Stefan Stenudd
Stefan Stenudd
Om mig


ROCKMUSIK
Intervjuer, konserter, skivor

Intervjuer

Konserter

Skivor


Mina fackböcker
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.


Mina romaner
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.Duran Duran

Isstadion

Konsertrecension i DN november 1988

Isstadion är inte ens fylld till femtedelen, när ljuset släcks och konserten börjar med en rytmisk monolog. "Fuck the queen!" deklamerar rösten, men så fort scenbelysningen kommer på och musiken börjar blir det snällare.

     Duran Duran har, ganska många år nu, haft en avsevärd födkrok i musik utan profil. Sångaren Simon Le Bon har ingen röst och kan inte dansa, fast han gör flera rara ansatser. Allt är väluppfostrat, varje tänkbar tagg nedslipad. Le Bon är den sorts artist som, efter att ha fallit ner på knä, tycks vara på håret att borsta av byxbenen.

     Han är rockens egen Barry Manilow. En rultig, välartad tonårstyp. Hans publik är den grupp som trots sin ungdom inte behöver rockmusiken för att ventilera något djupare trauma — de som tror att de mår bra. Kanske är det signifikativt för dessa dagar att de är en tynande skara.

     Den glest besatta hallen gör ljudet hårt och skärande. Le Bon gör krumbukter och sjunger "All she wants is..." Orden projiceras på en stor bakgrundsduk. Duran Duran är så pryda att de i refrängerna ständigt börjar på samma mening men aldrig avslutar den.

     Längre fram i föreställningen har Le Bon bytt till svart glitterkavaj och de två bakgrundssångerskorna klär av varandra bakom en skärm — vi får följa skuggspelet. Innan skärmen hissas upp har de nogsamt klätt på sig igen.

     Inte bara ljudet vände sig emot Duran Duran. Ljussättningen var så missriktad att den förminskade artisterna i stället för att förstora och förstärka dem. Men det finns väl gränser för vad strålkastare kan åstadkomma.

Stefan Stenudd
Ny bok:

Homo rudis och världens uppkomst, av Stefan Stenudd.

Homo rudis och världens uppkomst

Arkaiska tankemönster i skapelsemyterna
Efter 30 år är jag äntligen klar med min bok om skapelsemyter. Det har varit en så fascinerande resa att omvägarna blev många. Men här är den. Klicka på bilden för att se den på AdLibris nätbokhandel.

Nu även som Kindle ebok på Amazon.