Scenen

Scenen — musik, teater, film av Stefan Stenudd.

Min teater, film och musik


Det har sagts att allt vad vi människor gör, det gör vi för att vi vill bli älskade. Kanske är det så — och kanske är det inte nog: vi vill rentav bli dyrkade. Detta är ändå inte uttryck för någon djupt naturlig egoism i vår art — någon sådan tror jag inte på — utan ett uttryck för vår önskan att dyrka, att känna passionerat, överväldigande, berusande.

       Vi vill bli dyrkade, för att vi själva vill dyrka. Då blir ju livet så mycket livfullare än om vi bara uppskattar eller respekterar varandra. Sådan dyrkan sker så gott som överallt — på så vis är hela vårt livsrum ett tempel — men framför allt på varje sorts scen.

       Jag vill bli dyrkad. Därför har jag tafsat på en och annan scenkonst. Här är några avtryck — musik, lyrik, dramatik.

Stefan Stenudd


Sånger

Min musik

Diverse sångtexter och en trudelutt av eget fabrikat. De flesta är från 1970-talet när jag klinkade piano och gitarr som mest, men några är tillkomna ganska nyligen. Mer kan det bli.


Trots allt

En singelskiva

En liten skiva har jag också begått, för så länge sedan att det måste anses preskriberat. En singel på vinyl, någonstans i början på 1980-talet, med Trots allt på A-sidan. Här är texten och en liten snutt från låten.


SAD, en pjäs om Michael Jackson.

Sad

En pjäs om Michael Jackson, som jag skrev för Radioteatern, där Anders Ekborg spelade huvudrollen i uppsättningen 1990. Han kan sjunga, han. Jag tog mig vissa friheter i skildringen av Jackson, men det har visat sig sedan dess att verkligheten överträffar dikten.


KEX — en pjäs om konstig sex.

Kex

En pjäs om konstig sex, som hade sitt uruppförande i samband med RFSL:s frigörelsevecka 1990. Teatergruppen ROJ under ledning av regissören Björn Skjefstad stod för föreställningen.(PDF)


D&D — Drakar & Demoner

D&D

Drakar & demoner — en rockrapopera. Den uruppfördes på folkteatern ROJ i Haninge 1986-87, med Björn Skjefstad som regissör och en mängd skådespelare. Jag brukar fortfarande idka högläsning av vissa monologer i pjäsen, såsom den om lejon och antiloper.(PDF)


Nyårslek

Nyårslek

Ett filmmanus, som jag skrev åt den danske regissören Hans Fabian Wullenweber när han fortfarande gick på den danska filmskolan. Det blev en bländande kortfilm 1995. Hans Fabian är grymt begåvad. För några år sedan långfilmsdebuterade han med ungdomsfilmen Klätterflickan, som även fick en amerikansk remake. Det har blivit mer.(PDF)


Filmmanus på engelska.

Långfilmsmanus på engelska

I början på 2000-talet fick jag ett ryck och skrev i ganska rask följd tre långfilmsmanus på engelska. Det var den märkliga kloka gumman Charlotte Zutrauen som satte igång mig, när jag hälsade på i Los Angeles år 2001. De dansar runt lite i Hollywood, men jag räknar inte precis med omedelbar filmatisering. Hur som helst var det kul. Här är de tre manusen:

       Chastity var det första, det som Charlotte tände mig att sätta igång med efter att ha lockat ur mig vad jag framför allt ville skriva och även hon helst ville läsa. En medeltidshistoria om våghalsig kärlek med stora hinder. Jag ville skriva en dialog där alla karaktärerna var förmögna att säga något vettigt — Shakespeares utmärkta recept. Jag var så inspirerad att det gick med rekordfart. Faktiskt fick dåvarande filmkonsulenten Marianne Ahrne se det och blev betagen — men svenska filmbolag var ogenerat svala. Manuset har även fått en del positiv respons i Hollywood, så jag slutar inte hoppas. Kanske gör jag rätt vad det är en roman av det.

       Ooommmm är filmmanus på min ungdomsbok Om Om, science-fictionhistorien om den allsmäktige pojken. Det var vad Hans Fabian Wullenweber drömde om, när jag först träffade honom. Han ville göra film av boken, som han läste redan som barn. Men manuset blev skrivet långt efter att vi förlorade kontakten. Så kan det gå.

       Poor Vampire är förstås en vampyrhistoria, men där jag ville gå mot strömmen och visa hur eländigt det måste vara att vara vampyr. De kämpar i dunkel och mot hopplösa odds — men de är trots allt vampyrer. Det här manuset borde jag göra roman av...