Stefan Stenudd
Stefan Stenudd
Om mig


ROCKMUSIK
Intervjuer, konserter, skivor

Intervjuer

Konserter

Skivor


Mina fackböcker
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.


Mina romaner
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.Bon Jovi växte upp ihop

Intervju i DN december 1989

Under 80-talet har Bon Jovi blivit Herre på täppan i den mjukare hårdrocken. I sju år har de turnerat med bara enstaka månaders avbrott. Efter denna turné tänker de ta paus och återvända till sina hem i New Jersey.

     - Vi växte upp där allihop, berättar gitarristen Richie Sambora, och bodde inom fem minuters avstånd från varandra.

     Det gör de ingen hemlighet av. Senaste skivan heter "New Jersey" och i flera sånger berättar de om uppväxten där: "Danny kände en vit slampa. Vi lade en tia var, hon tog oss till ett billigt motell och gjorde oss till män". Men de flesta texterna är betydligt mildare, rent melankoliska.

     - Tiden försvinner obemärkt när man är på turné, säger Richie. Nu när jag vuxit upp och blivit framgångsrik har tiden blivit viktig för mig. Jag vill kräva tillbaka en bit av mitt liv!

     Men lusten för musik avtar inte. De tänker arbeta på soloskivor och det kommer säkert inte att dröja länge förrän de möter sin publik igen.

     - Tjugotusen människor som älskar dig under två timmar varje dag, det är ett bra knull.

     Richie ser verkligen lycklig ut, och fortsätter:

     - Jag har älskat musik sedan jag var 6 år, det är vad som får mig att våga gå ut på scenen.

     Passionen är inte omärklig på Globen, varken hos band eller publik. Musiken har drag av stor rock men inte dess fulla karaktär, Jon Bon Jovis stämma har energi men ingen särskild personlighet. Det spelar ingen roll, ljus och blixtar ackompagnerar en fredagkväll i den ungdomliga eufori som är märkligt densamma i Stockholm och New Jersey.

     Förbandet Dan Reed Network är en helt annan karamell. Deras musik blandar gammal känd rock med nyare former, leker i dynamik och klangfärger — spårar den febriga sexualiteten, som ligger i mitten av all god rockmusik. Dan Reed drar åt Prince, såväl i koreografi som sentiment.

     Richie Sambora talade om dagens sjuåringar, som lever i en så hård och kall värld att de kanske inte kan tillgodogöra sig rockens värme och tröst när de växer upp. Han tycker att den nya dansmusiken, med rap och syntar, är kallsinnig.

     - Eric Clapton och John Lennon berör mig, säger han. Jag får inte alls samma vibrationer från Milli Vanilli.

     Så sant så, men från Dan Reed kommer en fruktsam parning mellan gammalt och nytt. Vi får se vad den växer till. Kanske blir det vid nästa turné så att banden byter plats på spelschemat.

Stefan Stenudd
Ny bok:

Homo rudis och världens uppkomst, av Stefan Stenudd.

Homo rudis och världens uppkomst

Arkaiska tankemönster i skapelsemyterna
Efter 30 år är jag äntligen klar med min bok om skapelsemyter. Det har varit en så fascinerande resa att omvägarna blev många. Men här är den. Klicka på bilden för att se den på AdLibris nätbokhandel.

Nu även som Kindle ebok på Amazon.