Stefan Stenudd
Stefan Stenudd
Om mig


ROCKMUSIK
Intervjuer, konserter, skivor

Intervjuer

Konserter

Skivor


Mina fackböcker
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.


Mina romaner
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.Lenny Kravitz

Mama said (Virgin)

Skivrecension i DN april 1991

Lenny Kravitz: Mama said

Fast han räknas som en av de nya artisterna, är Lenny Kravitz en blandning av forntida klanger inom rockmusiken — och det är just denna blandning som anses nyskapande. De två huvudsakliga ingredienserna är dels en lättsam dansmusik från obestämt 70-tal och dels John Lennon.

     Den senare träder fram med särskild skärpa. Ekot av den Lennon som sjöng "Mother, you left me" är påträngande, samma vemod och pyrande ilska. I "Always on the run" sjunger Lenny om allt vad mamma sa, och hur illa han följer buden. Han andas både där och på flera andra håll den karakteristiska Lennonska frustrationen.

     Men han lånar inte av Lennon, det är snarare fråga om en musikalisk dialog, ett rop ut till en syskonsjäl. Sångerna på den här skivan är trots likheterna mycket personliga och innerliga. De låter inte ett dugg sökta, är inte alls ute efter att vara nyskapande.

     Somliga spår är också vackrare än vad de allra mest trendmedvetna skulle våga tillåta sig.

Stefan Stenudd
Ny bok:

Homo rudis och världens uppkomst, av Stefan Stenudd.

Homo rudis och världens uppkomst

Arkaiska tankemönster i skapelsemyterna
Efter 30 år är jag äntligen klar med min bok om skapelsemyter. Det har varit en så fascinerande resa att omvägarna blev många. Men här är den. Klicka på bilden för att se den på AdLibris nätbokhandel.

Nu även som Kindle ebok på Amazon.