Stefan Stenudd
Stefan Stenudd
Om mig


ROCKMUSIK
Intervjuer, konserter, skivor

Intervjuer

Konserter

Skivor


Mina fackböcker
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.


Mina romaner
Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.Wendy and Lisa

Melody

Konsertrecension i DN april 1989

Wendy spelade gitarr och Lisa klaviatur i Princes förra grupp Revolution, både med den äran och med en uppfriskande svalka i förhållandet till rock'n'roll. Wendys ständiga spefulla leende tycktes skvallra om stor snusförnuftig skepsis mot såväl den egensinnige Prince som mot rockens allvarsamma lek.

     Sedan Prince givit sina ackompagnatörer sparken, för några år sedan, har de hunnit komma ut med två LP-skivor — men den rytmiska, spontana musiken är i stort densamma, likaså Wendys distanserade leende.

     Den ytterligt dansvänliga funkmusiken skiljer sig från Prince på tre sätt: trummorna är mer påträngande, de instrumentala stickspåren och improvisationerna är färre och texterna långt ifrån så poetiskt vidlyftiga som hos Prince. I stället insisterar Wendy och Lisa på en musik som inte driver bort från sin folkliga grund — bandet spelar, publiken lyssnar och samtliga har riktigt kul en stund.

     De framför "Mountains" utan den flower-powerska överbyggnad som Prince gav sången, och kvar står en svängig, frejdig danslåt. Det är kul en tid i Melodys överfyllda lokaler men under konsertens gång skyms enkelhetens charm av kapitulationens skugga.

     Wendys svaga sång — trots stöd från en körduo — och de instrumentala arrangemangens knapphet ger efterhand mindre intryck av vägval än av oförmåga. Det vore oförskämt att påstå att de saknar Prince, men de har ännu inte lyckats utveckla en fullgod ersättning för vad han tillförde dem.

Stefan Stenudd
Ny bok:

Homo rudis och världens uppkomst, av Stefan Stenudd.

Homo rudis och världens uppkomst

Arkaiska tankemönster i skapelsemyterna
Efter 30 år är jag äntligen klar med min bok om skapelsemyter. Det har varit en så fascinerande resa att omvägarna blev många. Men här är den. Klicka på bilden för att se den på AdLibris nätbokhandel.

Nu även som Kindle ebok på Amazon.