Stefan Stenudd
Stefan Stenudd
Om mig


ROCKMUSIK
Intervjuer, konserter, skivor

Intervjuer

Konserter

Skivor


Mina fackböcker
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.


Mina romaner
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.Ted Ström

1000 & ett liv (MNW)

Skivrecension i DN januari 1992

Ted Ström: 1000 & ett liv

Bara för sången "En vintersaga", som nu har många år på nacken, borde Ted Ström bli staty. Det var också han som skrev "Hon kom över mon" och en rad andra sånger sedan den musikaliska debuten 1969.

     Trots alla åren är han sig lik. Sångerna knallar fram i enkel vers och refräng, texterna smeker både kärleksfullt och ångestladdat svenskt vardagsliv från Norrbotten till Göteborg. Det händer att han gör små klavertramp på grund av det extremt vardagliga temat och språket: "När vinden sjunger i november, då sjunger vinden alltid blues." Men oftare hittar han charmiga, talande bilder: "Vi hängde nere vid Delsjövägens kiosk, som invaderades av getingar, den sommaren var magisk."

     "Gåshud raspar emot gåshud" sjunger han, men denna skörhet förmår han inte. Ted Ström tolkar sina visor alltför passivt, liksom slentrianmässig. Den desperation som anas mellan stroferna får inte kött, inte klang. Då får i stället verserna en slagsida åt det banala.

Stefan Stenudd
Ny bok:

Homo rudis och världens uppkomst, av Stefan Stenudd.

Homo rudis och världens uppkomst

Arkaiska tankemönster i skapelsemyterna
Efter 30 år är jag äntligen klar med min bok om skapelsemyter. Det har varit en så fascinerande resa att omvägarna blev många. Men här är den. Klicka på bilden för att se den på AdLibris nätbokhandel.

Nu även som Kindle ebok på Amazon.