Stefan Stenudd
Stefan Stenudd
Om mig


ROCKMUSIK
Intervjuer, konserter, skivor

Intervjuer

Konserter

Skivor


Mina fackböcker
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.


Mina romaner
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.The Rocky Horror Show

(Chrysalis)

Skivrecension i DN februari 1991

The Rocky Horror Show, 1990.

"The whole gory story" heter det på skivomslaget om Richard O'Briens snaskiga musikal. Ända sedan uruppförandet i London 1973 har historien om det rara unga paret som möter synden från planeten Transsexual i galaxen Transsylvania varit kult. Filmversionen, med bland andra Tim Curry och författaren O'Brien själv i rollerna, visas alltjämt vid midnatt inför galen publik, som spelar med utan några uppenbara hämningar.

     De hängivna fantasterna kan varje replik i filmen och framför egna repliker i talkör. Under en sådan föreställning är det svårt att avgöra var gränsen går mellan filmduk och parkett.

     Förra året öppnade en ny produktion av musikalen i London. Det är den som blivit skiva — med en berättare och dialoger, så att vi kan följa med precis lika lättvindigt som i sagokassetter från Walt Disney. Den här sagan, dock, har monster med — som det hette om filmen — "en annan sorts käftar".

     Trots att den nya besättningen inte kommer i närheten av Tim Currys, Meatloafs och O'Briens påträngande snuskhumrar, är sagan ytterst charmfull också i denna version. Ur stereon får den en dammig patina, som följetongsäventyr ur radions storhetstid.

Stefan Stenudd
PS (2008): Första gången jag såg filmen "The Rocky Horror Picture Show" var en midnattsvisning 1980 på 8th Street Playhouse i New York, där kulten just då och just där var i sitt esse. Det fanns folk som sett filmen 500 gånger. Publiken klädde ut sig till filmkaraktärerna och spelade med, så att det blev svårt att dra gränsen mellan bioduk och salong. En fantastisk upplevelse. Spektaklet på 8th Street Playhouse finns dokumenterat i filmen "Fame", som inte behövde överdriva ett dugg — det var precis så vilt och vansinnigt.

Ny bok:

Homo rudis och världens uppkomst, av Stefan Stenudd.

Homo rudis och världens uppkomst

Arkaiska tankemönster i skapelsemyterna
Efter 30 år är jag äntligen klar med min bok om skapelsemyter. Det har varit en så fascinerande resa att omvägarna blev många. Men här är den. Klicka på bilden för att se den på AdLibris nätbokhandel.

Nu även som Kindle ebok på Amazon.