerikat

Söndagsskola

Tröst — roman online


Mina fackböcker
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.


Mina romaner
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.Noveller och böcker

Mitt författeri


Skrivandet är ett sätt att tänka. Mina romaner kläcks ofta med en frågeställning — av sådan art att det krävs en hel bok för att formulera svaret. Jag brukar glömma ursprungsfrågan under arbetets gång, men när sista punkt har satts — då slår det mig: där är ju svaret, sådant det nu blev.

       Skrivandet är ett sätt att drömma. Det är underligt hur romanbygget tar gestalt så till den grad att man även känner dofterna, snubblar på dess gatstenar, svalkas av dess regn, smärtas av dess öden och uppslukas av dess förhöjda verklighet.

       Skrivandet är ett sätt att leva många liv. Jag är girig. Ett enda liv räcker inte för mig. När jag ser folk passera förbi mitt bord på en gatuservering, eller skådar upp mot höghusets alla upplysta fönster en afton, eller ser människor sammanstråla på en järnvägsperrong — då bränner denna girighet till i mig. Jag skulle vilja leva alla dessa liv.

Stefan StenuddNy bok:

Homo rudis och världens uppkomst, av Stefan Stenudd.

Homo rudis och världens uppkomst

Arkaiska tankemönster i skapelsemyterna
Efter 30 år är jag äntligen klar med min bok om skapelsemyter. Det har varit en så fascinerande resa att omvägarna blev många. Men här är den. Klicka på bilden för att se den på AdLibris nätbokhandel.

Nu även som Kindle ebok på Amazon.


Hamlet: Att vara...
Saxen i Shakespeare

Hamlets monolog "Att vara..." är de mest kända och hyllade raderna i teaterhistorien — med all rätt. Ändå gör jag här ett hädiskt experiment i att stryka och ändra i texten för att se om det kan få dess innehåll att framträda klarare. En liten lektion i hur man arbetar som författare, om än sällan med texter på denna svindlande nivå. Klicka på rubriken för att komma till texten.


Lättare sagt än gjort

       — Hur gick det där till? Jenny pekar på pojkens högra öga, som pryds av ett präktigt blåmärke. Han tittar rakt mot hennes utsträckta pekfinger, vilket på detta nära avstånd gör honom vindögd. Munnen är något öppnad, dagsljuset som forsar in genom fönstret glittrar i det lilla tonårsfjun som växer precis i kant med överläppen. Solglasögonen, som hon just har fått honom att ta av sig, lägger han ovanpå den uppslagna biologiboken. Trodde Patrik verkligen att hon skulle låta honom behålla dem på? Klicka på rubriken för att komma till texten.


Den tvehövdade ulven.
Den tvehövdade ulven

Jakob var fjorton när den tvehövdade ulven högg honom. Fjorton och ett halvt, så han hade klarat sig ganska länge. Visst hade han en och annan gång känt att ulven nafsat på honom, vilket sänt rysningar genom hela kroppen — närmast kväljningar — men nu högg den på riktigt, och de två käftarna satt där de satt. En i halsen och en i skrevet... Klicka på rubriken för att komma till texten.


Revolver

Som liten grabb i Hässelby Strand var jag ganska hyfsad på att rita revolvrar. Cowboytypen med lång pipa, räfflad kolv och det karakteristiska rullande magasinet. Det rök aldrig ur mina revolvrar, faktiskt. Ibland var det folk som höll i dem, på teckningarna, och ibland inte. Då och då satt de i typiska cowboyhölster. Men det rök aldrig ur dem. Varför inte? Klicka på rubriken för att komma till texten.


Amerikat
Amerikat

När Walter Cronkites tideräkning var antalet dygn som amerikaner hölls fångna i Iran och Ronald Reagan började marschen till sitt livs roll, befann jag mig i USA — landet som vet "hur man gör elefanten större och mer användbar". Redan före avresan visste jag det mesta om den amerikanska nationens ytlighet, utom det allra viktigaste — dess medborgare vet också om den... Klicka på rubriken för att komma till texten.


Söndagsskola

Jag gick i söndagsskola en enda gång, sedan blev jag relegerad. En sådan där rar gumma som i Elsa Beskows böcker flyttade runt små figurer på en filttavla och berättade den underbara historien om barnet från himlen. Där fanns får och herdar, en stjärna med gula strålar som pekade mot krubban i stallet och tre vise män med ståtliga gåvor. Ett märkligt barn, i sanning. Den utvalda. Jag sög i mig, och filttavlan med de färglagda figurerna blev cinemascope i mina ögon... Klicka på rubriken för att komma till texten.


Tröst — en hel roman

Ingen av dem anade det, men jag såg dem tydligt och hörde allt de sa. Där kom de till mig, en efter en av mina allra närmaste, och jag såg hur de sträckte ut sina själar mot mig, begrundade den del av vår historia som vi hade gemensam och undrade vad den egentligen kunde innebära — men jag förmådde inte komma dem tillmötes... Klicka på rubriken för att komma till texten.


Mina romaner

Mina skönlitterära böcker syns i spalten till vänster. Romaner för ungdom och vuxna. Gå till mitt förlag Arriba för att läsa mer om dem, eller klicka på omslagsbilderna för att se dem på AdLibris nätbokhandel.


Mina fackböcker

Mina fackböcker syns också i spalten till vänster, med länk till AdLibris. Du kan också läsa mer om dem på Arriba. Jag har skrivit om skapelsemyter, taoism, aikido, astrologi med mera.


Mina böcker på engelska

De senaste åren har jag i huvudsak skrivit böcker på engelska. Här är allihop hittills. Klicka på bilden för att se boken på Amazon.SE, som är billigast. Böckerna finns även på AdLibris.


Archetypes of Mythology, by Stefan Stenudd. Archetypes of Mythology

Jungian theories on myth and religion examined, from Carl G. Jung to Jordan B. Peterson.


Psychoanalysis of Mythology, by Stefan Stenudd. Psychoanalysis of Mythology

Freudian theories on myth and religion examined, from Sigmund Freud to Erich Fromm.


Ever Young, novel by Stefan Stenudd. Ever Young

Novel
Caroline's twin brother dies in agony at 15. Then she meets someone who can make her live forever. But there are grisly downsides.


Sunday Brunch with the World Maker, by Stefan Stenudd. Sunday Brunch with the World Maker

Novel
A Sunday brunch conversation with a stranger slips into the mysterious, soon to burst beyond the realm of possibility.


All's End, by Stefan Stenudd. All's End

Science fiction novel
A young man's quest taking him through the universe in search of a perfect world.


Occasionally I Contemplate Murder, by Stefan Stenudd. Occasionally I Contemplate Murder

Existential speculations
Thoughts on life, death, and the meaning of it all.


Fake Lao Tzu Quotes, by Stefan Stenudd. Fake Lao Tzu Quotes

Erroneous Tao Te Ching Citations Examined
Lao Tzu was the legendary writer of Tao Te Ching. There are lots of quotes falsely ascribed to him. This book goes through 90 of those that are spread the most.


Tao Te Ching Explained, by Stefan Stenudd. Tao te ching

The Taoism of Lao Tzu Explained
The great ancient Chinese classic about Taoism and its gentle philosophy on life, translated and extensively commented.


Tao Quotes, by Stefan Stenudd. Tao Quotes

The Ancient Wisdom of the Tao Te Ching
389 quotes from the foremost Taoist classic by Lao Tzu, divided into 51 prominent topics.


Cosmos of the Ancients, by Stefan Stenudd. Cosmos of the Ancients

The Greek Philosophers on Myth and Cosmology
The legendary philosophers of Ancient Greece and what they thought about cosmology, myth, and the gods.


Life Energy Encyclopedia, by Stefan Stenudd. Life Energy Encyclopedia

Qi, Prana, Spirit, and Other Life Forces around the World
All the many life force concepts around the world explained and compared.


Aikido Principles, by Stefan Stenudd. Aikido Principles

Basic Concepts of the Peaceful Martial Art
The fundamentals, philosophy, and underlying ideas of aikido.


Attacks in Aikido, by Stefan Stenudd. Attacks in Aikido

How to do Kogeki, the Attack Techniques
All the attack techniques in aikido explained and how to do them correctly.


Aikibatto, by Stefan Stenudd. Aikibatto

Sword Exercises for Aikido Student
The aikibatto sword and staff exercises for aikido students explained, with practical and spiritual aspects of the sword arts, equipment for training, and more.


Qi — Increase Your Life Energy, by Stefan Stenudd. Qi

Increase Your Life Energy
The life energy qi (also chi or ki) explained, with several very easy exercises to awaken, increase, and use it.


Tarot Unfolded, by Stefan Stenudd. Tarot Unfolded

Imaginative Reading of the Divination Cards
An imaginative reading of the divination cards, which is the most appropriate for the Tarot, consisting of symbolic images. Several spreads are introduced, as well as the meanings of all the 78 cards and their pictures.


Your Health in Your Horoscope, by Stefan Stenudd. Your Health in Your Horoscope

Introduction to Medical Astrology
What your horoscope says about your health, according to the old tradition of medical astrology. You learn what the Zodiac signs, the planets, and the other ingredients of the horoscope reveal about many health issues and different types of illnesses. Also, celebrity horoscope charts are used to show how a health reading is made.