Stefan Stenudd
Stefan Stenudd
Om mig


ROCKMUSIK
Intervjuer, konserter, skivor

Intervjuer

Konserter

Skivor


Mina fackböcker
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.


Mina romaner
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.Björn Again

Kulturbolaget, Malmö

Konsertrecension i DN augusti 1991

ABBA var om möjligt större i Australien än i Sverige, så det är inte någon långsökt tanke av en australisk grupp musiker att uppträda med enbart ABBA-låtar. Björn Again gör det dessutom med yttersta konsekvens.

     De två sångerskorna ser ut som Frida och Agnetha, såväl till hårfärg som frisyrer. De delar också repertoaren mellan sig i enlighet med originalen. Klaviaturspelaren har samma skägg som Benny och gitarristen har Björns pageklippning. Men det stannar inte där.

     De har lärt sig att säga en mängd fraser på svenska, och när de talar sitt eget tungomål gör de det med markerad svensk brytning. Flickorna dansar och mimar precis som förlagorna gjorde på sina musikvideor — rygg mot rygg, vickande huvuden och allt det där.

     "Ring ring" sjunger de först på engelska och sedan på svenska, till publikens högljudda förtjusning. Men när de avslutar låten med ett eget litet "ad lib", då är åhörarna inte med längre. Detta är ett övertramp, för så lät ju inte ABBA.

     Det hr konceptet är förstås ett fängelse för bandet. När de någon enstaka gång vill ta ut svängarna, kanske tolka i egen riktning, då har de förbrutit sig mot premisserna och tappar publikstödet.

     Därutöver är det ingen bagatell att spela ABBA, särskilt inte med bara fyra instrument — plus en sporadisk saxofon. Förlagan hade helt andra resurser och komponerade med dem. Sångerna blir minst sagt bleka när de inte spelats in på 48 kanaler med ett helt kosmos av musikaliska effekter. De rika harmonierna tunnas ut och kvar är blott skelettet.

     Det blir för publikens fantasi att fylla i resten, och fast merdelen av åhörarna inte var mer än rultiga ungar när det begav sig, går det uppenbart utmärkt.

     Å andra sidan var ABBA beroende av en väldig apparatur och så mycket förinspelat material att de aldrig hade klarat en sådan här intim klubbspelning.

Stefan Stenudd
PS (2008): Detta var på gamla KB, som i mina ögon påminde om en ungdomsgård i förorten. När recensionen publicerats kom ett argt brev från Clabbe af Geigerstam som påpekade att ABBA minsann inte använde sig av förinspelat material när de turnerade, utan gjorde allt live — i motsats till många andra artister redan på den tiden. Han borde veta, eftersom han var med på flera av deras konsertturnéer.

Ny bok:

Homo rudis och världens uppkomst, av Stefan Stenudd.

Homo rudis och världens uppkomst

Arkaiska tankemönster i skapelsemyterna
Efter 30 år är jag äntligen klar med min bok om skapelsemyter. Det har varit en så fascinerande resa att omvägarna blev många. Men här är den. Klicka på bilden för att se den på AdLibris nätbokhandel.

Nu även som Kindle ebok på Amazon.