Stefan Stenudd
Stefan Stenudd
Om mig


ROCKMUSIK
Intervjuer, konserter, skivor

Intervjuer

Konserter

Skivor


Mina fackböcker
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.


Mina romaner
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.The Real Group

med Ove Lundins band

Maximteatern

Konsertrecension i DN maj 1989

The Real Group är en väl sammangaddad sångkvintett, som framförde sin diplomkonsert med fylligt stöd av Ove Lundins femmannaband — i synnerhet från David Wilczewskis färder på sopransaxofon. Teatern var välfylld av en minst sagt vänligt sinnad publik, ändå dröjde det förbi konsertens mitt innan sångarna blev riktigt varma i kläderna.

     De envisa premiärnerverna, tillsammans med variationen i sångnumrens geist, antydde att gruppen valt en musikalisk domän som inte ligger medlemmarna allra varmast om hjärtat. De sjöng företrädesvis i swingstil men ju närmare samtiden sångerna kom, desto mer utlevelselusta visade de.

     En scenvärdig kör ska vara trång av nödtorftigt återhållna solister, men The Real Group behövde varandras stöd. Den brådskande texten i "Good bait" sjöng Katarina Wilczewski som en jagad, omedveten om det engelska språkets fonetiska genvägar. Anders Edenroth hade gott om scenisk charm men hans solosång var vek och otillräckligt utvecklad. Basen Anders Jalkeus fick vi inte alls studera närmare.

     Margareta Bengtssons sopranstämma innehöll flera intressanta toner, dock avslöjade den sig i "I want you back" inte ens vara i närheten av all karaktär och briljans som Michael Jackson blottade i samma låt — vid 11 års ålder.

     Trots hans måttliga utrymme på konserten, skymtade i Peder Karlsson den största talangen. Hans inlevelse och stämma är fyllda av värme, vilken borde kunna lyfta honom till imponerande höjder.

     Visst var gruppens show ändå en glad och imponerande uppvisning. Men om de vill odla all grönska som deras kompetens har näring för, måste de komma underfund med vad för musik de älskar högst.

Stefan Stenudd
Ny bok:

Homo rudis och världens uppkomst, av Stefan Stenudd.

Homo rudis och världens uppkomst

Arkaiska tankemönster i skapelsemyterna
Efter 30 år är jag äntligen klar med min bok om skapelsemyter. Det har varit en så fascinerande resa att omvägarna blev många. Men här är den. Klicka på bilden för att se den på AdLibris nätbokhandel.

Nu även som Kindle ebok på Amazon.