Stefan Stenudd
Stefan Stenudd
Om mig


ROCKMUSIK
Intervjuer, konserter, skivor

Intervjuer

Konserter

Skivor


Mina fackböcker
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.


Mina romaner
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.Per Gessle hemmavid

Intervju i DN juli 1989Fotot borttaget

på order av fotografen.R oxette är kombinationen Per Gessle och Marie Fredriksson, som plötsligt växt högt över svenska huvuden med sin förstaplats på amerikanska skivlistan. Ändå ger de sig ut på en omfattande turné i svenska folkparker — med början i den egna uppväxtorten Halmstad.

     Per Gessle har efter mycket bläddrande i almanackan hittat en timma, dagen före konserten. Vi träffas vid biografen Röda Kvarn i Halmstad och sätter oss på en av gågatans uteserveringar. Kyparen hälsar kamratligt på Per och kommer ut med en speciell alkoholfri drink, i stället för det vichyvatten som Per beställde.

     Flera ortsbor har försäkrat hur trevlig Per är och att han inte det minsta tagit sig ton trots de stora framgångarna.

     — Folk uppskattar att jag bor kvar här, säger Per. Jag vet inte varför det skulle vara något speciellt. Jag bor ju kvar bara för att jag tycker att det är ganska trevligt här. Det är skönt att komma hem hit — speciellt nu när vi rest så mycket utomlands.

    Det har på orten ryktats om att han kanske ser sig nödsakad att flytta utomlands — till Monaco — för att rädda det väldiga inkomstflödet.

     — Men det är ett jävla tråkigt skäl att flytta från sitt hemland bara för stålar, säger han. Man kan ju inte mer än äta sig mätt i alla fall. Samtidigt är jag tveeggad och vet inte riktigt vilket ben jag ska stå på.

     Roxettes förstaplats i USA med låten "The Look" är Per Gessles första internationella framgång.

     — När man pratar internationell musikbransch är det mer slump än talang som gäller. "The Look" slog i USA utan att vi hade något kontrakt med skivbolaget där — de hade sagt nej till oss innan det här hände.

     — Men det kan vara en fara att fixera sig för mycket på en låt. Vi ser Roxette som en långsiktig grej. Det stora arbetet för oss nu är att etablera oss som artister, som ett live-band. Ingen vet vad Roxette är men alla känner till "The Look".

     Per ser sig själv primärt som sångskrivare.

    — Jag har spottat ut så många låtar från fabriken på Torsgatan (bostaden i Halmstad). Jag är låtsnickrare, det är vad jag älskar att göra.

     — Min sångröst, däremot, har jag alltid varit lite nojig för. När jag skriver låtar för mig själv gör jag inte så "hilarious" tonartshöjningar och jag försöker korta ner det till 2.50 för att det skulle bli lite tjatigt att lyssna på mig en längre stund.

     — Det är bättre med självförtroendet nu efter "The Look", där jag faktiskt sjunger mer än Marie. Annars är mycket av charmen med Roxette att vi har så vansinnigt olika röster.

     Fast han samlar på topplistor är inte säljframgången Per Gessles primus motor.

     — Jag vill göra sådana plattor som jag själv vill gå in och köpa på Kajs radio där borta. För mig är det så givet - man kan aldrig lura sig själv.

     — Musiken är det roligaste jag vet. och jag älskar alla bitar av det. Det här är min hobby. Jag kan till och med tycka det är kul att göra playback i Tyskland.

Stefan Stenudd
Ny bok:

Homo rudis och världens uppkomst, av Stefan Stenudd.

Homo rudis och världens uppkomst

Arkaiska tankemönster i skapelsemyterna
Efter 30 år är jag äntligen klar med min bok om skapelsemyter. Det har varit en så fascinerande resa att omvägarna blev många. Men här är den. Klicka på bilden för att se den på AdLibris nätbokhandel.

Nu även som Kindle ebok på Amazon.