Stefan Stenudd
Stefan Stenudd
Om mig


ROCKMUSIK
Intervjuer, konserter, skivor

Intervjuer

Konserter

Skivor


Mina fackböcker
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.


Mina romaner
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.Julian Lennon

Help yourself (Virgin)

Skivrecension i DN september 1991

Julian Lennon: Help yourself

På all världens estrader dräller det av stora artisters söner och döttrar, som tack vare blodsbanden börjar sina karriärer på förstasidorna och sedan klagar på att de evinnerligen jämförs med sina föräldrar.

     John Lennons son Julian gör å andra sidan inte precis allt han kan för att undvika det. Han sjunger som sin far och skriver samma sorts enkla rockballader (ibland rena kalkeringar). Dessutom ser han nästan på pricken ut som John. Graden av identifikation är så stor att det pockar på psykiatrisk vård.

     För en enda LP vore likheten och efternamnet säkert nog, men nu har Julian hållit på sedan 1984 och släppt fyra skivor — det är en lika långvarig skivkarriär som Beatles hade, om än inte alls lika flitig. Kan det alltjämt vara skuggan av fadern som säljer Julians plattor? Knappast.

     Julian måste ha hittat en egen publik av hyfsat format, förmodligen bestående av människor som inte alls har Johns tongångar i ryggraden. Ty faderns fans saknar i Julians musik framför allt texter som handlar om något.

     Julians musik är välskräddad och omsorgsfullt producerad — inte bara med bitar ur Johns och Beatles effektregister — men texterna är blott dekorationer, vaga eller rent intetsägande, även när de bär pretentiösa teman. Det gör naturligtvis hans sånger bleka, oavsett vem de påminner om.

Stefan Stenudd
Ny bok:

Homo rudis och världens uppkomst, av Stefan Stenudd.

Homo rudis och världens uppkomst

Arkaiska tankemönster i skapelsemyterna
Efter 30 år är jag äntligen klar med min bok om skapelsemyter. Det har varit en så fascinerande resa att omvägarna blev många. Men här är den. Klicka på bilden för att se den på AdLibris nätbokhandel.

Nu även som Kindle ebok på Amazon.