Stefan Stenudd
Stefan Stenudd
Om mig


ROCKMUSIK
Intervjuer, konserter, skivor

Intervjuer

Konserter

Skivor


Mina fackböcker
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.


Mina romaner
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.Susana Rinaldi,

Tango Clasico och Tommy Körberg

Konserthuset

Konsertrecension i DN november 1990

Evenemanget kallas "Tango för två", dels syftande på de båda sångarna — fast de inte uppträder tillsammans — och dels, förklarar presentatören Ana Martinez, på att tango är gjord för två. Till exempel man och kvinna.

     Kvällens man är solist åt den svenska orkestern Tango Clasico. Han sjunger några tangoklassiker i plump översättning av Karl-Gunnar åhlén. Det kan vara de närmast fåniga försöken till frejdigt vardagsspråk i den svenska lyriken som gör Tommy Körbergs sånginsats så blek, men inte enbart. Han låter oss inte ana något särskilt varmt förhållande till musikstilen.

     Det står i stället Tango Clasico för, i synnerhet Daniel Kraft på bandoneon, det kinkiga lilla dragspelet. Hans spel är sann passion — behärskad, närmast kvävd bakom den korrekta fasaden. Blott i vissa korta solon flammar känslorna fullt synligt, men de är närvarande i varje ton han spelar.

     Susana Rinaldi, som kommer på efter paus, är en helt annan historia. Hennes trio spelar suggestivt experimentellt, med drag av Frankenstein i hans laboratorium. Och Susana, hon bedövar redan i sin entré, glidande som en vålnad tvärs över scenen i vit långklänning, med rött hår i märklig frisyr och ett fascinerande ansikte, som karikerat. Vi är ögonblickligen utslagna. Sedan börjar hon sjunga.

     Stämman är kraftig, inlevelsen fullständig. Tangon blir i hennes hand en garott i vilken hela publiken sitter fången och njuter av att hon drar åt den, varv på varv. Det går an, först och främst för att hon inte gör någon hemlighet av att själv sitta fast i samma fälla.

     Susana Rinaldis artisteri är så definitivt att det inte någon gång under nästan två timmars konsert går att släppa henne med blicken, eller ens i tanken vandra en endaste meter bort från scenen. Den begränsade musikaliska formen blir i hennes gestaltning ett eget, ymnigt kosmos.

Stefan Stenudd
Tango: återkomsten. PS (2008): Sedan det begav sig har min rockskribentkollega på DN, Nils Hansson, som alltjämt skriver där, blivit väldigt insiktsfull om tango — i både teori och praktik. Han har skrivit en härlig reportagebok om tango, med läckra bilder av Gunilla Ander, hans partner i såväl tango som övriga livet. I år är den på bokrean, så den kostar så gott som ingenting. Här är den på AdLibris: Tango: återkomsten.

Ny bok:

Homo rudis och världens uppkomst, av Stefan Stenudd.

Homo rudis och världens uppkomst

Arkaiska tankemönster i skapelsemyterna
Efter 30 år är jag äntligen klar med min bok om skapelsemyter. Det har varit en så fascinerande resa att omvägarna blev många. Men här är den. Klicka på bilden för att se den på AdLibris nätbokhandel.

Nu även som Kindle ebok på Amazon.