Stefan Stenudd
Stefan Stenudd
Om mig


ROCKMUSIK
Intervjuer, konserter, skivor

Intervjuer

Konserter

Skivor


Mina fackböcker
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.


Mina romaner
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.Carola

"Much more" (Virgin)

Skivrecension i DN oktober 1990

Carola: Much more

Carola nämner varken Gud eller Jesus på hela skivan, men det betyder inte att hon inte sjunger om dem. Det är en vanlig taktik bland kristna artister som siktar på en bredare publik än bara de redan frälsta. De sjunger om "du" och kärlek — ibland syftande på en köttslig livsledsagare och ibland på högre väsen.

     "I am healed by the heat of your touch", sjunger Carola och det är svårt för lyssnaren att avgöra om extasen är andlig eller köttslig. Bara Prince har vågat lösa problemet så djärvt och rationellt att han inte gör någon skillnad på de två sorterna.

     Carolas diskret religiösa sånger varierar i inlevelse beroende på graden av mission: när hon vill locka lyssnaren till samma övertygelse krymper stämman och melodin vacklar, men när hon ropar ut sin personliga tro, då blir sången stark som orkan och tidvattenvåg.

     Carola är en artist med imponerande resurser när hon ger sig själv tillgång till dem. I "All the reason to live" sjunger hon så intensivt att det ymniga orkesterackompanjemanget blir en överflödig börda, likaså i "State of grace". Där stiger en fullmogen, rik sångerska fram.

     Den nya skivan består inte av fullfjädrad internationell diskomusik. Här är fortfarande ett svensktoppigt "lagom" en bromskloss på arrangemang och ljudbild. Kanske kommer kompromissen ur ett försök att nå en lika bred publik som hon fick vid sin debut. Konsekvensen har hur som helst blivit en hygglig samling låtar med en stor — och alltjämt växande — sångerska.

Stefan Stenudd
PS (2008): Så här långt senare förstår jag inte hur jag kunde undgå att vitsa om hennes skivbolag — Virgin. Hon var jungfru på ungefär samma sätt som Madonna och Britney Spears...

Ny bok:

Homo rudis och världens uppkomst, av Stefan Stenudd.

Homo rudis och världens uppkomst

Arkaiska tankemönster i skapelsemyterna
Efter 30 år är jag äntligen klar med min bok om skapelsemyter. Det har varit en så fascinerande resa att omvägarna blev många. Men här är den. Klicka på bilden för att se den på AdLibris nätbokhandel.

Nu även som Kindle ebok på Amazon.