Stefan Stenudd
Stefan Stenudd
Om mig


ROCKMUSIK
Intervjuer, konserter, skivor

Intervjuer

Konserter

Skivor


Mina fackböcker
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.


Mina romaner
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.Saxon

Solid ball of rock (Virgin)

Skivrecension i DN februari 1991

Saxon: Solid ball of rock

Det brittiska bandet Saxon spelar "heavy metal", en högljudd rockmusik med skarpt framträdande gitarrer. På skivomslaget anger de två sologitarrister, i stället för den brukliga kombinationen solo- och kompgitarr. Det är också svårt att mellan gitarrerna bestämma någon rangordning.

     Musiken är inte alls ogästvänlig — de ivrigt påträngande tongångarna visar all sin kärlek till rockens tradition och grundläggande ingredienser. Albumets titel skulle på en adekvat svenska kunna bli "Raka rock-puckar".

     Saxon beger sig inte ut på omfattande dekorativa utflykter, men de är inte heller spartanska. Sångerna är inramade av spelglädje och muntra trevare mot de närmast liggande musikaliska effekterna. Det är precis så förutsägbart som det är ämnat att vara.

     Texterna är bruksföremål, avsedda att understryka känslan av intensitet och allmänt hej och hå. Eld är temat i två av låtarna, rock'n'roll i praktiskt taget alla. När döden, djävulen och andra stora mysterier presenteras är det framför allt som ett slags musikaliska superlativer.

     Summan är uppfriskande, som kallt saltvattenstänk i ansiktet.

Stefan Stenudd
Ny bok:

Homo rudis och världens uppkomst, av Stefan Stenudd.

Homo rudis och världens uppkomst

Arkaiska tankemönster i skapelsemyterna
Efter 30 år är jag äntligen klar med min bok om skapelsemyter. Det har varit en så fascinerande resa att omvägarna blev många. Men här är den. Klicka på bilden för att se den på AdLibris nätbokhandel.

Nu även som Kindle ebok på Amazon.