Stefan Stenudd
Stefan Stenudd
Om mig


ROCKMUSIK
Intervjuer, konserter, skivor

Intervjuer

Konserter

Skivor


Mina fackböcker
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.


Mina romaner
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.Pontus & Amerikanerna

Följer ett spår (Sonet)

Skivrecension i DN oktober 1991

Pontus & Amerikanerna: Följer ett spår

Den svåraste omställningen i livet är nog den som kommer direkt efter gymnasiet. Då spricker uppväxtens relativa skyddsnät och man faller ner i det bottenlösa havet Ta-vara-på-sig-själv. Det är inte konstigt att man längtar tillbaka till barndomslandet.

     Pontus & Amerikanerna befinner sig hela tiden precis mitt i denna längtan. Man hör det tydligt i Pontus Holmgrens bedjande röst och i hur melodierna hoppar hage uppför och nedför skalan.

     Det blir ingen kraftfull eller sofistikerad musik, men den ångestfulla känslan hålls vid liv med imponerande skärpa. Vuxenlivet skrämmer, barndomsminnet blir en eskapistisk ritual: "Han går upp för ett glas mjölk, i pyjamas, mjölk står i kylskåpsdörrens fack."

     Nej, det är ingen rock'n'roll, utan en samling besvärjelser av och för dem som tog sig igenom puberteten med hjärtat i halsgropen — bara för att finna en ogästvänlig djungel. Pontus & Amerikanerna håller envist fast vid det förpubertala — säkert inte som det var för någon av oss, men som det borde ha varit. Det gulliga dockskåpet där det var alldeles självklart att slå fast, som på titeln till skivans slutlåt: "Allt blir bra."

Stefan Stenudd
Ny bok:

Homo rudis och världens uppkomst, av Stefan Stenudd.

Homo rudis och världens uppkomst

Arkaiska tankemönster i skapelsemyterna
Efter 30 år är jag äntligen klar med min bok om skapelsemyter. Det har varit en så fascinerande resa att omvägarna blev många. Men här är den. Klicka på bilden för att se den på AdLibris nätbokhandel.

Nu även som Kindle ebok på Amazon.